NAKON ODLUKE O NASTAVKU FUDBALSKOG PRVENSTVA

SPFCG: Održavanje ugovorne stabilnosti igrača od suštinskog značaja

"Pozdravljamo odgovoran i patnerski pristup FSCG, koji je prihvatio naš predlog da se igračima produže ugovori do kraja preostalog dijela produđžene sezone", navode iz Sindikata
525 pregleda 0 komentar(a)
Vujačić (Budućnost) i Vučić (Sutjeska), Foto: Milan Šapurić
Vujačić (Budućnost) i Vučić (Sutjeska), Foto: Milan Šapurić

Nakon što je Izvršni odbor Fudbalskog saveza Crne Gore precizirao detalje oko nastavka sezone, koja ponovo kreće 30. maja, saopštenjem se oglasio Sindikat fudbalera (SPFCG).

"Na osnovu završnog presjeka o materijalnom i socijalnom položaju igrača klubova I CFL tokom pauze zbog pandemije koronavirusa, Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore može da kaže da je situacija po tom pitanju nešto bolja nego prethodni mjesec. Prirodno, odluka o nastavku prvenstva i povratak igrača u organizovani trenažni proces imala pozitivan uticaj na ovu problematiku. Ipak u nekim klubovima nepovoljna finansijska situacija ne ostavlja previše prostora za napredak".

"I ovog puta možemo da kažemo da klubovi sa najvećim brojem profesionalnih igrača prednjače u pozitivnom smislu po pitanju ispunjavanja ugovornih obaveza prema igračima. Po riječima igrača, u većini klubova za sada imaju najave da neće biti većih problema do kraja sezone".  

"Ovdje moramo navesti pozitivan primjer Iskre iz Danilovgrada, kluba iz kojeg je javno saopšteno da igračima neće biti umanjene zarade do kraja prvenstva".   

"Tokom prekida fudbalskih aktivnosti, naša krovna organizacija – FIFPro kroz učešće u radnim grupama FIFA i UEFA i stalni socijalni dijalog sa partnerima dala svoj doprinos u iznalaženju rješenja koja bi u isto vrijeme bila realna i primjeniva, a sve u cilju dobrobiti igrača. Tim se rukovodio i SPFCG kada je uputio inicijativu Fudbalskom savezu da, između ostalog, ugovori o profesionalnom igranju koji ističu poslednjim danom sezone po originalno utvrđenom rasporedu ili ističu u periodu koji se poklapa sa nastavkom, treba da budu produženi do krajnjeg datuma nastavljene sezone, što je od strane Izvršnog odbora FSCG prihvaćeno. Ovim putem pozdravljamo odgovoran i patnerski pristup FSCG prilikom rješavanja ovakvih situacija".  

"Mišljenja smo da je održavanje ugovorne stabilnosti od suštinskog značaja za radno-pravni status fudbalera. S tim što ne bi trebalo dozvoliti jednostrani pristup izmjene ugovora od bilo koje ugovorne strane. Ipak, imajući razumijevanja za novonastalu situaciju i realnost poslovanja pojedinih klubova, eventualne odluke o umanjenju zarada igrača mogu biti prihvatljive samo ako su donesene u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i u dobroj namjeri, razumne i proporcionalne".  

"S druge strane, ukoliko se desi da igrači ne prihvate eventualnu odluku kluba o drastičnom umanjenju zarada SPFCG je spreman da kroz kolektivno pregovaranje sa predstavnicim klubova nađe rješenje koje bi bilo u interesu obje strane. Svakako, bilo kakva odluka koja bi mogla rezultirati znatnim urušavanjem materijalnog i socijalnog položaja igrača, sa jedne ili potpuno nerazumijevanje finansijske pozicije kluba sa druge strane, ne bi bila u interesu ni igrača ni kluba".