Vjerujemo u spas sezone u specifičnim uslovima

Minus od četiri boda nije veliki, mada nije ni zanemarljiv - kaže predsjednik Grbljana Nenad Maslovar
1543 pregleda 0 komentar(a)
Grbalj nikada nije ispao iz CFL, Foto: Savo Prelević
Grbalj nikada nije ispao iz CFL, Foto: Savo Prelević

Nastavak sezone u Prvoj crnogorskoj ligi, koji je zakazan za 30. maj, biće put u nepoznato za svih 12 timova prvoligaškog karavana. Kako god da bude, najteže je Grblju zbog stanja na tabeli - posljednji je, prekid je dočekao sa četiri boda manje od zone baraža za opstanak. Grbljani nikada u samostalnoj Crnoj Gori nisu ispali iz elite, čvrsto vjeruju da to ni sada neće biti slučaj.

- Ono što sigurno znamo da će svima biti teško da se vrate fudbalu nakon tolike pauze, tu nema izuzetka. I u normalnim uslovima, kada se igralo kolo na svakih sedam dana, osjećao se umor, ritam nije bio naročito jak, vjerujem da će sada biti još gore. Situacija je specifična, potpuno nova, ali vjerujemo da možemo da izborimo opstanak. Minus od četiri boda nije veliki, mada nije ni zanemarljiv - kaže predsjednik Grbljana Nenad Maslovar.

Prije pauze, Grbalj je bio u seriji od tri meča bez poraza (dva remija i pobjeda).

- Imali smo dobar niz, ali to sada ništa ne znači. Nismo jedini koje je to zadesilo, ali imamo šansu da sve nadoknadimo. Igrači su motivisani da na terenu zasluže opstanak, ali je teško pričati o očekivanjima dok ne počnu utakmice. Pauza je bila dugačka, treniralo se koliko su mjere dozvoljavale, vidjećemo za šta smo spremni - dodao je Maslovar. Budućnost na prvom mjestu ima 11 bodova više od Sutjeske. Maslovar vjeruje da će tu prednost i sačuvati.

- Budućnost je u odličnoj situaciji, mislim da će odbraniti prvo mjesto. Ipak, složena je situacija, vjerovatno i Sutjeska vidi šansu da zakomplikuje situaciju rivalu.

Finansije u crnogorskom fudbalu su uvijek posebna priča. Nakon krize zbog pandemije koronavirusa je stanje samo pogoršano.

- Kako sada da očekujete pomoć sponzora kad ni oni sami nisu mogli da funkcionišu prethodnih mjeseci? Grbalj je za sve ove godine gotovo 90 odsto funkcionisao tako što smo mi iz uprave kluba davali svoj novac, tako da smo navikli. Finansije su hronični problem u našem fudbalu, zato vjerujem da će FSCG sada konkretno pomoći, jer situacija u kojoj se nalazimo nije redovna i pomoć je potrebnija više nego ikad - ističe Maslovar.

Od naredne sezone će crnogorski klubovi morati da na terenu u isto vrijeme imaju dvojicu igrača mlađih od 21 godine. Da li je to problem za Grbalj?

- Mi smo i platili ceh tome što smo u većem dijelu ove sezone na terenu imali po šestoricu ili sedmoricu mladih igrača. Bilo je utakmica u kojima smo zasluživali više, nekada nas je i sreća napuštala, ali tim mladim fudbalerima je u nekim momentima nedostajalo mirnoće, konstantnosti u formi, svježine... To što smo imali mnogo mladih u timu je svakako jedan od razloga što smo posljednji na tabeli - rekao je Maslovar i nastavio:

- Nisam siguran da će mladi igrači na pravi način shvatiti to što moraju dvojica u svakom momentu biti na terenu. Neki će igrati, neki će znati da ulaze s klupe, što može da utiče na njihov takmičarski motiv. Ali, i na kvalitet. Uvijek sam za to da ti momci stasavaju uz odlične starije igrače, što da ne i strance. Bilo je u crnogorskom fudbalu mnogo dobrih inostranih igrača, uglavnom su lideri svojih ekipa, prave razliku... Ovako, sa mnogo mladih odjednom, možda se dodatno izgubi na kvalitetu - navodi Maslovar i zaključuje:

- Naš fudbal jeste napredovao u infrastrukturi u odnosu na prije deset ili 12 godina, ali je izgubio na kvalitetu. To sve mora da nas zabrine.

Zakasnili smo za reflektore

Grbalj je jedini klub u Prvoj crnogorskoj ligi koji na svom stadionu nema reflektore. Posljednji klub čiji je stadion zasijao je Rudar, prije njega Zeta i Kom...

- Ispada da smo jedini koji nemaju reflektore, i tu smo mi zakasnili. Nismo na vrijeme pripremili neophodnu papirologiju zbog nekih problema, mada smo možda i to mogli da ubrzamo da smo znali da će uslijediti korona... Očekujem, ipak, da ćemo i mi brzo dobiti reflektore - kaže Maslovar.

Grbalj će nastavak sezone dočekati na svom stadionu, a onda će biti domaćin van Radanovića.

- Vjerujem da ćemo prvih nekoliko kola odigrati u Radanovićima, jer su temperature još podnošljive i može da se igra preko dana. Za kasnije ćemo vidjeti, u kontaktu smo s Fudbalskim savezom kako bismo mogli da budemo domaćini na nekom od stadiona koji imaju reflektore. Da li će to biti u Petrovcu, Zeti ili negdje drugdje, vidjećemo - istakao je Maslovar.

Bonus video: