Fudbal se vratio kući, Španci predstavili neobičan protokol, Njemci spremni kao i ranije

I dok Englezi, Španci i Italijani tek počinju ozbiljnu priču, u Njemačkoj je napravljena analiza prve post-korona runde
1068 pregleda 0 komentar(a)
Jirgen Klop stiže na trening Liverpula, Foto: Peter Byrne
Jirgen Klop stiže na trening Liverpula, Foto: Peter Byrne
Ažurirano: 20.05.2020. 16:20h

Fudbal se vratio u kolijevku - trening kampovi širom Engleske su oživjeli.

Povratak treninzima nije spriječio ni izvještaj da je šest od 748 osoba iz 19 klubova pozitivno na koronavirus.

Javnost je podijeljena - jedni tvrde samo šest, drugi čak šest, ali, u svakom slučaju, fudbal se polako vraća.

"U Engleskoj sam više od 10 dana i jako mi je dosadno. Imao sam dnevne rutine - trening, ručak sa saigračima, šetnja... Morao sam da budem u karantinu i zaista je frustrirajuće. Jedva čekam povratak na teren, kakav god da je. Jasno je da je neizvjestan period pred nama, ali spremni smo da igramo kad god vlasti dozvole. Mislim da je fudbal jako važna stvar za psihičko stanje nacije i da će navijači uživati, bez obzira na to što će mečevi biti na praznim stadionima", rekao je Bernardo Silva, fudbaler Mančester sitija.

I u Italiji se bliži početak, mada datum još nije poznat. Usvajanjem medicinskog protokola stvoreni su uslovi za nastavak, a treninzi su sve intenzivniji.

Očekuje se da bi Serija A mogla da krene 20. juna.

Španski klubovi su malo ispred italijanskih, La Liga je praktično usaglasila sve za start od 13. juna.

Svi protokoli su spremni, a jedan je veoma neobičan.

Posebna komisija pregledaće, naime, snimke svih mečeva, pa će ako se pojavi pozitivan slučaj među igračima, na osnovu snimaka utvrditi sa kim je taj igrač tokom utakmice bio u bliskom kontaktu duže od pet minuta.

Ti fudbaleri će odmah biti testirani, a do objavljivanja rezultata biće u karantinu.

I dok Englezi, Španci i Italijani tek počinju ozbiljnu priču, u Njemačkoj je napravljena analiza prve post-korona runde.

Istraživanja su pokazala da su igrači ukupno u prosjeku pretrčali više nego u posljednjem kolu pred pauzu - neznatno, doduše, 116,4 naspram 116,2 kilometra po meču.

Međutim, interesantno je da je to znatno više nego u prvom kola sezone, u avgustu - u prvoj rundi nastavka prosječno su trčali čak dva kilometra više.

Smanjen je broj faulova - bilo ih je svega 8,3 po utakmici, dok je prosjek sezone skoro 11 prekršaja, kao i broj indvidualnih akcija (driblinga).

To se objašnjava psihološkim efektom bliskog kontakta.

"Pred nama je naporan ritam mečeva, mislim da ćemo odigrati četiri u narednih 12 dana. Biće intenzivno, sigurno će se odraziti na fizičko stanje, ali mi smo profesionalci. Mislim da smo pokazali dobar nivo fudbala na startu, da se nije osjetila pauza, ali tek smo na početku, pa ćemo da vidimo kako će sve da izgleda", kazao je Sven Bender, fudbaler Bajera.

Utakmice Bundelige se nastavljaju za vikend, a prvo vanredno kolo je sljedeće sedmice.

Bonus video: