Treneri sad mogu da zamijene pola tima: Pet izmjena i na terenima CFL-a

Koronavirus zvanično promijenio pravila fudbala - pet izmjena na utakmici u tri intervala, što je novost i za igrače i trenere Crnogorske lige
3246 pregleda 0 komentar(a)
Sa utakmice OFK Titograd - Petrovac, Foto: Savo Prelević
Sa utakmice OFK Titograd - Petrovac, Foto: Savo Prelević

Da sam mogao, zamijenio bih cijeli tim - govore često fudbalski treneri kada njihovim ekipama ne ide baš najbolje na terenu.

Vremena se mijenjaju, fudbal se mijenja - treneri, doduše, još uvijek neće moći da “zamijene cijeli tim”, kao u čuvenoj frazi, ali će ubuduće moći da promijene pola ekipe!

Novo pravilo, po mnogima revolucionarno, uvela je juče Fifa, dozvolivši da se do kraja 2020. godine, a možda i duže, na utakmicama izvrši maksimalnih pet, umjesto tri izmjene.

Pravilo odmah stupa na snagu i važi za sve utakmice pod ingerencijom Svjetske fudbalske federacije - za internacionalne mečeve, nacionalna prvenstva, samim tim i za Telekom 1. Crnogorsku fudbalsku ligu, koja će se nastaviti 1. juna.

Jasno, Fifa je takav predlog uputila kako bi se ublažili napori igrača i smanjio rizik od povreda u zgusnutom rasporedu nakon duge pauze zbog koronavorusa, a ideju je bez previše diskusije prihvatio Međunarodni fudbalski bord (IFAB), jedino tijelo koje može da mijenja pravila igre.

Pet izmjena (grafički prikaz)
Pet izmjena (grafički prikaz)

"Iskreno, to me podsjeća na prijateljske utakmice, kada možete da promijenite pola ekipe, a kada se promijeni toliko fudbalera obično se promijeni, ili poremeti koncepcija. Ali, sa druge strane, išlo se ka tome da se resterete igrači i to je sasvim u redu, sa te strane će dosta da pomogne", kaže trener Petrovca Nenad Vukčević.

Pet izmjena moći će da se izvrše u tri vremenska intervala, a tu je i poluvrijeme - igra se, dakle, neće prekidati više nego do sada. Ako žele da iskoriste mogućnost da na utakmici koriste 16 igrača, treneri će tako za vrijeme aktivne igre morati da izvrše dvije dvostruke izmjene, plus još jednu, a imaju opciju da odrade korekcije i tokom poluvremena.

Pravilo pet izmjena već se tokom ove sezone sprovodilo na Uefinim mečevima mlađih kategorija.

"Sama dešavanja na utakmici će diktirati izmjene. Kada ide dobro, obično se ne mijenja puno, pa vjerujem da neki i neće koristiti svih pet izmjena", dodaje Vukčević.

Trinaest kola za manje od 50 dana, pet izmjena po timu, dakle maksimalnih 10 po utakmici, u vrelini ljeta ali i noćnim utakmicama bez publike - uzbudljiv jun i jul, kakve nismo vidjeli do sada, očekuju se na terenima CFL-a.

"Ovo je potpuno nov izazov za sve ekipe, igrače i trenere, nešto s čim se nismo suočili do sada. Na sve treba dodati i to da bi novo prvenstvo moglo da počne već nakom sedam dana za ekipe koje će učestvovati u baražu ili eventualno igrati Kup", dodaje Vukčević.

Nenad Vukčević, trener Petrovca
Nenad Vukčević, trener Petrovca(Foto: Savo Prelević)

Njegov Petrovac je na “liniji razgraničenja” - plasirao se u polufinale Kupa, a trenutno je u zoni baraža za opstanak.

Zašto je sve ovo značajno? Kako je prije nekoliko dana saopšteno iz FSCG, završnica Kupa (polufinale i finale) zbog nedostatka termina igraće se u slučaju ako “polufinalisti ne budu učesnici baraža za popunu Telekom 1. CFL”.

Ako bi Petrovac i Podgorica, koji su se uz Budućnost i Sutjesku plasirali u polufinale, izbjegli baraž - onda bi se vjerovatno igrao Kup.

"Naravno da nam je želja da izbjegnemo baraž, jer bismo imali dvostruku korist, igrao bi se Kup, a mi smo u polufinalu. Posebno ako izvučemo Budućnost ili Sutjesku, jer bi se najvjerovatnije igrao samo jedan meč u polufinalu, mogućnost iznenađenja je veća", zaključio je Vukčević.

Bonus video: