Bjelorusija nastavlja: Mi najbolje znamo šta da radimo, stranci ne mogu da sude o našoj ligi

Već je prošlo osam kola u bjeloruskoj Višaja ligi, a sada su se pojavili i prvi slučajevi zaraze koronavirusom među fudbalerima
900 pregleda 0 komentar(a)
Sa meča u Bjelorusiji, Foto: Sergei Grits
Sa meča u Bjelorusiji, Foto: Sergei Grits

Funkcioner Fudbalskog saveza Bjelorusije, Aleksandar Aleinik, poručio je da se fudbal u ovoj zemlji neće zaustavljati te da tamošnje vlasti znaju šta je najbolje činiti.

Već je prošlo osam kola u bjeloruskoj Višaja ligi, a sada su se pojavili i prvi slučajevi zaraze koronavirusom među fudbalerima.

To znači da će ekipa Minska preskočiti jedno kolo zbog zaraženih igrača, a odluku da se igra osudio je Međunarodni sindikat fudbalera FIFPro.

“Imali smo manje od 100 slučajeva kada je sezona počela. Ministarstvo je sprovelo mnogo mjera kako bi se spriječilo širenje virusa. Poslali su nam preporuke i to smo proslijedili klubovima. Prosječno imamo obično 2.000 gledalaca i ove godine je to još manje zbog virusa. Nismo zatvorili stadione, navijači su na bezbjednoj razdaljini. a imaju i antibakterijske gelove na ulasku u stadion”, rekao je Aleinik.

On ističe da niko nije bio za to da se ne igra u Bjelorusiji.

“Odluka Federacije je donesena na osnovu informacija koje dobijamo od zdravtsvenih radnika. Teško je dati tačan komentar o nečemu što se događa u drugoj zemlji. Različite zemlje sprovode različite mjere. Imamo zdravstveni sistem kojem vjerujemo i zbog toga smo odlučili kako smo odlučili. Kada neko iz inostranstva kaže da nije u redu da se igra mi imamo bolji osjećaj od njih o onome što se događa u Belorusiji”, dodaje Aleinik.

Bonus video: