Lojalnošću do zaštitnog znaka voljenog kluba

Na listi od 10 najlojalnijih aktivnih igrača su i ikone savremenog fudbala - Akinfejev, Mesi, Serhio Ramos, Kjelini...
2410 pregleda 0 komentar(a)
Leo Mesi, simbol Barselone, Foto: AP
Leo Mesi, simbol Barselone, Foto: AP

Lojalnost igrača klubu - naročito vrhunskom, u savremenom fudbalu su izuzeci. Zbog toga je karijera legendarnog kapitena Rome, Franćeska Totija, kojih je svoh 25 profesionalnih godina igranja proveo u Romi, pravi kuriozitet i podatak vrijedan divljenja. Nekada, u vremenu kada u fudbalu nije bilo basnoslovnih transfera, bilo je i neuporedivo više igrača sa karijerama provedenim u istom klubu, sada...

Ipak, i pored uspjeha i želja i danas ima igrača koji su zaštitni znak istog kluba. Transfermarkt je sastavio listu od 10 najlojalnijih aktivnih fudbalera u deset najjačih evropskih liga.

Listu predvodi podgoričkoj publici odlično poznati golman “zbornaje”, Igor Akinfejev, čija je povreda nakon baklje bačene sa tribina stadiona pod Goricom koštala našu selekciju gubitka tri boda.

Akinfejev
Akinfejev(Foto: AP)

Akinfejev je cijeli život u CSKA, a prvotimac na golu “armejaca” je već 17 godina i četiri mjeseca. Treba mu još pet godina do nacionalnog rekorda golmanske ikone Dinama iz Moskve i svjetskog fudbala, Lava Jašina, koji je 22 godine branio za “policajce”. Da li će uspjeti - Akinfejev je nedavno napunio 34 godine...

Na drugom mjestu je kapiten Sent Etjena, Loik Peren, koji je od malih nogu u tom klubu, a legenadarni defanzivac broji 16 godina i 10 mjeseci u dresu A tima francuskog ligaša.

U prijateljskoj utakmici sa Portom 2003. godine za Barsu je debitovao Leo Mesi. Katalonci su ga doveli kao dječaka kojem su plaćali hormone rasta 900 dolara mejesečno. Ostalo je istorija, koja traje 16 godina i četiri mjeseca karijere jednog od najboljih fudbalera svih vremena.

Četvrto mjesto dijele dvojica igrača iz Serije A - Đorđo Kjelini u Juventusu i kapiten Sasuola Franćesko Manjaneli. Oni su prvotimci svojih klubova po 14 godina, devet mjeseci i 28 dana.

Kjelini
Kjelini(Foto: AP)

I dok je Manjaneli sa Sasuolom prošao put od četvrtoligaša, Kjelini je od strane Juventusa plaćen Livornu 6,5 miliona eura još u ljeto 2004. ali su Torinezi Fiorentini prodali 50 odsto prava na ovog igrača. Kjelini je briljirao sezonu u ljubičastom pa ga je “stara dama” otkupila za 4,3 miliona. On će sljedećeg ljeta okonačti karijeru i preuzeti menadžersku funlkciju u Juventusu.

Dva mjeseca manje do njih kao prvotimac Reala broji Serhio Ramos na šestom mjestu. On je bio zvijezda već u Sevilji, a sa 20 godina za 27 miliona je prešao u Madrid.

“Probudiš se kao igrač Sevilje, a zaspiš u dresu Reala, nakon dana provedenog sa mojim idolima - Raulom, Zizuom, Robertom Karlosom, Kasiljasem, Bekamom, Ronaldom... Nevjerovatno!”, kazao je prije 14 godina i osam mjeseci sadašnji kapiten Reala.

Golman Zulte Varegema Semi Bosut i igrač Viljareala i španske selekcije, Bruno Sorijano broje po 13 godina i deset mjeseci u svojim klubovima, s tim da je Sorijano i ponikao u “žutoj podmornici”.

Samo dva dana poslije njih je prvi profi ugovor sa Espanjolom potpisao sadašnji kapiten tog kluba, Ćavi Lopes, koji je 2007. došao iz Betisa. Posljednu, 10. poziciju drži nasljednik Roberta Karlosa u Realu, Marselo. Birajući između ponuda moskovskog CSKA i Sevilje, sjajnom beku Fluminensea je iznenada došao poziv koji se ne odbija - Reala, prije 13 godina i četiri mjeseca.

Bonus video: