"Strah me je da se ne zarazim na utakmici": Bundesliga - profit preči od zdravlja?

Bivši reprezentativac Srbije i igrač berlinskog Uniona smatra da su igrači – izigrani: "Prema mojim saznanjima, igrači nisu imali uticaj na odluku", kaže on za "Dojčlandfunk", dodajući da je to pomalo razočaravajuće
3231 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa meča Borusija Dortmund - Volfsburg odigranog 18. februara, Foto: AP
Detalj sa meča Borusija Dortmund - Volfsburg odigranog 18. februara, Foto: AP

Brojne su uprave njmačkih profesionalnih klubova koje osjećaju olakšanje jer će se takmičenje nastaviti.

Ali sve se više čuju i kritičari, a takvi glasovi dopiru i iz samog fudbalskog pogona.

"Strah me je da se ne zarazim na utakmici. Opasnost je prisutna u brojnim duelima", rekao je Seren Bertram, napadač trećeligaša Magdeburga.

On je za list "Magdeburger folksštime" pojasnio: "Misli nam nisu slobodne, jer bismo poslije zaraze mogli da imamo probleme sa plućima do kraja života."

Slično razmišlja socijaldemokratski političar i zdravstveni stručnjak Karl Lauterbah.

On je na društvenim mrežama prije sedam dana objavio: "Ko trenira, a zaražen je, rizikuje oštećenja na plućima, srcu i bubrezima. Čudi me da igrači dozvoljavaju da im to rade. Fudbal mora da bude uzor a ne – hleba i igara."

Danski pečalbar u Drezdenu kod kojeg je test pozitivan, Simon Makienok, kaže: "Pridržavao sam se svih mjera. I uprkos tome – desilo se. To pokazuje da čovjek može da se zarazi, svejedno koliko je oprezan."

On je kasnije izbrisao tu svoju objavu na društvenim mrežama.

"Dugoročne posljedice"

Ingo Frobeze, sportski ljekar na Njemačkoj visokoj školi sporta u Kelnu, smatra da "igrače i trenere vreba velika opasnost jer moguće infekcije mogu dovesti do značajnih oštećenja".

Dodaje da bi oboljeli svakako morali da računaju sa dugoročnim posljedicama, jer pri velikom tjelesnom opterećenju koronavirus djeluje razornije.

Frobeze smatra da igrači bivaju pomalo zloupotrijebljeni.

Bivši reprezentativac Srbije, Neven Subotić je poznat po tome što javno iskazuje svoje stavove o društvenim i političkim pitanjima.

Neven Subotić, Suat Serdar
Subotić (crveni dres) u duelu sa Suatom Serdarom, fudbalerom Šalkea(Foto: AP)

Igrač berlinskog Uniona smatra da su igrači – izigrani: "Prema mojim saznanjima, igrači nisu imali uticaj na odluku", kaže on za "Dojčlandfunk", dodajući da je to pomalo razočaravajuće.

Slično misli i Bertram kada kaže da igrače niko ništa nije pitao: "Mi smo samo marionete."

Dinamo u karantinu

Iako je ukupan igrački kadar Dinama iz Drezdena zatvoren u četrnaestodnevni karantin nakon saznanja da je Simon Makinok pozitivan na virus, Njemačka fudbalska liga (DFL) se drži svojih termina.

"Ne tumačim to kao korak unazad. Bilo mi je jasno da to uvijek može da se desi“, kaže Kristijan Zajfert, menadžer DFL-a i dodaje: "Na početku smo nastavka sezone. Ako Drezden mora 14 dana u karantin, to nije razlog da dovedemo u pitanje cijelu sezonu. Trenutno ne mijenjamo cilj već samo planiranje."

Dinamo ipak neće moći da igra.

Prva planirana utakmica je 17. maja u Hanoveru, a sljedeća 24. maja u Firtu.

Obje utakmice otpadaju jer mjere u Dinamu traju do 23. maja.

Pošto Dinamovi igrači neće imati vremena za dobre pripreme, jedva da bi se moglo govoriti o fer uslovima.

Kratke pripreme

Pored straha od zaraze igrače i trenere muči nedostatak vremena za pripreme.

"Osam nedjelja nismo stvarno trenirali, a sada bi trebalo da za pet nedjelja odigramo sve ligaške utakmice, a možda i dodatne utakmice Kupa", kaže Seren Bertram i dodaje: "Pri takvom opterećenju povrede su neminovne."

Jens Keler, trener drugoligaša Nirnberga kaže: "Sada bi trebalo da budemo spremni poslije deset dana ekipnog treninga? Kao trener nisam dorastao takvoj odgovornosti prema igračima."

Menadžer Fudbalskog kluba Verder Bremen Frank Bauman takođe smatra da bi bilo dobro da su klubovi imali "makar dvije nedjelje za ekipni trening".

Profit preči od zdravlja?

Da li će učestati povrede, pokazaće se naredne nedjelje.

U Borusiji iz Dortmunda već su dva igrača prijavila mišićne povrede – Aksel Vitsel i Emre Čan, pa je neizvjesno da li će u subotu istrčati na teren protiv Šalkea.

Stručnjak sportske medicine Frobeze očekuje da će igrači između 70. i 90. minuta pokazivati znakove umora pa će opasnost od povreda biti veća.

Bundesliga pokušava da ublaži problem time što dozvoljava pet izmjena igrača tokom utakmice, umjesto dosadašnje tri.

Šef DFL Kristijan Zajfert naglašava da brige i strahove treba ozbiljno shvatiti: "To su legitimna osjećanja. Nikada ne bih pokušao da nekoga nagovorim da ih ignoriše."

Ipak, Zajfert se zalaže za nastavak takmičenja jer bi duži prekid bio preskup.

Kaže da 13 od 36 profesionalnih klubova ne bi preživjeli bez novca od predstojećih televizijskih prava.

DFL će se suočiti sa prigovorima da je ekonomski interes stavila iznad zdravlja igrača, kao i da utakmice pred praznim tribinama neće imati karakter normalnih i fer susreta.

Mada Zajfert priznaje da je ovakvo rješenje rođeno iz velike nevolje, zdravstveni rizik neće snositi fudbalski funkcioneri.

Bonus video: