Iskra je stabilan klub i nastaviće gdje je stala

"Nepredviđena situacija koja nas je sve zadesila iziskivaće ulaganje dodatnog napora za obezbjeđivanje svih uslova za nesmetan rad - redovne plate, održavanje infrastrukture i slično. Ali, mi kao Uprava preduzimamo sve neophodne aktivnosti kako bismo ublažili eventualne negativne posljedice i stvorili siguran ambijent za funkcionisanje kluba", kaže Šaranović
2022 pregleda 0 komentar(a)
Iskra spremna za borbu, Foto: Savo Prelević
Iskra spremna za borbu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.05.2020. 19:16h

Fudbalski klub Iskra nastaviće putem na kojem je stao prije prekida prvenstva, kazao je “Vijestima” predsjednik danilovgradskog kluba Blažo Šaranović.

Iako je koronavirus uzdrmao sve sportske klubove u Crnoj Gori, neke će sasvim izvjesno dovesti i do ruba egzistencije, ekipa koja je neplanirani prekid Telekom 1. CFL dočekala na 3. mjestu je, poručuje njen predsjednik, dovoljno stabilna da “uz ulaganje dodatnog napora ublažili eventualne negativne posljedice”.

Očekujete li da će epidemija i prekid prvenstva imati finansijske posljedice na FK Iskra?

"Uprava kluba je već na početku uvođenja mjera i preporuka NKT-a usljed pandemije COVID 19, a nakon saopštenja FSCG da se prvenstvo privremeno zaustavlja, donijela odluku da će svim igračima isplaćivati puni iznos plata bez obzira na novonastale okolnosti. Iskra je među prvim klubovima u državi obavijestila javnost da će svi angažovani u klubu dobijati puni iznos ugovorene plate. Na taj način smo željeli da obezbijedimo sigurnost igračima i zaposlenima kao i da pokažemo da je Iskra izrasla u stabilan klub. Nepredviđena situacija koja nas je sve zadesila iziskivaće ulaganje dodatnog napora za obezbjeđivanje svih uslova za nesmetan rad - redovne plate, održavanje infrastrukture i slično. Ali, mi kao Uprava preduzimamo sve neophodne aktivnosti kako bismo ublažili eventualne negativne posljedice i stvorili siguran ambijent za funkcionisanje kluba".

Prije prekida prvenstva bili ste veoma blizu plasmana na evropsku scenu, najvećeg uspjeha u istoriji kluba. Koliko je uznemirujuće što su vas nepredviđene okolnosti usporile na tom putu?

"Prije prekida prvenstva FK Iskra je zauzimala treću poziciju, koja je podrazumijevala u tom trenutku i izlazak na evropsku scenu. Smatramo da klub, sa trenutno angažovanim igračkim kadrom, predvođen stručnim štabom i nama kao Upravom, definitivno ima kapaciteta da u slučaju donošenja odluke o nastavku prvenstva zadrži poziciju na kojoj se nalazio prije prekida. Ova pauza se mora odraziti na određene aspekte fudbalske igre, ali stručni štab nas je uvjerio da se preduzimaju sve potrebne aktivnosti, kako bi i u ovim ograničenim uslovima igrači zadržali fokus na fudbal i u što boljoj mjeri održali fizičku spremu za eventualni nastavak sezone. Naš klub iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate i to je posljedica dugoročnog plana uprave kluba. Treća pozicija definitivno predstavlja najveći uspjeh u klupskoj istoriji, ali naša ambicija je da nastavimo sa razvijanjem kluba kako bismo se u budućnosti uključili u borbu za prvaka države. FK Iskra će poštovati sve odluke koje donese Fudbalski savez Crne Gore i u tom smislu sa nestrpljenjem očekujemo dalje poteze saveza".

Očekujete li da će kriza ostaviti dugoročan trag na klubove i crnogorski klupski fudbal uopšte?

"Fudbalski klubovi u Crnoj Gori su i u prethodnim godinama opstajali zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca, uz podršku opština, sponzora i Fudbalskog saveza kao partnera u dijelu razvijanja infrastrukture. Svakako da u ovim okolnostima svako dodatno izlaganje troškovima može da ugrozi egzistenciju klubova. Ja ipak mislim da će uprave klubova naći način da, i pored ovih nepredvidivih okolnosti koje su nas zadesile, iz svega izađu spremni za nastavak takmičenja i da će uz dodatni napor sačuvati svoje klubove od propadanja".

Klubovi moraju da naprave iskorak i nađu dugoročne sponzore

Što bi mogla da promijeni epidemija i finansijska kriza kada je u pitanju način upravljanja klubovima?

"Za funkcionisanje svakog kluba potrebno je obezbijediti određeni iznos finansijskih sredstava kako bi se omogućio nesmetan rad svih angažovanih i istovremeno obezbijedili što kvalitetniji uslovi za rad. Ta sredstva za naše prilike definitivno nisu mala. Mislim da klubovi moraju da naprave iskorak kako bi nepredvidive situacije što manje ugrozile njihovu egzistenciju. Prije svega, rješenje je u potpisivanju dugoročnih ugovora o sponzorstvu kao značajnog faktora u obezbjeđivanju sredstava za finansiranje klubova. Koliko sam upoznat, klubovi koji su trenutno u Prvoj ligi imaju ambiciju da nastave putem koji su započeli u smislu poboljšanja infrastrukture, obezbjeđivanja što boljih uslova i nastavak jačanja igračkog kadra, tako da sam optimista po tom pitanju", kaže Blažo Šaranović.

Bonus video: