Đurđevac: Klubovima nećemo davati novac za igrače i transfere, već za funkcionisanje

Generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac o nastavaku sezone nakon dvomjesečne pauze
5338 pregleda 0 komentar(a)
Đurđevac (desno) u društvu selektora Hadžibegića, Foto: Savo Prelević
Đurđevac (desno) u društvu selektora Hadžibegića, Foto: Savo Prelević

Fudbal se sprema za novi početak, počinju i kolektivni treninzi, a za 15 dana kreću i utakmice.

Narednih dana utvrdiće se precizan kalendar takmičenja u prvoj i drugoj ligi, kao i protokoli koje će klubovi morati da poštuju, kazao je za TV Vijesti Momir Đurđevac, generalni sekretar Fudbalskog saveza.

Novi početak je zakazan za 30. maj.

- U narednih desetak dana imaćemo sjednicu IO na kojoj ćemo konačno utvrditi kalendar takmičenja, dogovorićemo se oko finansijske pomoći klubovima, ne samo do kraja ove, već i naredne dvije takmičarske sezone. Takođe, održaćemo sastanke i seminare sa sudijama i delagtima, još jednom ćemo se sresti i sa predstavnicima klubova... Sve će biti spremno za nastavak - kazao je za TV Vijesti Momir Đurđevac.

FSCG ima spreman protokol u kome će se navesti uslovi koji moraju da se ispune da bi utakmice mogle da se odigraju.

Biće to, kaže Đurđevac, protokol u skladu i sa bezbjednosnim standardima, ali i u skladu sa mogućnostima klubova.

- I taj dokument će biti predstavljen članovima IO na usvajanje. Nismo išli sa maksimalnim zahtjevima, vidimo kakve su mjere u Njemačkoj, pretpostavljamo kako će biti u Španiji, Italiji i Engleskoj, a mi smo naše prilagodili našoj fudbalskoj stvarnosti. Mislim da neće biti problema da se sprovedu.

Nakon dva i po mjeseca pauze nije lako nastaviti sa treninzima, koncipirati ih, igrače čeka mnogo mečeva u kratkom periodu, pa se mogu čuti i pročitati izjave da je igranje fudbala u takvim okolnostima i rizično i kontraproduktivno.

Takvih tonova, kaže Đurđevac, nije bilo na sastanku sa predstavnicima klubova, na kojima je predstavljen plan nastavka.

- Ono što čitamo je drugačije od onoga o čemu smo pričali na sastanku.

Tokom pauze, UEFA je najavila da će nacionalni savezi dobiti pomoć u isnosu od 4,3 miliona eura - to, objasnio je Đurđevac, nije vanredna pomoć za sprečavanje štete od pandemije, već pomoć koju nacionalni savezi dobijaju svih godina - za tekuće troškove, za infrastrukturu, za sudije, trenere...

- Autonomno pravo svakog saveza je da odluči kako će tu pomoć da raspoređuje. FSCG pomaže klubovima na više načina. Jedan od njih je ulaganje u infrastrukturu, a to je, takođe, novac. I to je novac koji se iskoristi na najbolji način. Mi ćemo na sastanku IO definisati kratkoročnu, ali i sistemsku pomoć klubovima od prve do regionalne lige u naredne dvije sezone. Biće to mnogo veća pomoć nego do sada, ali ne bi bilo upitno da sada govorim o konkretnim ciframa, jer odluku tek treba da potvrdi IO.

Liga nacija u modifikovanom izdanju

Klupski fudbal je trenutno u prvom planu i FSCG i Uefe. Šta je, međutim, sa nacionalnim selekcijama - za sada nema konkretnih rješenja, već samo planova, s tim da je odavno poznato da će se Evropsko prvenstvo odigrati naredne godine.

Crnu Goru posebno interesuje Liga nacija, koja bi trebalo da počne u septembru.

Đurđevac otkriva da bi to takmičenje moglo da krene kada je i planirano...

- Reprezentacije su za sada na odmoru. Ono što je najrealnije, mada će se to naći na dnevnom redu Izvršnog komiteta UEFA, jeste da se sve što je propušteno u martu i junu nadoknadi. Postoji nekoliko opcija za nastavak Lige nacija. Ukoliko se prihvati, čini mi se, najrealniji predlog - Liga nacija će biti malo modifikovana, pa bi se u septembru i oktobru igrali mečevi u tri termina, dok bi se u novembru igrali baraži za odlazak na Evropsko prvenstvo naredne godine.

Uefa je, kaže Đurđevac, apsolutno svjesna koliko takmičenja reprezentacija znače manjim nacionalnim savezima. Crna Gora je u Ligi C, žrijebana je u grupu sa Azerbejdžanom, Luksemburgom i Kiprom.

- UEFA zaista vodi računa o svima, to je maksimalno profesionalna i sposobna institucija. Nije jednostavno usaglasiti želje i stavove 55 nacionalnih saveza, propise u različitim državama, različite pristupe ovoj krizi, uspostaviti kalendare takmičenja... Ali, UEFA zaista jednako vodi računa o recimo Njemačkoj i Engleskoj, kao i o Crnoj Gori, Andori, Lihtenštajnu...

Bonus video: