Edilson, zaboravljeni "mali đavo" koji tvrdi da je bolji od Mesija, Nejmara i Ronalda

Edilson je krajem 90-ih i početkom 2000-ih bio jedna od kultnih figura brazilskog fudbala, igrajući za Palmeiras, Korintijans i Flamengo, uz sezonu provedenu u Evropi, u dresu Benfike
2287 pregleda 3 komentar(a)
Edilson Kapetinja
Edilson Kapetinja

"Bolji sam od Nejmara, Mesija i Kristijana Ronalda".

Fudbaler koji je izgovorio ove riječi mora da je poseban.

Pele? Maradona? Ibrahimović?

Ni jedan od njih - već Edilson, bivši brazilski reprezentativac.

Uobičajeno ime za Brazilca, a nadimak - Kapetinja (mali đavo).

Edilson sada ima 48 godina i bio je član jedne od najboljih generacija brazilske nacionalne selekcije, one koja je 2002. godine postala prvak Evrope, a čiji su simboli bili - Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinjo, Kafu...

U takvoj konkurenciji, Edilson je imao sporednu ulogu, ali biti među 22 najbolja brazilska fudbalera, šampiona svijeta, zaista je velika stvar i znak vrhunskog fudbalskog kvaliteta.

Ipak, njegove riječi koje su obišle svijet djeluju više nego pretenciozno...

"Kada sam bio na najboljem nivou, bio sam bolji od Nejmara. On mora da osvoji Svjetsko prvenstvo da bismo se uopšte upoređivali. Takođe, ja imam ličnost, znam ko sam - Mesi nije bio prvak svijeta, takođe. Nije ni Kristijano Ronaldo. On ima dobar šut, lijevom i desnom, snažan je, ali ja sam mnogo talentovaniji od njega", kazao je Edilson za jednu brazilsku TV stanicu.

Edilson je krajem 90-ih i početkom 2000-ih bio jedna od kultnih figura brazilskog fudbala, igrajući za Palmeiras, Korintijans i Flamengo, uz sezonu provedenu u Evropi, u dresu Benfike.

Uz nesporno fudbalsko umijeće, imao je i ispade, pa je tako 1999. godine izazvao masovnu tuču na meču sa Palmeirasom, dok je igrao u Korintijansu, jer je u finišu počeo da žonglira loptu kraj aut linije provocirajući protivničke igrače.

U Flamengu se sukobio sa Dejanom Petkovićem, a dok je pred karijere igrao za Vitoriju iz Baije, dolazio je naoružan na treninge, objašnjavajući da na taj način želi da se odbrani od pljačkaša koji "vrebaju iza svakog ćoška".

Kasnije i tri puta završio kratko u zatvoru, zbog neplaćanja alimentacije za djecu koju je imao sa bivšom ženom...

Očigledno da je, kako godine prolaze, zadržao samouvjerenost, s tim da je u jednom zaista u pravu - ni Mesi, ni Nejmar, ni Kristijano nemaju ono što ima on.

Zlatnu boginju...

Bonus video: