Ko je diktator: Saudijci ili vlasnik?

Konzorcijum iz Saudijske Arabije na korak je od kupovine većeg dijela akcija Njukasla, za oko 350 miliona eura
1111 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Njukasla, Foto: PA Wire
Fudbaleri Njukasla, Foto: PA Wire

U vrijeme prekida fudbalskih takmičenja, jedna vijest je izazvala veliku pažnju u Engleskoj.

Konzorcijum iz Saudijske Arabije na korak je od kupovine većeg dijela akcija Njukasla, za oko 350 miliona eura.

Organizacija koja se bavi ljudskim pravima Amnesti Internešnl je, zbog toga, pisala čelnicima Premijer lige, smatrajući da novac iz zemlje, u kojoj se ljudska prava masovno krše, ne bi trebalo da uđe u emgleski fudbal.

"Sa naše tačke gledišta, odluka da se kupi Njukasl je politička, a ne sportska i poslovna. Oni žele da operu svoju reputaciju. To je zemlja koja je odgovorna za smrt jednog novinara, u kojoj se masovno krše osnovna ljudska prava, u kojoj vlada strah. Ulazak u engleski fudbal za njih bi bio marketinški potez i to je neprihvatljivo za nas. Apelovali smo na britansku vladu da stopira projekat", kazao je Feliks Džejkens iz Amnesti Internešnl.

Navijači Njukasla su, s druge strane, oduševljeni, jer je, po njihovom mišljenju, aktuelni vlasnik kluba Majk Ešli bio diktator koji je vladao klubom 13 godina.

"Mi pozitivno gledamo na ovo, jer mi prolazimo 13 godina kroz diktaturu jednog čovjeka, Majka Ešlija. On je uspješan biznismen, ugledan, a od našeg kluba je napravio ruinu. Znate kako, ja ne znam istoriju Saudijske Arabije, ja znam ko je dao tri gola Lesteru kada smo ušli u Premijer ligu 1993. godine. Mi želimo da naš klub ponovo bude veliki, a ne da preživljavamo noćne more iz godine u godinu", kazao je predsjednik udruženja navijača Njukasla Stiv Rejt.

Bonus video: