Naredna sezona biće ključna za opstanak klubova

Predsjednik OFK Titograda Vladan Vujović kaže u razgovoru za “Vijesti” da je klub na čijem je čelu jedini u Crnoj Gori koji posluje na slobodnom fudbalskom tržištu
1779 pregleda 0 komentar(a)
Vladan Vujović, predsjednik OFK Titograda
Vladan Vujović, predsjednik OFK Titograda

Nastavljamo seriju razgovora sa predstavnicima crnogorskih prvoligaša na temu “fudbal, koronavirus i ekonomska kriza” - koliko će aktuelni prekid prvenstva i svih sportskih aktivnosti odraziti na poslovanje klubova, da li će čak ugroziti njihov opstanak?

Vladan Vujović je skoro tri godine na čelu OFK Titograda - nekadašnjeg prvaka Crne Gore, dvostrukog osvajača Kupa, ekipe koja je bila redovan učesnik evropskih takmičenja. Ova sezona nije kao ranije, jer se “romantičari” ne bore za trofeje, a prekid prvenstva dočekali su na 7. mjestu, bliži opasnoj zoni neko izlasku na evropsku scenu.

Kako će se prekid prvenstva i neminovna ekonomska kriza odraziti na funkcionisanje OFK Titograda?

"OFK Titograd je jedini klub u Crnoj Gori koji se samofinansira, odnosno posluje na slobodnom fudbalskom tržištu. Struktura prihoda našeg budžeta za sezonu 2019/2020 bila je takva da smo imali 45 odsto od prodaje, odnosno transfera igrača, 45 odsto iz fonda Uefe za plasman na evropsku scenu, sedam odsto prihoda od FSCG za razvoj omladinskog fudbala, jedan odsto od TV prava i dva procenta od lokalne samouprave. Zbog toga nam je prekid prvenstva napravio veliki problem, jer do transfera igrača može doći samo ukoliko oni igraju. S obzirom na to da postoji veliko interesovanje za naše mlade igrače, vjerujemo da smo u velikoj prednosti zbog toga što se prvenstvo nastavlja. Podsjećanja radi, od septembra 2017. do avgusta 2019. godine naš klub je inkasirao milion eura od transfera igrača. Zato nam je važan nastavak prvenstva".

Svjedoci smo ovih dana da su mnogi klubovi u svijetu na ivici bankrota zbog prekida aktivnosti. Može li o takvoj krizi da se govori i kod nas?

"Kriza ne postoji samo u sferi fudbala, već u svakom segmentu društva. Ono što je za očekivati jeste da će sljedeća takmičarska sezona biti presudna za opstanak fudbalskih klubova u skoro svim ligama Evrope, osim liga petice. Vjerujemo, ipak, da se ova teška kriza može prevazići ogromnim trudom, radom i osloncem na sopstveni kadar.

OFK Titograd je minulih sezona bio redovan učesnik evropskih takmičenja. Imao je i prihode od Uefe. Trenutno se nalazi na sedmom mjestu. Koliko bi izostanak plasmana u Evropu i novčanog fonda od Uefe promijenio stvari za narednu sezonu?

"Svakako da bi izostanak plasmana u Evropu napravio problem. Sami vidite da ni Uefa još ne zna kako će se, i da li će se uopšte igrati kvalifikacije za evropska takmičenja. Naše je da vrijedno, uporno i danonoćno radimo, imajući u vidu tradiciju kluba, odnosno njegove škole, koja je jedna od najvrednijih na prostoru bivše Jugoslavije, a rezultati će sigurno doći. Do kraja prvenstva u opticaju je 39 bodova. S obzirom na to da se Rudar nije licencirao za evropska takmičenja, postoji prostor da se razlika od sedam bodova sustigne i da se na taj način izbori Evropa. Lično ja, kao i cjelokupni stručni štab, igrački kadar i svi u klubu vjerujemo da možemo da izborimo poziciju koja vodi u evropska takmičenja. Imamo jako mlad tim, stoga ne bi bio smak svijeta da se to i ne desi".

Plašite li se, s druge strane, baraža za opstanak i ispadanja?

"Apsolutno ne. Imamo sjajnu grupu mladića, velikih radnika i boraca predvođenih kapitenom Novovićem, koji je već sedam godina u klubu i za kojeg vjerujemo da će karijeru završiti u OFK Titogradu i ostati da u njemu radi kako bismo zajedno gradili budućnost našeg kluba.

U drugoj polusezoni ste drastično podmladili tim, šansu su dobili mnogi mladi igrači, čak i tinejdžeri. Smatrate li da ćete zbog toga biti u prednosti u odnosu na ostale timove u narednoj sezoni, s obzirom da će u svakom momentu na terenu morati da budu barem dva 20-godišnja ili mlađi?

"Kada sam u ljeto 2017. krenuo sa bavjenjem fudbalom dobio sam savjet od strane Dejana Savićevića da je najvažnije da napravimo dobru, ili bolje rečeno odličnu omladinsku školu i da se oslanjamo na našu djecu. Nepune tri godine kasnije, četiri naše selekcije od pet su prve, ili dijele prvo mjesto na tabeli u crnogorskim ligama. Podmlađivanje seniorske ekipe je uslijedilo kao normalan redosljed stvari. Šef stručnog štaba Zoran Govedarica prihvatio je izazov i uhvatio se u koštac sa svim problemima koje nosi rad sa ovako mladom ekipom. Vjerujemo da smo u prednosti nad ostalim ekipama, ali svaka prednost mora da se pokaže na terenu koji je jedini mjerilo znanja, truda i rada. Potpuno smo spremni kako za narednu, tako i sve buduće sezone", kazao je Vladan Vujović.

Fudbaleri OFK Titograda
Fudbaleri OFK Titograda(Foto: Savo Prelević)

DRŽAVA NIJE SVJESNA ZNAČAJA FUDBALA

Prvi čovjek OFK Titograda smatra da država treba da se okrene više "najvažnijoj sporednoj stvari", ne samo u doba krize.

"Moj utisak je da naša država apsolutno nije svjesna značaja fudbala u svijetu, kao i ogromnog uticaja koji bi fudbal mogao da ima na našu ekonomiju. Vidjeli ste da je država Francuska garantovala bankama za kredite koje bi trebalo da daju fudbalskim klubovima u visini od 243 miliona eura. Time je pokazala da odlično razumije značaj fudbala za francusku državu i narod, kao i značaj fudbala u svijetu. Svjedoci smo da se vodio i vodi besomučni rat između klubova i ministarstava sporta u Italiji, Španiji, Engleskoj i Njemačkoj, a da praktično ogroman broj zaraženih pada u drugi plan. Zbog koronavirusa je svijet blokiran, a prva stvar koja kreće je fudbal", kaže Vujović.

"Turistički poslenici odlično znaju da za sportski i religionzni turizam apsolutno nema krize, tj.da u najvećim krizama opstaju. Podatak da preko 25% BDP-a Crne Gore čini prihod od turizma i da su turizam i usluge osnov našeg razvoja, skreće pažnju svjetskih investitora za ulaganje u hotele mnogo više na jugu, a od skora i na sjeveru Crne Gore", dodaje predsjednik FK Titograda.

"Hoteli na crnogorskom primorju su u periodu januar-februar-mart gotovo prazni, a troškovi postoje i opterećuju poslovanje. Imajući u vidu fenomenalne vremenske uslove tokom tih mjeseci, siguran sam da bi isti bili puni fudbalskih ekipa od Ulcinja do Debelog Brijega, kada bismo imali adekvatnu fudbalsku infrastrukturu. Sa ulaganjem od 30- tak miliona eura stvorili bismo pretpostavke da se našem primorju vrati stari sjaj zimskog sportskog turizma, a u periodu od tri do pet godina, svaki uloženi euro bi bio vraćen. Samim tim bismo podigli i nivo domaćeg fudbala i stvorili pretpostavke za stvaranje kvalitetnih ekipa.

NEGATIVAN ODGOVOR IRF-a PREDSTAVLJA NAM DODATNI TERET

OFK Titograd se nakon početka pandemije i prekida prvenstva obratio dražvi.

"Iz izlaganja premijera na početku donošenja mjera razumjeli smo da se i fudbalski klub može obratiti Investiciono-razvojnom fondu za kredit na rok od osam godina, uz grejs period od dvije godine i kamatu od 1,5 % koja sredstva bi se koristila za isplatu tri mjesečne bruto plate za mart, april, maj. Međutim, i pored podnijetog zahtjeva, od IRF-a smo telefonskim putem dobili negativan odgovor, iako klub uredno izmiruje svoje poreske obaveze. Ovakav odgovor nam predstavlja dodatni teret u funkcionisanju kluba, s obzirom na to da klub usljed epidemije otežano naplaćuje, to jest uopšte ne naplaćuje svoja potraživanja po osnovu realizovanih transfera", kaže Vladan Vujović, koji je prokomentarisao i pitanje Zakona o sportu.

"Mislim da je njegovo usvajanje veliki i odličan iskorak za konačno dovođenje u red ovog segmenta društva. Kao i svaki zakon, tako i ovaj ima kvalitetnih, ali i manjkavih rješenja. Manjakvost je što nije usklađen sa Zakonom o radu, kao ni sa Zakonom o privrednim društvima. Takođe, nije riješen prelaz od školskog ka klupskom sportu, a uz to nije do kraja riješen problem finansiranja klubova", ističe Vujović, koji tvrdi da država mora drugačijim očima da gleda na OFK Titograd, nekadašnju Mladost.

"Podsjećam crnogorsku javnost da je iz našeg kluba poteklo i prve korake u njemu napravilo mnogo igrača bez kojih fudbalski svijet ne bi bio isti. Počev od Branka Radovića, Nikole Jovanovića, Anta Miročevića, zatim genija - Dejana Savićevića, Duška Radinovića, Peđe Mijatovića, Niše Saveljića, Stevana Jovetića, Mirka Raičevića i da ne nabrajam dalje. Zbog svega navedenog smatram da ovaj klub treba da bude posebno posmatran i od strane države, kao i od strane lokalne samouprave. Sličan primjer imamo sa RK Lovćen sa Cetinja, odakle je uz ogroman trud Miška Popovića stvorena plejada svjetskih rukometaša, bez kojih je nezamisliv crnogorski muški rukomet".

Bonus video: