Venger za ukidanje januarskog prelaznog roka i ograničavanje plata

"Ono što meni smeta je što agent za jedan posao može da bude plaćen i od kluba koji kupuje i od kluba koji prodaje. To je ilegalno, ali im uspijeva", kaže Francuz
629 pregleda 0 komentar(a)
Arsen Venger, Foto: Beta/AP
Arsen Venger, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.05.2020. 19:24h

Bivši menadžer Arsenala Arsen Venger se zalaže za neka nova pravila u svijetu fudbala.

Prije svega, smatra da je nepotreban zimski prelazni rok.

"Ja sam za ukidanje januarskog prelaznog roka. Menadžeri se ne snalaze najbolje u tom periodu. Već u oktobru, kada se desi da neko od igrača više ne igra u prvoj postavi, oni pokušavaju da nađu novi klub i samo čekaju januar da odu. Više nisu motivisani i samo odustaju od svega", kaže Francuz.

Ograničavanje plata je još jedna od želja Vengera.

"Mora da se ograniči budžet kluba koji je namijenjen platama igrača. Na primjer, na 50 odsto. Pola budžeta kluba odredi se za isplatu plata, druga polovina pokriva sve ostale troškove. U Arsenalu je ovakvo pravilo klubu bilo nametnuto od strane banaka. Nismo smjeli da prekoračimo dio budžeta namijenjen platama. Ali, to nas nije sprečavalo da isplaćujemo veoma visoke plate", dodao je Venger.

Venger je pozvao Fifu da razmotri novo uvođenje licenci agentima, nakon što je to pravilo ukinula 2015. godine.

"Nemam ništa protiv plaćanja agenta koji mi sklopi dobar posao. Kada su mi Mark Rože i Žan-Fransoa Larios doveli Patrika Vijeiru u Arsenal, iako je bio blizu potpisa za Ajaks, bio sam srećan kad sam ih platio. Ali, kada moram da platim agenta zato što je njegov igrač produžio ugovor sa klubom, nisam baš uvjeren da je on tu uradio neki bitan posao", ističe Venger i dodaje:

"Ono što meni smeta je što agent za jedan posao može da bude plaćen i od kluba koji kupuje i od kluba koji prodaje. To je ilegalno, ali im uspijeva", zaključio je Venger.

Bonus video: