Hidink: Mislim da je meč Čelsi - Barselona bio namješten

To je jedini slučaj za koji mislim da je meč namješten. Mančester junajted se već bio kvalifikovao za finale. UEFA nije željela isto finale kao i godinu ranije. Nemam dokaza, ali bilo je vrlo sumnjivo. A sada sam ljut - poručio je holandski stručnjak
5592 pregleda 4 komentar(a)
Mihael Balak protestuje kod „specijalca”, sudije Tom-Heninga Evreboa, Foto: Twitter
Mihael Balak protestuje kod „specijalca”, sudije Tom-Heninga Evreboa, Foto: Twitter

Čelsi se poigravao sa Barselonom, vodio 1:0, Pep Gvardiola prije nego što je meč završen otišao da zagrli Gusa Hidinka i čestita mu prolazak u finale Lige šampiona...

A onda, u 93. minutu, Andres Inijesta je pogodio sa 20 metara i Barselona je zahvaljujući pravilu o golu u gostima (na „Kamp nouu” bilo 0:0) ušla u finale. Kasnije je u Rimu i savladala Mančester junajted 2:0 i podigla pehar.

I 11 godina nakon tog meča na „Stamford bridžu” se priča o skandaloznom suđenju Norvežanina Tom-Heninga Evreboa, koji je mogao čak šest puta da sudi penal „plavcima”.

Hidink nikada neće moći to da zaboravi.

- To je bilo najgore suđenje koje sam ikada vidio. Sudija me je iznenadio jer je imao savršene mečeve u prošlosti - rekao je 73-godišnji stručnjak za holandski „Ziggosport”.

Hidink je čak iznio ozbiljne sumnje u regularnost i namjere Uefe te sezone u Ligi šampiona.

- To je jedini slučaj za koji mislim da je meč namješten. Mančester junajted se već bio kvalifikovao za finale. UEFA nije željela isto finale kao i godinu ranije. Nemam dokaza, ali bilo je vrlo sumnjivo. A sada sam ljut - poručio je Hidink.

Iako je njegov tim i te kako oštećen, možda najmanje prava da priča o tome ima baš holandski stručnjak.

Kada je vodio selekciju Južne Koreje na Mundijalu u toj zemlji i Japanu 2002. godine, čuveni ekvadorski sudija Bajron Moreno je brutalno pokrao Italijane u osmini finala i omogućio Azijatima da slave zlatnim golom Jung-Hvan Ana.

Moreno je devet godina kasnije uhapšen na aerodromu „Džon F. Kenedi” u Njujorku, kada je pokušao da prokrijumčari šest kilograma heroina...

Bonus video: