Na današnji dan odigrano najuzbudljivije finale: Olimpijakosu pehar nakon 34 penala

Olimpijakos u 96. minutu izborio produžetke, potom u 17. penal seriji iskoristio treću meč-loptu. Heroj bio Adonis Nikopolidis, koji je prvo odbranio jedanaesterac, a onda pogodio za veliko slavlje
3294 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Olimpijakosa sa pobjedničkim peharom, Foto: Twitter
Fudbaleri Olimpijakosa sa pobjedničkim peharom, Foto: Twitter

Na današnji dan prije 11 godina odigrano je možda i najuzbudljivije finale u istoriji fudbala.

Na Olimpijskom stadionu “Spiridon Luis” u Atini sudarila su se dva velika gradska rivala u finalu Kupa Grčke, Olimpijakos i AEK, a tim iz Pireja je slavio nakon 17 serija penala!

„Žuto-crni” su već u 8. minutu vodili 2:0, nakon dva gola Argentinca Ismaela Blanka.

Olimpijakos je izjednačio preko Mata Darbišajera u 47. i Dudua u 72. minutu, da bi sadašnji napadač River Plate Ignasio Skoko u 90. minutu donio novo vođstvo AEK-u.

Činilo se da je to kraj, ali je izgubljeni talenat engleskog fudbala svojim drugim pogotkom u 96. minutu donio produžetke.

Lusijano Galjeti je u 102. minutu prvi put doveo Olimpijakos u vođstvo, da bi u 107. slučajno pogodio opet Skoko, pa su pobjednika rješavali penali.

Danijel Majstorović je u 5. seriji pogodio stativu, ali je Predrag Đorđević loše šutirao i dozvolio Sebastijanu Sahi da odbrani.

U 9. seriji je Adonis Nikopolidis zaustavio udarac Nikosa Jorgasa, ali je Saha opet izvukao svoj tim i odbranio penal Paraskevasa Ancasa.

Stiglo se do 17. serije, u kojoj je Nikopolidis izrastao u heroja - prvo je zaustavio šut Agustina Peljetijerija, a onda i sam drugi put u penal seriji savladao Sahu i donio trofej Olimpijakosu.

Na klupi tadašnjeg osvajača Kupa sjedio je kasniji trener Barselone, Ernesto Valverde, dok je AEK vodio Princ sa Neretve, Dušan Bajević.

Odvojite 11 minuta i pogledajte snimak nezaboravnog finala.

Bonus video: