Da ponovo biram, izabrao bih još teže protivnike

"Bio bih zabrinut da nisam osjetio napredak u igri, a on je bio evidentan. Paradoks je da smo u posljednjoj utakmici, protiv Amkara, pokazali najbolju igru, iako smo doživjeli najubjedljiviji poraz", kaže trener Budućnosti Vladimir Vermezović
3 komentar(a)
FK Budućnost, Foto: FK Budućnost
FK Budućnost, Foto: FK Budućnost
Ažurirano: 17.02.2018. 10:38h

Pet poraza i remi, bez pobjede - odavno neka ekipa nije imala slabije rezultate u pripremnom periodu, kao što je slučaj sa ekipom Budućnosti ove zime.

Nisu Podgoričani, doduše, ni imali lake protivnike - ruski Amkar i Rostov, slovačka Podbrezova i Sarajevo, imena su rivala kojima "plavi" nisu dali ni gol u Antaliji.

Trener Vladimir Vermezović, međutim, nije zabrinut, iako i sam priznaje da u dosadašnjoj karijeri nije iskusio tako loše rezulate na pripremama.

"Bio bih zabrinut da nisam osjetio napredak u igri, a on je bio evidentan. Paradoks je da smo u posljednjoj utakmici, protiv Amkara, pokazali najbolju igru, iako smo doživjeli najubjedljiviji poraz. Taj napredak koji sam vidio mi daje pravo na optimizam pred mečeve za koje smo se spremali, a to su dueli protiv Zete i Mladosti, kao i ostali koji nas čekaju u prvenstvu".

Da sada počinju pripreme, trener Budućnosti ne bi promijenio ništa.

"Opet bih izabrao jake protivnike u test-mečevima, možda čak i jače. Igrači naših protivnika u Antaliji su bili prave atlete, fudbaleri protiv kojih nemaju priliku da igraju tako često. A tvrdim da su utakmice sa jakim pritivnicima jedini put ako želite da napravite iskorak. I nikakav imperativ rezultata nismo imali na tim mečevima, zato nema razloga da budem zabrinut", ističe Vermezović.

Imperativ pobjede njegovi fudbaleri neće imati ni u utorak protiv Zete na Trešnjici, na otvaranju drugog dijela prvenstva, iako je cilj - pobjeda.

"Budućnost uvijek mora da ide na pobjedu i to je nešto što ne morate ni da govorite igračima, oni to znaju. Sa druge strane, najbitnije je da uživaju u onom što rade, jer fudbal je samo igra i mora da ostane u tim granicama. Znam i za podatak da Budućnost tri ili četiri godine nije pobijedila Zetu u gostima, ali tradicije postoje da bi se rušile", naglašava Vermezović.

Budućnost, sa novim trenerom, kreće u drugi dio sezone sa minus 13 u odnosu na vodeću Sutjesku. Zato je jedini pravi (sportski) imperativ aktuelnog šampiona - osvajanje Kupa, a Podgoričani su favoriti pred polufinale, u konkurenciji Mladosti, Grblja i Igala.

"Raduje me što imamo 90 odsto oformljene ekipe za ljeto i za nastup u evropskim takmičenjima. Mislim da smo formirali dobru kompoziciju, ekipu koja je spoj mladosti i iskustva, u kojoj će mlađi igrači moći puno da nauče od iskusnijih fudbalera, koji su mnogo prošli u karijeri", kaže trener Budućnosti.

Simon Vukčević sjutra će se pridružiti novim saigračima i zaključiće listu pojačanja, na kojoj su Petar Grbić, još jedan nekadašnji reprezentativac, ali i Vladan Adžić, Milan Đurišić i Slavko Damjanović.

"Zadovoljan sam sa svim što je menadžment kluba odradio u prelaznom roku, jer i pored nekoliko iskusnih igrača, dvije trećine ekipe su fudbaleri koji imaju manje od 21 godine. Mlađim fudbalerima predstoji veliki rad, prije svega individualni, i vjerujem da ćemo već do juna podići procenat i kvalitet ekipe. Ono što mogu da obećam, jeste da Budućnost više neće biti klub za potkusurivanje i udomljavanje fudbalera", zaključio je Vermezović.

Burić: Mogli smo da dovedemo jeftinijeg trenera, ali mislimo da je Vermezović pravi čovjek za Budućnost

Predsjednik Budućnosti Žarko Burić, osvrćući se na loše rezultate Budućnosti u pripremnom periodu, prisjetio se prošle zime:

"Tada smo u Antaliji igrali izvanredno, a kada je došlo prvenstvo, pali smo u igri, jedva smo sačuvali prednost na vrhu. Nadam se da će sada biti obratno", istakao je Burić, koji je dao punu podršku Vladimiru Vermezoviću".

"Istina je da smo mogli da dovedemo i jeftinijeg trenera, ali razmišljamo dugoročno, a Vermezović je u tom kontekstu, kao dokazan trener i čovjek sa iskustvom, pravo rješenje za Budućnost".

Na Vermezovićev predlog su, tvrdi Burić, napravljene revizije ugovora sa svim igračima.

"Sada nemamo fudbalera u ekipi koji nema ugovor na barem još godinu i po, što je vjerujemo prava stvar. Naravno, Budućnost će uvijek izaći u susret igraču koji dobije pravu ponudu i koji bi mogao da napreduje prelaskom u drugu sredinu, kao što je slučaj sa Melunovićem, koji je otišao u Kinu, ili Raspopovićem, kojeg smo pozajmili Rijeci. Sa druge strane, igrači koji imaju ugovor sa Budućnosti neće odlaziti na Tajland i na takve destinacije", poručuje Burić.

Iz uprave kluba naglašavaju da je Budućnost značajno popravila uslove za rad fudbalera, i da će nastaviti na tom put.

"Postavili smo reflektore na trening kampu i treninzi već mogu da se obavljaju noću. Vjerujem da ćemo do juna imati i pomoćni teren sa prirodnom travom. Urađena je komplet nova fasada na klupskoj zgradi, saniran je i krov. Uskoro ćemo imati brendiran kompletan trening-kamp", istakao je izvršni direktor Budućnosti Velibor Bošković.

Bonus video: