Nova teorija u Italiji: Napolitanci ljuti, kako je nestao fajl iz VAR sobe?

Meč koji je vjerovatno i donijeo titulu prvaka Italije "staroj dami" odjednom tema broj jedan
2972 pregleda 0 komentar(a)
Momenat kada Pjanić udara Rafinju, Foto: Gazzetta.it
Momenat kada Pjanić udara Rafinju, Foto: Gazzetta.it
Ažurirano: 03.05.2020. 19:38h

U italijanskom fudbalu je uvijek bilo i više nego dovoljno prostora za polemiku, a nove vijesti iz Serije A daju povod protivnicima Juventusa da opet dignu glas.

Samo jedna izjava tadašnjeg disciplinskog sudije Fudbalskog saveza Italije Đuzepea Pekorara natjerala je navijače Napolija da se na društvenim mrežama bave teorijom da im je u sezoni 2017/18. ukraden toliko čekani Skudeto.

Sve zbog VAR tehnologije u derbiju između Intera i Juventusa četiri kola prije kraja u kojem je torinski klub nakon preokreta slavio 3:2 u Milanu. Ispostavilo se da je to bila kapitalna pobjeda na putu ka Skudetu, jer je Napoli sjutradan prepustio prvo mjesto zbog debakla u Firenci.

"Taj meč Inter - Juve i način na koji je arbitar Danijele Orsato vodio utakmicu me je ustvari posvađao sa sudijskim svijetom", kaže Pekoraro.

VAR je tada, tvrdi Pekoraro, zakazao, a navijači Intera, Juvea i Napolija sigurno dobro znaju i o čemu se radi.

Dobro pamte detalj iz 28. aprila 2018. kada je kod rezultata 1:1 Miralem Pjanić "pomilovan", jer nije dobio drugi žuti karton zbog faula nad Rafinjom. Orsato je tada konsultovao VAR, donio je odluku da vezista Juvea ostane na terenu.

Fudbalski savez je zanimalo na osnovu čega je tako odlučio, kako je tekao njegov razgovor sa ljudima iz VAR sobe.

"Digla se prašina nakon te utakmice i ja sam pitao svoje savjetnike da li je prikladno da otvorim istragu ili ne. Tražili smo, onako informativno, audio i video dijaloge između VAR sobe i sudije Orsata tokom tog duela, ali smo materijale dobili tek na početku naredne sezone", navodi Pekoraro.

I kada je traženi materijal stigao, ništa se nije promijenilo...

"Fajl je konačno došao kod nas, a kada smo otvorili datoteku - sve je bilo tu osim jedine stvari koja nam je bila važna i koju smo tražili. A to su razgovori Orsata i arbitara iz VAR sobe koji su doveli do toga da Pjanić ostane na terenu. Kao razlog su naveli da uopšte i nemaju taj dio. Ne vjerujem da je bilo loše namjere, tražio sam transparentnost, ali je nisam dobio. Ipak, svi zaslužuju odgovore na neka pitanja", poručio je Pekoraro.

Zbog svega navedenog, navijači Napolija tvrde da im sistem nije dozvolio da uzmu titulu, "juventini" odmahuju rukom, ističu da su trn u oku svima zato što su najbolji.

A Pekoraro? On od decembra prošle godine ne obavlja funkciju, zvanično se povukao iz privatnih razloga.

Bonus video: