Italija: Klubovi u ponedjeljak počinju sa kolektivnim treninzima

Serija A je prekinuta 9. marta i još nije određen datum nastavka sezone iako su igrači počeli s individualnim treninzima još 4. maja uz poštovanje svih mjera socijalnog distanciranja.
576 pregleda 0 komentar(a)
Sa treninga Bolonje, Foto: Massimo Paolone
Sa treninga Bolonje, Foto: Massimo Paolone

Italijanski pvoligaški klubovi mogu početi sa punim grupnim treninzima u ponedjeljak 18. maja, izjavio je premijer Đuzepe Konte koji nije znao da kaže kada bi se moglo nastaviti prvenstvo .

Serija A je prekinuta 9. marta i još nije određen datum nastavka sezone iako su igrači počeli s individualnim treninzima još 4. maja uz poštovanje svih mjera socijalnog distanciranja.

Italija je bila prva evropska zemlja koja je ozbiljno pogođena krizom koronavirusa, a Serija A je bila prva liga koja je igrala utakmice bez gledalaca i prva liga koja je prekinula prvenstvo.

Konte je potvrdio da se fudbalski klubovi mogu vratiti treninzima u ponedjeljak zajedno s drugim timskim sportovima, ali nije mogao reći kada će se nastaviti prvenstvo.

U subotu je njemačka Bundesliga postala prva jača evropska liga koja je nastavila prvenstvo nakon prekida zbog pandemije koronavirusa.

"Vrše se jaki pritisci da se Serija A nastavi, ali potrebno je da se poštuju sve mjere sigurnosti", kazao je Konte.

"Da bismo mogli dati tačan datum moramo imati više garancija od ovih koje imamo u ovom trenutku, a kako mi je rečeno, nemamo ih još", naglasio je napominjući kako se nada da će ti uslovi biti ispunjeni što prije.

Serija A je u srijedu objavila kako želi da se prekinuto prvenstvo nastavi 13. juna, ali je Italijanski fudbalski savez u četvrtak objavio da je zadužio ekipu inspektora koji će provjeravati poštuju li italijanski prvoligaši sanitarne protokole koji su uvedeni kao uslov za nastavak treninga.

Brojni klubovi te protokole ocjenuju prestrogima, pa čak i da ih je nemoguće sprovesti. Protokolima je predviđena kolektivni karantin - za cijelu ekipu i trenerski štab - ako bude i jedan pozitivan slučaj.

Italijanski su klubovi više za njemački model u kojem je predviđen individualni karantin.

Juventus je u trenutku prekida prvenstva bio vodeći s bodom prednosti ispred Lacija, 12 kola prije kraja.

Istovremeno je u subotu, dva dana prije početka grupnih treninga, prvoligaš Parma objavila da su dva igrača u karantinu nakon što su na testiranju na koronavirus bili pozitivni.

"Cijela ekipu i štab imala je dva tipa testiranja (uzimanje uzorka iz nosa i serološko testiranj) i rezultati su bili negativni osim za dvojicu igrača čiji je uzorak iz nosa bio pozitivan", objavljeno je u klupskom saopštenju.

"Fudbaleri - obojica su u odličnoj kondiciji i nemaju nikakvih simptoma - stavljeni su u karantin i klub će pratiti njihovo stanje cijelo vrijeme", dodaje klub, napominjući kako uprkos tome kolektivni trening ostaje prema planu za ponedjeljak "uz strogo poštovanje sanitarnih protokola".

Bonus video: