Priča o vremenu kada se od života nije tražilo mnogo

Klub, koji su 13. februara 1911. godine osnovali splitski studenti u Pragu, po mnogo čemu je poseban, a njegova snaga bili su i navijači, kojih je uvijek bilo i u Kolašinu
68 pregleda 4 komentar(a)
Hajduk Split, Foto: Arhiva
Hajduk Split, Foto: Arhiva
Ažurirano: 16.02.2018. 17:27h

„Malo misto” u „maloj varoši” naziv je večeri sjećanja na 107 godina splitskog Nogometnog kluba Hajduk, koje je je održano u hotelu „Bjanka” u Kolašinu.

Klub, koji su 13. februara 1911. godine osnovali splitski studenti u Pragu, po mnogo čemu je poseban, a njegova snaga bili su i navijači, kojih je uvijek bilo i u Kolašinu, poručeno je sa te manifestacije.

"Hajduk je klub sa tradicijom. Iako nije veliki sa evropskim trofejima, po mnogo čemu je poseban. Osvajao je titule u Hrvatskoj i u bivšoj državi. Najveća su mu posebnost navijači, kojih ima širom Balkana. To je posebna snaga. Zbog toga je Hajduk veliki", kazao je Željan Engelbreht, predstavnik NK Hajduk.

Prema riječima kulturologa Željka Rutovića, priča o splitkom fudbalskom klubu je „omaž kulturi i geografiji sjećanja”.

"Povratak u priču o Hajduku je priča o našim pojedinačnim i kolektivnim identitetima, vrijednostima jednog doba u kojima smo se na drugačiji način radovali, jedni drugim obraćali, za male i velike stvari živjeli… To je vrijeme posebnih vrijednosti, kada se od života nije tražilo mnogo", rekao je Rutović.

Na svoje navijačke dane i način kako su kao dječaci i tinejdžeri doživljavali poraze i pobjede Hajduka podsjetili su se novinar Dražen Drašković, Srećko Medenica, Mimo Drašković i Rajko Golubović.

"Hajduk u nama obnavlja nas i sjećanja na drugačija vremena, ljubav i odanost. Malo misto će uvijek imati svoje ljude u maloj varoši", istakao je Drašković.

Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća ( HNV) iz Tivta, kako je rekao, peta je generacija navijača Hajduka u svojoj porodici.

"Sport, kao i muzika, nema granica. Granice nijesu za dobre ljude. Sjećanje na 107 godina NK Hajduk u Kolašinu je i početak novih druženja", kazao je on.

Moderator i voditelj Dragan Mitov Đurović, podsjetio je na trenutke tog fudbalskog kluba od osnivanja, tokom poslijertanih godina i kasnije.

Organizatori večeri sjećanja na splitski fudbalski klub su Klub poštovalaca NK Hajduk, Hrvatsko nacionalno vijeće iz Tivta i Centar za kulturu iz Kolašina.

Bonus video: