Savić i Vukčević će biti testirani na koronavirus prije nego što počnu treninge

U Atletiko Madridu, za kojeg igra crnogorski reprezentativac Stefan Savić, kažu kako će se testirati na koronavirus, ali ne znaju hoće li to biti PCR test koji se smatra pouzdanijim
628 pregleda 0 komentar(a)
Savić na treningu Atletika
Savić na treningu Atletika

Fudbaleri u Španiji trebalo bi u toku ove sedmice da prođu testiranja na koronavirus pa u petak ili idući ponedjeljak da počnu s individualnim treniranjem u svojim klupskim centrima.

Španska državni komisija za sport (CSD) dopustila je od ove sedmice individualno treniranje nakon što su igrači 50 dana zatvoreni u svojim stanovima i kućama gdje vježbaju.

Od subote smiju sat vremena da trče na ulici kao i preostalih 47 miliona stanovnika, ali da bi mogli izaći na terenu moraju da ispune zdravstvene kriterijume uključujući testiranje na koronavirus.

Udruženje ljekara španskih klubova (AEMEF) zatražilo je u ponedjeljak od CSD-a konkretan odgovor o tome kakvo testiranje moraju da prođu igrači.

U Atletiko Madridu, za kojeg igra crnogorski reprezentativac Stefan Savić, kažu kako će se testirati na koronavirus, ali ne znaju hoće li to biti PCR test koji se smatra pouzdanijim.

„Bit će korišteni testovi koje odredi protokol. Igrači će se testirati u srijedu pa bi otprilike u petak trebali da počnu individualno da treniraju“, rekao je portparol Atletika.

Pored Savića, u La Ligi igra Nikola Vukčević (Levante), dok je Lazar Carević, golman B tima Barselone, ali se on nalazi u Crnoj Gori.

Od testiranja do dobijanja rezultata potrebno je minimalno 48 sati.

Igračima kojima ne bude dijagnostifikovan Covid-19 biće dopušteno treniranje na pomoćnim terenima u klupskim centrima. Nosiće rukavice te neće smjeti da približavaju na manje od dva metra od ostalih osoba. Klubovi, pak, moraju dezinfikovati terene prije početka treniranja.

Portparol Sevilje kaže kako još nemaju tačan datum testiranja i početka treniranja.

„Nemamo tačan datum ali u principu to će biti ove sedmice. Ne znam kakvi će testovi biti korišteni“, izjavio je.

Testirat će se igrači 42 kluba prve i druge lige.

Prvenstva su prekinuta 13. marta i za sada je nepoznato kada će se nastaviti. Irene Losano, predsjednica CSD-a, rekla je u četvrtak kako „niko ne zna kada će se igrati utakmice jer će to odrediti razvoj epidemije“.

U ponedjeljak se inficiralo 0,25 posto više stanovnika nego dan ranije pa je u Španiji 218.000 oboljelih, najviše u Evropi. Posljednjih sedam dana dnevna stopa novooboljelih kreće se oko 1 posto.

Bonus video: