LUIS SUARES I EDINSON KAVANI ROĐENI U SALTOU 1987. GODINE

Jedan grad, tri sedmice razlike, dvije legende - priča o Pistoleru i Matadoru

Zajedno su osvojili Kopa Ameriku, igrali polufinale Mundijala, a najbolji su strijelci u istoriji „urusa“ - Suares je postigao 59, a Kavani 50 golova
847 pregleda 0 komentar(a)
Edinson Kavani i Luis Suares, Foto: Beta/AP
Edinson Kavani i Luis Suares, Foto: Beta/AP

Bila je 1987. godina. Grad Salto u Urugvaju, na rijeci Rio, koja dijeli tu zemlju od Argentine.

Na popisu stanovništva dvije godine ranije 80.821 stanovnik, među njima i Rodolfo i Sandra Suares, te nekadašnji fudbaler Luis-Gringo Kavani i njegova supruga Berta.

Prvi su dijete 24. januara 1987. dobili Rodolfo i Sandra, tačno tri sedmice kasnije, 14. februara, prinova i u porodici Kavani. Niko tada nije mogao ni da sluti kako su se zvijezde poklopile, da će se u tako malog gradu, u samo 21 dan razlike, roditi dva velikana svjetskog fudbala.

Luis Suares i Edinson Kavani.

Ni jedan ni drugi se nisu puno zadržali u Saltou, jer su obje porodice preselile u Montevideo, gdje su buduće zvijezde „urusa“ započele karijeru.

Suares je igrao za Uretu, potom za Nasional, u kojem je već pokazao koliko je prgav, jer je sa 16 godina glavom udario sudiju nakon što je dobio crveni karton.

Kao 19-godišnjak je otišao u Gronigen 2006. za 800.000 eura, koji ga je godinu kasnije prodao Ajaksu za sedam i po miliona eura.

Od 2011. do 2014. je bio u Liverpulu, a onda ga je Barselona kupila za 82 miliona eura, iako je mogao da debituje tek 25. oktobra, zbog suspenzije nakon što je ugrizao Đorđa Kjelinija na Mundijalu u Brazilu.

To mu je bio treći takav skandal, jer je u dresu Ajaksa ugrizao Omara Bakala iz PSV-a, a potom i Branislava Ivanovića iz Čelsija dok je igrao za „redse“.

Kavani je igrao za velikog rivala Nasionala, Danubio, a godinu je nakon svog sugrađanina otišao u Evropu i potpisao za Palermo.

Na Siciliji je bio do do 2010, kada je prešao u Napoli na pozajmicu za pet miliona eura, uz obavezu otkupa za još 12 miliona.

Tri godine kasnije je otišao u Pari Sen Žermen za 64 miliona eura i postao najbolji strijelac u istoriji „svetaca“.

Zajedno su osvojili Kopa Ameriku, igrali polufinale Mundijala, a najbolji su strijelci u istoriji „urusa“ - Suares je postigao 59, a Kavani 50 golova.

Uzgred, Matador je treći na vječnoj listi sa 116 nastupa, a Pistolero peti sa tri manje.

Preporučujemo za Vas