Njemački eksperiment kao najava vrelog fudbalskog ljeta

Dan koji se čekao - danas se igra šest mečeva 26. kola Bundeslige, prvog šampionata u Evropi koji će biti nastavljen nakon prekida zbog velike epidemije
1211 pregleda 0 komentar(a)
Kvota da Bajern osvoji titulu iznosi 1,2, Foto: Frank Augstein
Kvota da Bajern osvoji titulu iznosi 1,2, Foto: Frank Augstein
Ažurirano: 16.05.2020. 09:58h

Uprkos hiljadama inficiranih novim koronavirusom u Njemačkoj, kancelarka Angela Merkel, poznata po navijačkoj fudbalskoj strasti, dala je zeleno svjetlo da lopta krene. Bundesliga će danas biti prva liga u Evropi koja će biti nastavljena nakon dvomjesečnog prekida izazvanog pandemijom.

Raspored u preostalih devet kola biće izuzetno naporan, a osim na terenu, igrači će imati obaveze da se često testiraju, čak i na dan pred svaku utakmicu. Mjere bezbjednosti koje je preduzela Njemačka izuzetno su stroge, pa ni na najvećim stadionima neće biti više od 322 navijača.

No, tribine neće izgledati puste, pošto će većina klubova primjenjivati recept bjeloruskog Dinamo Bresta - na stolicama će biti postavljeni kartoni sa likom navijača koji iskaže želju, a već ima pretplatnu kartu za sezonu ili plati virtuelnu ulaznicu za takvo zadovoljstvo.

Fudbalski svijet tako će napokon moći da uživa u čarima jedne od pet najjačih svjetskih liga. U Bundesligu, međutim, neće biti uprte oči javnosti samo zbog ljepote i dinamike igre, već i načina kako da i ostale zemlje organizuju takmičenja u vanrednim okolnostima. Francuska je već označila kraj šampionata, ali ostale velike lige planiraju nastavak sredinom juna.

- Ovdje u Španiji vlada nepodijeljeno mišljenje - ako Njemačka ne može da završi prvenstvo, pa ko onda može? Sve oduševljava uspjeh Njemačke u borbi sa virusom, pa zašto ne bi uspjeli da stvore uslove i za fudbal - naglasio je Toni Kros, zvijezda Real Madrida i repezentativac Njemačke, nekadašnji fudbaler Bajerna.

Da kod Njemaca nema opravdanja i popusta u mjerama, pokazuje i slučaj trenera Augzburga Hajka Herliha, koji će umjesto na klupi svog tima, utakmicu sa Volfzburgom gledati iz karantina.

- Izišao sam iz hotela da kupim sredstva lične higijene i sve sam mjere higijenske zaštite preduzeo, ali sam prekršio pravila samim izlaskom iz hotela i to sada ne mogu ispraviti - kazao je Herlih.

On će ekipi moći da se priključi tek nakon dva testa sa negativnim rezultatom na kovid-19. Fudbalski dan otvoriće šest utakmica 26. kola, ali će sve oči biti uprte u derbi pokrajine Rur - Borusija Dortmund od 15.30 sati ugostiće na “Vestfalenu” najvećeg fudbalskog neprijatelja, ekipu Šalkea.

Od ishoda te utakmice umnogome će zavisti šampionske ambicije “milionera”, koji do kraja imaju neuporedivo bolji raspored od aktuelnog prvaka i lidera Bajerna, koji će već za dva kola, 26. maja, gostovati u Dortmundu.

Osim toga, Bajernu slijede i utakmice sa ekipama od kojih je izgubio u prvom dijelu sezone - gostuje Bajeru u Leverkuzenu i dočekuje Borusiju Menhengladbah.

Start Bundeslige željno su iščekivali i bukmejkeri, koji na titulu Bajerna daju koeficijent 1,2, dok je na Dortmund šest.

Poljak Robert Levandovski u svojoj najboljoj sezoni u kojoj bilježi sjajan prosjek od 1,1 gola ili asistenciji po utakmici, prvi je favorit za najboljeg strijelca sa koeficijentom identičnim za slavlje Bajerna (1,2), dok ga prati napadač Lajpciga Timo Verner sa kvotom pet. Poljak na kontu ima 25 golova, Verner 21.

Bonus video: