Češka, Danska i Austrija ponovo kreću u fudbalsku priču

Njemačka Bundesliga je prva velika evropska liga koja se nastavlja
1444 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Jovović (Jablonec)
Vladimir Jovović (Jablonec)

Češka i Danska će svoja fudbalska prvenstva nastaviti u maju, a Austrija je najavila nastavak u junu.

Njemačka Bundesliga je prva velika evropska liga koja se nastavlja, 16. maja počinje prvenstvo prekinuto sredinom marta zbog pandemije koronavirusa.

Češki fudbalski savez odlučio je da se češko prvenstvo nastavlja 23. maja. Češko prvenstvo će otvoriti utakmica između Teplica i Slovana Liberec, zaostala utakmica od sredine marta kada je prvenstvo prekinuto.

Do kraja prvemstva ostalo je šest kola regularnog dijela prvenstva, nakon čega će se igrati doigravanje. Za naslov prvaka će se u pet kola boriti šest ekipa, šest će igrati za ostanak u prvoj ligi, a četiri momčadi za sedmo mjesto na tabeli koje vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope.

"Jednostavno je - nama je potreban fudbal. Muškarci u Češkoj ne mogu bez fudbala i piva", rekao je trener Jabloneca Petr Rada.

Prvo mjesto je prije prekida držala Slavia iz Praga, a Viktorija Plzen je bila drugoplasirana sa osam bodova zaostatka.

Danci će svoje prvenstvo, prekinuto 9. marta, nastaviti 28. juna takođe bez navijača. Vodeća ekipa danskog prvenstva prije prekida bio je Mitjiland sa 12 bodova više od drugoplasiranog Kopenhagena.

Austrijsko prvenstvo, koje je prekinuto zbog pandemije koronavirusa sredinom marta, nastaviće se u junu bez navijača kao i u drugim ligama. Austrijski klubovi mogu nastaviti sa treninzima, a sastanak čelnika Lige i klubova održat će se sjutra i tada će biti poznat tačan datum.

Prije prekida prvenstva vodeći na ljestvici bio je LASK s tri boda više od drugoplasiranog Salcburga.

Od ranije je najavljeno da se mađarsko prvenstvo nastavlja 23. maja, poljsko kreće Poljske 29. maja, a Portugala dan kasnije.

Bonus video: