Murinjo osam godina kasnije: Plakao sam zbog Bajerna, moj Real je bio najbolji u Evropi

Madriđani su te godine prekinuli dominaciju Barse u prvenstvu, i to uz dva rekorda
3539 pregleda 0 komentar(a)
Murinjo sa Ramosom i Ozilom, Foto: Marca.com
Murinjo sa Ramosom i Ozilom, Foto: Marca.com

Sezona 2011/12. u španskoj Primeri pamtiće se kao momenat u kojem je Real Madrid prekinuo trogodišnju dominaciju Barselone, ali i da je to uradio u velikom stilu uz dva rekorda - tim koji je vodio Žoze Murinjo osvojio je 100 bodova, postigao je čak 121 gol.

Tada je priča o defanzivnom pristupu portugalskog trenera pala u vodu, jer je Real radio sve što je radila i Barsa, igrajuči i brži i konkretniji fudbal od najvećeg rivala. Pobjeđivao je ubjedljivo, slavio je u 32 utakmice od ukupno 38 i sa devet bodova prednosti u odnosu na Katalonce osvojio titulu.

"Ne znam da li je taj uspjeh najveće dostignuće u mojoj karijeri, ali jeste veoma bitan momenat. Zašto? Zato što je došao u momentima Barsine dominacije, a mi smo je prekinuli uz obaranje brojnih rekorda, što sve to čini još zanimljivijim", prisjetio se Murinjo tog perioda u intervjuu madridskoj "Marki".

A početak sezone tada nije obećavao, jer je "kraljevski klub" u prva dva kola protiv Levantea i Rasinga osvojio samo bod.

"Loš početak je pomogao da shvatimo koliko smo zapravo snažni kao grupa. Imali smo karakter i kvalitet, a kada smo to spojili uslijedila su gostovanja Valensiji, Sevilji, Atletiku, Barsi, u Baskiji... Ulazili smo u te mečeve sa stavom, da pobijedimo, ogromna motivacija nas je nosila i bila je jača od pritiska", kaže Portugalac.

Sjetio se Murinjo i pobjede na "Nou kampu" pet kola prije kraja kada je Barsa morala da slavi kako bi ostala u trci za titulu.

"Remi nam je bio dovoljan da odbijemo nalet, ali sam uporno govorio igračima da ćemo pobijediti. Rekao sam: "oni su ti koji sa jakim emocijama i pritiskom ulaze u meč. Igraju kod kuće i ubićemo ih na kontranapade". Kada je Barsa izjednačila, to se i desilo. Naš razum je pobijedio njihovu emociju.

Te sezone je, ipak, bilo i suza, priznao je Specijalni. Zbog Lige šampiona i eliminacije od Bajerna u polufinalu nakon penala.

"Te noći sam jedini put u trenerskoj karijeri pustio suzu. Moj pomoćnik Aitor Karanka i ja smo sjedjeli u automobilu ispred moje kuće i plakali. Bili smo te godine najbolji i u Španiji i u Evropi, zato mi je ta eliminacija teško pala", dodao je Murinjo.

Njegov Real su tada zvali "rok en rol Real" zbog žestokog ritma i kontranapada.

"Imali smo jasnu viziju fudbalskog identiteta. Uvijek je prva stvar bila da smo organizovani u odbrani, svako je dobro znao šta treba da radi na terenu. Imali smo disciplinu i pripremu za svakog protivnika. Bili smo sposobni da pravimo eksplozivne kontranapade, brze i direktne napade... Imali smo velike igrače koji su bili pravi tim i to je bio ključ", zaključio je Murinjo, sada menadžer Totenhema.

Bonus video: