Evo zbog čega svi žele da se fudbal nastavi: Nije isto izgubiti četiri ili sedam milijardi eura

Ako se lige prekinu, kao što su to učinili u Francuskoj, Holandiji i Belgiji, gubitak bi porastao na više od 6,9 milijardi eura
3469 pregleda 0 komentar(a)
Sa meča Borusija Menhengladbah - Ajntraht, Foto: Michael Probst
Sa meča Borusija Menhengladbah - Ajntraht, Foto: Michael Probst
Ažurirano: 17.05.2020. 17:28h

Čak i ako se glavne fudbalske lige nastave i završe, najbolji evropski klubovi i dalje će pretrpjeti finansijsku štetu zbog pandemije koronavirusa, a ona bi mogla da iznosi nevjerovatnih 3,9 milijardi eura, objavio je britanski BBC.

Ako se lige prekinu, kao što su to učinili u Francuskoj, Holandiji i Belgiji, gubitak bi porastao na više od 6,9 milijardi eura.

Zabrinjavajuće svote objašnjavaju zašto se toliko govori o potrebi završetka svih takmičenja uprkos svim logističkim poteškoćama u organizaciji.

Njemačka Bundesliga je ovog vikenda počela s takmičenjem, a Borusija Dortmund će, na primjer, na svaku domaću utakmicu izgubiti oko tri miliona eura jer neće biti gledalaca na stadionu.

Poslovni analitičari procjenjuju da će klubovi Premijer lige izgubiti oko 900 miliona eura ako će se utakmice igrati bez gledalaca do kraja sezone 2020-21. Veći klubovi trpe najteže gubitke, pri čemu je Mančester junajted izgubio oko 150, a Arsenal 130 miliona eura.

"Potpuno ukidanje prihoda od utakmica najveća je bojazan u ovom trenutku jer su ti prihodi jednostavno isključeni", rekao je Čarli Maršal, izvršni direktor udruženja evropskih klubova.

"To je finansijski poražavajuće za sve klubove, posebno one koji se oslanjaju na velik broj navijača," dodao je Maršal.

Dio stručnjaka smatra kako će ova kriza pozitivno izjednačiti snage na terenu, međutim drugi smatraju kako finansijska sredstva koje generiše elita pokreću igru, kroz tržište transfera i vrednija takmičenja.

"Najpopularniji klubovi u Evropi glavni su pokretači na tržištu transfera i na tržištu medijskih prava, što ima domino efekat na čitav sistem. Ekonomski gledano, što duže traje kriza, klubovi će imati sve manje prihoda. Zbog toga postoji puno neizvjesnosti i straha u cijeloj fudbalskoj industriji, oglašavanju, marketingu oko toga što će nam donijeti budućnost," smatra Maršal.

Bonus video: