Fudbal po korona-pravilima: Devet mjera za nastavak igre

Po propisima za povratak fudbala u Njemačkoj, a očekuje se i u svim ostalim ligama, igrač će sam održavati higijenu i sterilizaciju opreme. I mnogo toga još...
950 pregleda 0 komentar(a)
Njemci vjeruju da će nastaviti ligu 16. maja: Ulaz na stadion Šalkea, Foto: Beta/AP
Njemci vjeruju da će nastaviti ligu 16. maja: Ulaz na stadion Šalkea, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.05.2020. 11:17h

Karantin, čak i u dvomjesečnom trajanju, nije neuobičajena pojava u fudbalu.

Većina selektora učesnica najvećeg svjetskog sportskog događaja, kakav je fudbalski Mundijal, prefieriraju da od okupljanja do kraja takmičenja državni reprezentaivaci nemaju kontakta sa suprugama i djevojkama.

U jednoj od najuspješnijih fudbalskih selekcija u posljednjih 20 godina, Njemačkoj, to nije bila praksa, naročito kod selektora Joakima Leva i njegovog prethodnika Jirgena Klinsmana. Ipak, nužda zakon mijenja...

Pravilnik, koji je doktor reprezentacije Njemačke Tim Mejer sastavio i predao državnim vlastima oko nastavka fudbalskih takmičenja u toj zemlji, zabranjuje čak i poljubac partnera!

Mejer je sa svojim i timom virusologa i epidemiologa sastavio plan za nastavak tri najjače njemačke lige, ali i prve ženske lige. Mejer je svim klubovima iz te četiri lige poslao plan, i u Njemačkoj se nadaju da će i vlasti imati razumijevanja i da će sezona biti obnovljena već 16. maja.

Neuporedivo veće promjene od života fudbalera u karantinu, plan previđa za vizuelni doživljaj igre. Kako za malobrojnu publiku na terenu, a naročito za gledaoce televizijskih prenosa.

Neće biti djece koja izlaze držeći za ruke svoje idole, čak će i članovi jedne ekipe izlaziti na teren odvojeno, pa će najprije to uraditi prvotimci, a onda rezervni igrači. U tunelu neće istovremeno moći da budu igrači obje ekipe, a maske su obavezne za sve osim aktera dešavanja na terenu.

Tek, Mejer je propisao pravila ponašanja i života u devet oblasti, u svakoj po nekoliko stavki - kući, klupskoj bazi, pred utakmicu, tokom i nakon nje, u svlačionici, medijskoj sali, ali i načinu i obavezi testiranja.

U prvoj je objasnio ponašanje igrača u svom domu, pa nema poljupca sa partnerkom, osim u slučaju da ima tek urađen negativan test na kovid-19, traži se i posebna upotreba kućnog posuđa, sredstava higijene, izbjegavanje gostiju i javnog prevoza.

Na klupskoj bazi nema okupljanja u zatvorenom prostoru, a na otvorenom se mora voditi računa o distanci. Opremu će igrači dovoditi u red lično u svojim domovima, u kojima će se i tuširati i preoblačti nakon treninga. Domaći igrači dolaze sami na utakmice sopstvenim prevozom, dok za gostujuće mora biti obezbijeđen sprat hotela sa zasebnim liftom, a nema korišćenja hotelskog servisa, pa će igrači sami čistiti i održavati higijenu u sobama tokom boravka.

Na stadionu će maksimum osoba biti 322, a do 100 gledalaca i na najvećoj tribini. Igrači gostujuće ekipe će tokom dolaska u autobusu nositi maske, pred ulazak na teren svakom će biti izmjerena temperatura. Igrači će morati da koriste zaseban tuš, i da imaju bočice sa vodom i napicima sa svojim imenom.

Sva vrata na stadionu moraju da budu otvorena, a dezinfekcija prostorija česta, dok će medicinsko osoblje sve vrijeme nositi maske. Neće biti postrojavanja na terenu, rukovanja, grupnih ekipnih fotografisanja, a na terenima neće biti čak ni maskote. Nakon meča neće biti intervjua u miks zoni, već samo virtuelnih pres konferencije, a novinari će na stadionu morati da nose maske.

U zaključnoj, devetoj stavki obavezan je dolazak na početak pripema za obnovu sezone sa negativnim testom na novi koronavirus, koji se potom mora raditi jednom sedmično. U slučaju pozitivnog testa igrač mora u dvosedmični karantin, a to će znati klupski doktor i liga, ne i mediji. Povratak u ekipu za igrača koji preboli koronavirus moguć je samo uz odobrenje kluba.

Bonus video: