Promjena strategije za opstanak klubova

Direktor FK Sutjeska Nikola Jovović kaže za “Vijesti” da će svi klubovi u narednom periodu morati mnogo racionalnije da se ponašaju ukoliko žele da se izbore sa krizom
3778 pregleda 3 komentar(a)
I evropske utakmice su pod znakom pitanja: Sa meča Sutjeska - Slovan prošlog ljeta, Foto: Savo Prelević
I evropske utakmice su pod znakom pitanja: Sa meča Sutjeska - Slovan prošlog ljeta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.05.2020. 13:57h

Epidemija koronavirusa, prekid takmičenja i treninga, kao i prilično neizvjesna budućnost, staviće sve sportske kolektive u velika iskušenja kada je u pitanju način daljeg funkcionisanja, smatra direktor aktuelnog crnogorskog fudbalskog šampiona, Sutjeske, Nikola Jovović.

Domaći fudbalski timovi, od kojih su mnogi i ovako jedva sastavljali kraj sa krajem, sada se suočavaju sa potencijalno velikim problemima.

- Klubovi koji su dominantno na budžetu Opštine, a takav je slučaj sa Sutjeskom, suočiće se sa poteškoćama, jer kriza će zahvatiti sve privredne sfere, mnoge je već zahvatila, neminovno je da se to odrazi i na sport, u ovom slučaju fudbal - smatra Jovović.

Jednako je, međutim, teško i onim klubovima koji ne zavise toliko novca od lokalnih samouprava, koliko od privatnog sektora, sponzora, pa čak i onima koji su do sada uspijevali da koliko-toliko posluju tržišno, putem prodaje fudbalera.

- Dogodilo se nešto nepredviđeno, što je sve poremetilo i mislim da ne postoji klub, barem ne u Crnoj Gori, koji neće osjetiti posljedice. Dolazi kriza i mora da se razmišlja o kriznim mjerama, a to podrazumijeva i preispitivanje dalje strategije vođenja klubova. Nešto će definitivno morati da se mijenja.

Kako će kriza uticati kratkoročno, Jovović opisuje na primjeru Sutjeske:

- Imamo zatvoren budžet za ovu takmičarsku sezonu, do kraja maja, ali ako se liga nastavi, samim tim se i produži za dva mjeseca, to već iziskuje velika dodatna sredstva. Posebno nama, koji imamo 25 fudbalera sa profesionalnim ugovorima, a godišnje državi putem poreza na zarade igrača uplatimo oko 200 hiljada eura.

Sutjeska - Slovan
Sa meča Sutjeska - Slovan prošlog ljeta(Foto: Savo Prelević)

Nikšićani su prošle sezone prošli u drugo kolo Lige šampiona i od Uefinog nagradnog fonda dobili preko milion eura.

- To nam je olakšalo funkcionisanje i u ogromnoj mjeri pomoglo da zatvorimo budžet, ali olakšalo i Opštini, iako se dosta sredstava potrošilo na putovanja, organizacije utakmica, premije... Da nije bilo tih sredstava, sada bi nam bilo još teže - dodaje Jovović.

Dugoročne posljedice još ne mogu da se predvide...

- Mnogo stvari je nedefinisano, prije svega zbog toga što se ne zna do kada će trajati epidemija, kada će se i da li će se uopšte nastaviti takmičenja. Šta će biti sa prelaznim rokom, igračima kojima u junu ističu ugovor, a šta sa fudbalerima sa strane, da li će se igrati evropske utakmice - puno je pitanja na koja niko ne može da pruži odgovor i to je ono što najviše otežava situaciju - ističe direktor Nikšićana.

Sutjeska je druga na tabeli, ima 11 bodova manje od vodeće Budućnosti, ali računa na plasman u Evropu, barem u kvalifikacije za LE - samim tim, i nova sredstva od Uefe. Pitanje je, međutim, kada će se igrati te utakmice....

Jovović
Jovović

- U ovom momentu je teško i zamisliti da će uskoro moći da se otvore granice. Bez novčanih sredstva od Uefe, nastao bi dodatan, veliki problem.

Sutjeska je, ipak, koliko-toliko spremna dočekuje krizu, objašnjava Jovović.

- Dolazi vrijeme kada će svi klubovi morati mnogo više da se okrenu igračima iz sopstvene škole. Neće biti više novca da se dovode igrači sa strane, da im se plaćaju ugovori, smještaj... Svi će morati da se racionalnije ponašaju. Drago mi je da smo u ovoj sezoni u većini utakmica imali sedam, osam, ili čak devet domaćih igrača u timu, ne samo crnogorskih, nego rođenih u Nikšiću. To je put kojim treba i mora da se ide - zaključuje Jovović.

Očekivali smo pohvalu i podršku, ne zabranu

Nacionalno koordinaciono tijelo i Institut za javno zdravlje Crne Gore sjutra bi mogli da donesu odluku o nastavku kolektivnih treninga sportskih ekipa.

Direktor Sutjeske Nikola Jovović smatra da su neke stvari već mogle da se preduzmu...

- Nije ovo nikakva kritika, naprotiv, cijenimo sve što su zdravstvene službe uradile u Crnoj Gori na suzbijanju pandemije, ali kada je u pitanju sport i treninzi, mislim da je prilično vremena izgubljeno. Mi, na primjer, imamo tri terena, predložili smo da na ta tri terena treniraju istovremeno samo po dva igrača, daleko jedan od drugog. U tri ili četiri različita termina je, dakle, cijela ekipa mogla da odradi trening, poštujući sve moguće mjere - od samostalnog dolaska i odlaska, sređivanja opreme... Očekivali smo pohvalu i podršku za to, a ne zabranu. Kažem ovo iz razloga što, na primjer, igrači pojedinačno odu da treniraju na Trebjesi, a tamo se sretnu sa 500 ljudi - napominje Jovović.

Bonus video: