Strah: Ovo je situacija kakvu nismo imali, samo pretpostavljamo šta može da se desi

„U NFL ligi američkog fudbala bio je 2011. godine štrajk zbog plata dug tri mjeseca. Kada su se igrači vratili bilo je 12 kidanja ahilove tetive u prvih mjesec. U normalnim okolnostima u prosjeku bude 5 takvih povreda tokom čitave sezone“, opisao je trener Sevilje Đulen Lopetegi
2437 pregleda 1 komentar(a)
Fudbaleri Reala na treningu u februaru, Foto: Manu Fernandez
Fudbaleri Reala na treningu u februaru, Foto: Manu Fernandez

Dok se fudbaleri u Španiji nadaju povratku na terene idućeg mjeseca, ljekari i kondicioni treneri upozoravaju kako bi mogao uslijediti talas povreda, jer već mjesec i po borave u stanovima i kućama.

Takmičenja su zaustavljena 13. marta zbog koronavirusa, ali La Liga vjeruje kako bi nakon testiranja igrači mogli da počnu da treniraju na stadionima poslije 10. maja, do kada traje vanredno stanje u zemlji.

„Igrači su već osam sedmica bez natjecanja, zaključani doma, a nemaju svi velike kuće u kojima se mogu fizički pripremati“, upozorava Rafael Ramos, predsjednik Udruženja ljekara fudbalskih klubova.

„Ne znamo koliko će im trebati vremena da se fizički oporave kada opet izađu na terena, a da ne bude osjetnog porasta povreda. Potrebno im je dati dovoljno vremena do takmičenja kako bi rizik bio minimalan“, dodaje.

I dok fudbaleri Real Madrida i Barselone individualno vježbaju u svojim luksuznim vilama na periferiji grada, igrači skromnijih klubova poput Majorke vježbaju u stanovima u zgradama.

„Osim toga igrači će izaći na teren pod velikim pritiskom jer u preostalih jedanaest kola moraju ostvariti ciljeve“, istakao je Ramos.

Đordi Balseles, kondicioni trener koji je radio u Đironi, Sevilji i Espanjolu, slaže se s tom ocjenom.

„Kada počne sezone nalaze se u prvom, drugom kolu...pa imaju dovoljno vremena za ostvarenje ciljeva. Sada čim počnu da igraju ulog će biti veliki, a zbog toga i ogromno mentalno trošenje. Uz to će se igrati bez publike na tribinama pa je pitanje kako će i to uticati na njih“, kaže.

„Kada se pomiješaju psihološki i emocionalni moment s visokom mogućnošću povreda fudbaleri bi mogli da se nađu u rizičnoj situaciji“, dodaje Balseles.

La Liga što prije želi da se prvenstvo nastavi kako bi smanjila gubitke nastale izostankom prihoda od televizijskih prava i ulaznica dok sindikat fudbalera AFE insistira na postepenom povratku prema preporuci ministarstva zdravlja.

„Ne mogu sada reći hoće li se profesionalni fudbal nastaviti prije ljeta. To bi bilo neodgovorno s moje strane“, rekao je ministar zdravlja Salvador Ilja na konferenciji za medije.

Za to vrijeme fudbaleri preko društvenih mreža pokazuju kako se pripremaju u svojim kućama.

„Igrači vježbaju u kućama, ali to nije slično onome što će raditi na terenu. Imaće fizičku kondiciju, ali ne i onu za takmičenje“, kaže Balceles.

Pol Lorente, kondicioni trener prvoligaša Leganesa, kaže kako sada ima problema s treniranjem igrača.

„Golmanima su potrebne specifične vježbe, neki od njih se nemaju gdje bacati sada. Pokušavamo preko videa održati njihove reflekse ali to je teško ako provode puno vremena bez bacanja na pod“, objašnjava.

Trener Sevilj, Đulen Lopetegi, plaši se za svoje igrače pa telefonski privatno razgovara sa svakime od njih.

„Zato što su to osobe sa svojim strahovima, fobijama, nesigurnostima...“, rekao je Lopetegi u intervjuu za Marku.

„U NFL ligi američkog fudbala bio je 2011. godine štrajk zbog plata dug tri mjeseca. Kada su se igrači vratili bilo je 12 kidanja ahilove tetive u prvih mjesec. U normalnim okolnostima u prosjeku bude 5 takvih povreda tokom čitave sezone“, dodao je.

Kondicioni trener Balseles zaključuje:

„Ovakvu situaciju nikada nismo imali pa je teško reći što će biti. Stvaramo pretpostavke što bi se moglo dogoditi kada se igrači vrate“.

Bonus video: