Kada će Englezi stvoriti vrhunskog trenera?

Premijer liga je možda i najjača liga na planeti, ali gdje bi bila da posljednjih 20 godina najveće klubove ne vode strani stručnjaci
1582 pregleda 0 komentar(a)
Rođeni pobjednik: Aleks Ferguson, Foto: MUTD
Rođeni pobjednik: Aleks Ferguson, Foto: MUTD

Engleska je već dvadesetak godina jedna od najjačih liga u Evropi, za mnoge je najbolja, najdinamičnija... Ispričana je priča koliko je fudbal na Ostrvu promijenio Arsen Venger kada je 1996. stigao u Arsenal i kao da je dolaskom Francuza počeo trend, jer su vrhunski strani stručnjaci kasnije u engleskoj eliti postali dio bez kojeg nije moguće zamisliti ni šampionske, niti osrednje timove.

Ser Aleks Ferguson je Škot, on je učinio Mančester junajted jednim od najvećih klubova na svijetu, a malo ko se sjeća posljednjeg engleskog trenera koji je postao šampion sa - engleskim klubom.

Da bi se pronašlo njegovo ime potrebno je vratiti se u rane devedesete godine. Posljednji koji je to uradio je Hauard Vilkinson, prvak sa Lids junajtedom 1992. Bila je to posljednja sezona prije nego je Prva divizija preimenovana u Premijer ligu.

6 titula prvaka Engleske ima bivši trener Liverpula Bob Pajsli. On je i najtrofejniji domaći stručnjak ikada u engleskoj eliti. Jednu manje su osvajali Tom Votson (Sanderlend - Liverpul) i Herbert Čepmen (Hadersfild - Arsenal)

Vilkinson, inače, i nije bio trofejan trener, prije Lidsa je vodio niželigaše, sjedio je potom i na klupi Šefild venzdija, Sanderlenda i mlade reprezentacije Engleske, a posljednji trenerski angažman je imao 2004. u Kini (Šangaj Šenhua). Sada ima 76 godina...

Za sve ove godine Englezi i nisu stvorili trenere koji su dokazali da imaju kvalitet za velika djela. Ispostavilo se da tu klasu nema ni Sam Alardajs, ni Hari Rednap, Stiv Meklaren..., mada mlađe generacije obećavaju - prije svih Frank Lampard (Čelsi), selektor Gordog Albiona Garet Sautgejt, pa i Stiven Džerard, koji trenersku karijeru gradi u Glazgovu, na klupi Rendžersa.

ŠKOTI ČUVAJU ČAST VELIKE BRITANIJE

Od početka Premijer lige (sezona 1992/93) ukupno 10 stručnjaka je osvajalo trofej. I na toj listi na ponos Velikoj Britaniji su škotske legende - Ferguson i Keni Dalgliš.

13 puta je šampion Engleske bio ser Aleks Ferguson, sve sa Mančester junajtedom. Prvu titulu je legendarni Škot osvojio 1993, a posljednju 2013, kada je i završio karijeru

Ferguson je odavno dobio nadimak Kum Premijer lige, jer je od 1993. do 2013. čak 13 puta bio šampion sa „crvenim đavolima”. Pamti se i 1999. u kojoj je osvojio tri najvažnija trofeja (PL, Ligu šampiona i FA kup), a Junajted se od serove oproštajne titule u sezoni 2012/13. nije približio trofeji najbolje ekipe u Engleskoj.

I Dalgliš je zasluženo ser, za navijače Liverpula je Kralj (kao igrač i trener je osvojio devet titula), ali posebno mjesto ima u srcima pristalica Blekburno roversa.

Kako i ne bi kada je klubu sa „Ivud parka” donio titulu 1995. Bila je to generacija sa Alanom Širerom, Timom Šervudom, Krisom Satonom, Gremom le Soom, Kolinom Hendrijem... Roversi su tada prvi prošli kroz cilj uprkos porazu na „Enfildu” u posljednjem kolu - završili su sa bodom više od Mančester junajteda koji je istog dana remizirao na gostovanju Vest Hemu.

VENGER, MURINJO, ITALIJANI...

Venger je 1996. iz japanske Nagoje došao u Arsenal i ispostavilo se - engleski fudbal primakao Evropi. Tri titule sa Arsenalom nikako ne mogu da na pravi način oslikaju Vengerov doprinos razvoju kompletne Premijer lige, a njegove „tobdžije” iz sezone 2003/04. pamte se i danas kao najbolje u istoriji lige, jer su do pehara stigle bez poraza.

Žoze Murinjo je poslije osvajanja Lige šampiona s Portom imao jasan cilj - da postane trenerska ikona u Premijer ligi. Uspio je u toj namjeri, u dva mandata je tri puta bio šampion s Čelsijem i sada kao menadžer Totenhema priželjkuje da ponovi neki od uspjeha sa „Stamford bridža”.

Hauard Vilkinson
Hauard Vilkinson sa trofejom 1992. godine(Foto: Leeds United)

Titulu šampiona Premijer lige osvajali su i italijanski treneri - Karlo Anćeloti (Čelsi - 2010), Roberto Manćini (Mančester siti - 2011), senzacionalno Klaudio Ranijeri sa Lesterom (2016), te Antonio Konte kao menadžer Čelsija 2017. godine.

Jedini osvajač Premijer lige koji nije sa evropskog kontinenta je Maurisio Pelegrini - Čileanac je Englesku pokorio 2014. sa Sitijem.

Posljednje dvije godine je sa „građanima” obilježio Pep Gvardiola, a ako se sezona 2019/20. završi listi šampiona među inostranim trenera pridružiće se i menadžer Liverpula Jirgen Klop.

Bonus video: