Da li je fudbal rizičan za širenje virusa: Ljekar hrvatske reprezentacije tvrdi da nije

U studiji koju su izradili Ministarstvo sporta i Olimpijski komitet Italije fudbal je, međutim, svrstan u četvrtu, najvišu, kategoriju rizika
718 pregleda 0 komentar(a)
Gužva nakon kornera, Foto: Gregory Bull
Gužva nakon kornera, Foto: Gregory Bull

Ljekar hrvatske fudbalske reprezentacije dr. Zoran Bahtijarević, koji je ujedno i potpredsjednik Medicinske komisije Uefe, kaže da fudbal nije visokorizičan sport za prenošenje koronavirusa.

U studiji koju su izradili Ministarstvo sporta i Olimpijski komitet Italije fudbal je, međutim, svrstan u četvrtu, najvišu, kategoriju rizika.

"Ako o fudbalu govorimo samo kao o igri, onda su šanse da se igrači zaraze minimalne. Njemci su napravili istraživanje i došli su do zaključka da se igrači u razmaku manjem od jednog metra nalaze tokom utakmice prosječno samo 18 sekundi. Najduži takav kontakt jednog igrača trajao je ukupno tri minuta. Kao što znamo, da bi opasnost od zaraze postojala, takav bi kontakt trebao trajati duže od 15 minuta", rekao je on.

Problem je drugi...

"Bojimo se svlačionica gdje u zatvorenom prostori boravi mnogo ljudi. Osim toga, igrači nakon utakmice moraju doći kući i družiti se sa porodicom. To je potencijalni rizik. O tome moramo misliti u trenutku kada odlučimo da krenemo sa fudbalom", kazao je Bahtijarević.

Bonus video: