KREĆE BUNDESLIGA

Spektakl za milijarde: Istorija Rurskog derbija - ujed psa, lav na lancu...

Obračuni „milionera” i „kraljevsko-plavih” su tokom prethodnog vijeka imali puno srceparajućih epizoda, skandala, spektakala, a Bundesliga je na svom sajtu podsjetila na stvari koje rivalstvo čini toliko velikim
4730 pregleda 1 komentar(a)
Dan kada je Borusija srušila snove Šalkea o tituli: Aleksander Fraj pogađa u sezoni 2006/2007, Foto: Bundesliga
Dan kada je Borusija srušila snove Šalkea o tituli: Aleksander Fraj pogađa u sezoni 2006/2007, Foto: Bundesliga

Subota, 15.30 časova, prazni „Signal Iduna park” i vjerovatno preko milijarde ljudi pred TV ekranima zbog možda i najiščekivanije utakmice u istoriji sporta.

Poslije dva mjeseca praktično bez ikakvih dešavanja u sportskom svijetu (da ne zamjere Bjelorusi), Bundesliga se vraća na velika vrata. I to najvećim derbijem, obračunom Borusije Dortmund i Šalkea. Ono što mi nazivamo Rurskim derbijem, Njemci zovu slično - Revirderbi.

 Obračuni „milionera” i „kraljevsko-plavih” su tokom prethodnog vijeka imali puno srceparajućih epizoda, skandala, spektakala, a Bundesliga je na svom sajtu podsjetila na stvari koje rivalstvo čini toliko velikim.

 Da pitate navijače Borusije i Šalkea zašto se ne vole, neće moći da vam kažu razlog, ali je možda baš blizina uticala na to. „Vestfalen” i „Auf Šalke arena” (tj. „Signal Iduna park” i „Feltins arena”) udaljene su svega 32 kilometra, a rivalstvo se povećavalo svakim od prethodna 94 okršaja u eri Bundeslige i još 84 u ostalim takmičenjima.

 Kada je u Dortmundu sagrađen „Vestfalen” za Mundijal 1974, uprava Borusije je odlučila da najvatreniji navijači budu smješteni na jugu, a ne na sjeveru kao do tada. Čuveni „Zidkurve”, poznatiji kao „Žuti zid”, nastao je zbog neobičnog razloga - Šalke je godinu ranije otvorio „Parkštadion” i navijačko jezgro smjestio na sjever.

 Borusija je dobila osam od prvih 10 derbija u Bundesligi (oformljena 1693. godine), da bi Šalke pobijedio tek 20. aprila 1968. Četiri godine kasnije, tim iz Gelzenkirhena je dva puta savladao najvećeg rivala i uticao da ispadne iz lige. Borusija se vratila poslije tri godine i 5. novembra 1977. nakon gotovo decenije čekanja pobijedila najvećeg rivala.

 Najčudnija epizoda rivalstva desila se 1969, kada su policajci činili sve što mogu da zaustave upad navijača na teren. Čak je i pas ujeo igrača Šalkea Fridela Rauša, koji je primio antitetanus i odigrao utakmicu do kraja. Kasnije se ispostavilo da to nije bio policijski pas, već ljubimac jednog navijača Borusije, koji se obukao u policijsku opremu!

Predsjednik Šalkea Ginter Zibert je pred naredni meč iz lokalnog zoološkog vrta iznajmio lava na dan (?!) i prošetao ga terenom. Nije ujeo nikog, ali nisu mogli ni psi, jer je nakon incidenta u Dortmundu uvedeno pravilo da moraju da nose korpe.

 Borusija je u sezoni 1991/92. ostala bez titule zbog slabije gol-razlike od Štutgarta, a navijače je posebno zabolio poraz od najvećeg rivala - 5:2. Petnaest godina kasnije, stigla je osveta - u pretposljednjem kolu, „milioneri” su golovima Aleksandra Fraja i Euzebijuša Smolareka slavili 2:0 i omogućili Štutgartu da preuzme Šalkeu 1. mjesto, kasnije i postane prvak.

 Fraj je bio heroj i 13. septembra 2008. kada je na debiju Jirgena Klopa u Revirderbiju pokrenuo tim nakon 0:3 i donio mu remi. Šalke se osvetio u sezoni 2017/2018, kada je gubio 4:0, a onda golom Nalda u 94. minutu stigao do 4:4!

Preporučujemo za Vas