Aguero...goool! Osam godina od nevjerovatne završnice Premijer lige

Sezona 2011/2012 u Premijer ligi ostaće upamćena po tome što je šampion odlučen u poslednjem kolu
1453 pregleda 1 komentar(a)
Aguero proslavlja pogodak i titulu 2012., Foto: Twitter
Aguero proslavlja pogodak i titulu 2012., Foto: Twitter
Ažurirano: 13.05.2020. 11:21h

Prvu šampionsku titulu u engleskoj ligi, tadašnjoj Prvoj diviziji Mančester siti osvojio je 1937. drugu 1968, a onda je nastao sušni period sve do Premijer lige i 2012. godine.

Šeik Mansur preuzeo je 2008. "građane" i počeo stvaranje tima koji je u narednim godinama trebalo da preuzme primat u Premijer ligi. Novac nije bio problem, dovođeni su vrhunski igrači, ali šampionskog trofeja nije bilo. Sve do sezone 2011/2012.

Bila je to nevjerovatna godina, puna uzbuđenja - pamti se pobjeda "građana" 6:1 u gradskom derbiju na "Old Trafordu" - a šampion je odlučen u poslednjem kolu.

Sve je stalo u tih 90 minuta 13. maja. Mančester siti i Mančester junajted imali su po 86 bodova, ali je tim, koji je tada vodio Roberto Manćini imao bolju gol razliku.

Tog majskog popodneva "građani" su na "Etihadu" dočekali KPR, dok je gradski rival gostovao Sandrlendu na "Stadionu svjetlosti". Tim Aleksa Fergusona morao je da pobijedi i da se nada kiksu rivala. I meč je dobro počeo po Junajted - Runi je pogodio u 20. minutu i ispostavilo se postavio konačan rezultat. Sva pažnja bila je usmjerena ka meču Sitija i KPR.

A na "Etihadu" "lud" meč - Zabaleta je šest minuta prije kraja prvog poluvremena doveo "građane" u vođstvo. Sa tim rezultatom otišlo se na odmor, ali i sa mišlju da je Siti novi šampion Engleske. Pitanje je bilo koliko će puta golman KPR-a vaditi loptu iz mreže u nastavku. Ispostavilo se da to opuštanje umalo nije koštalo ekipu titule.

Poslije tri minuta igre u drugom poluvremenu "hladan tuš" za domaće - Sise je izjednačio i stavio do znanja da će Siti morati da se pomuči da dođe do trofeja. A kada je Meki pogodio u 66. minutu - u međuvremenu je KPR ostao sa igračem manje - fudbaleri i navijači domaćih bili su zaprepašćeni. Izgledalo je da titula odlazi u crveni dio Mančestera.

Krenuo je nakon toga Siti na sve ili ništa, Manćini je karte bacio u napad, Agueru je pridružio Balotelija i Džeka i nadao se preokretu. Siti je napadao, stvarao šanse, navijači očajavali, a Junajted stavio šampanjac na hlađenje. Taj šampanjac nikada nije otvoren...

Na "Etihadu" se ušlo u sudijsku nadoknadu, a Siti se nije predavao - igrao se 92. minut David Silva je izveo korner a Džeko glavom zatresao mrežu i pojurio ka centru.

Ostao je još minut do kraja. Igrači KPR-a su odmah izgubili posjed, nakon jednog kombinovanja lopta je došla do Balotelija, koji je sa zemlje asistirao Agueru, a Argentinac fintom izbbacio jednog igrača "policajaca" i pogodio za totalni delirijum i slavlje na trbinama. Manćiniju je konačno laknulo...

Osvojio je poslije toga Siti još tri šampionske titule, ali sigurno navijačima ostaje najdraža ona osvojena 13. maja 2012.

Bonus video: