Najveća sramota u istoriji holandskog sporta: Pobjednik je samo Ajaks

Holanđani nisu mogli da nastave sezonu, jer je vlada odlučila da zabrani sportske manifestacije do septembra
9603 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Alkmara, Foto: Peter Dejong
Fudbaleri Alkmara, Foto: Peter Dejong

Odluka Fudbalskog saveza Holandije da poništi sezonu, ne proglasi prvaka, ne dozvoli ulazak u elitno takmičenje, a Ajaksu uruči direktno mjesto u Ligi šampiona, izazvala je ogorčenje oštećenih strana, posebno AZ Alkmara i drugoligaša Kambura.

Ajaks i AZ imali su isti broj bodova nakon 25 mečeva, a tim iz Amsterdama bolju gol razliku, zbog čega je dobio mjesto u elitnom takmičenju.

Holanđani nisu mogli da nastave sezonu, jer je vlada odlučila da zabrani sportske manifestacije do septembra,

"Ogorčeni smo ovakvom odlukom. Predlagali smo nekoliko scenarija ako dođe do otkazivanja prvenstva, ali nijedan nije prihvaćen. Mogao se igrati plej-of kako bi se odredilo ko će u koju fazu kvalifikacija za Evropu, a ne ovako. Uvijek smo bili za dijalog, ali ga ovaj put nije bilo", saopšteno je AZ-a, koji je dva puta ove sezone pobijedio Ajaks.

Još je žešće po savezu udario Kambur, koji je bio ubjedljivo prvi u drugoj ligi i na korak elite. Kambur je devet kola prije kraja imao četiri boda više od Grafšapa, koji je takođe bio blizu plasmanu u prvu ligu, i čak 11 više od trećeplasiranog Volendama.

Sada - nema prvoligaškog fudbala.

"Ovo je najveća sramota u istoriji holandskog sporta. UEFA je apelovala da se plasman odredi sportski, a ako je ovo sportski, onda ja više ne znam šta je sport. Otkažite onda sve, pa i plasman u Ligu šampiona, a ovako je Ajaks najbolje prošao samo zbog bolje gol-razlike. To nije pošteno", rekao je trener Kambura Henk de Jong.

Bonus video: