Crnogorac u Premijer ligi: Lijepo je u Aston Vili, ali ja želim da branim

Golman crnogorske reprezentacije Matija Šarkić još čeka na odobrenje za trening ekipe u većim grupama u Engleskoj, ali razmišlja i o novoj destinaciji
5119 pregleda 0 komentar(a)
Matija Šarkić
Matija Šarkić
Ažurirano: 23.05.2020. 11:40h

Fudbal je krenuo nakon korone, ali ne i u kolijevci fudbala. Najbogatiji i najgledaniji nacionalni šampionat još čeka smirivanje situacije sa pandemijom na Ostrvu. Klubovi Premijer lige polako se pripremaju za nastavak takmičenja, ali na datum i pojedinosti se još čeka.

Golman Aston Vile i jedini crnogorski reprezentativac u najjačoj engleskoj ligi, Matija Šarkić, priprema se u klupskoj bazi u Birmingemu u iščekivanju nastavka.

- Nadamo se najboljem scenariju, a to je nastavak lige koji svi željno iščekuju. Teška je ova situacija, testiramo se makar dva puta nedjeljno, ali na sreću u klubu nemamo pozitivnih na novi koronavirus. Olakšavajuća je činjenica da se već neko vrijeme pripremamo u grupama od četiri čovjeka, i tako se radi u nekoliko grupa. Prije toga sam tri nedjelje trenirao individualno, a nakon proglašenja pandemije sam nekoliko sedmica proveo u Briselu. Sada očekujemo dodatno popuštanje mjera i treninge u većim grupama. Za klub je jako važno da spremni uđemo u nastavak sezone, jer smo sa utakmicom manje u zoni ispadanja. Niko još ne zna scenario po kojem će se odvijati dešavanja u ligi. Za nas je opstanak prioritet, a pobjedom u zaostaloj utakmici bili bismo u zoni spasa. Ono što nas ohrabruje jeste da nemamo pozitivnh, nema ni panike i straha od virusa u klubu i oko njega. Svega nekoliko igrača u cijeloj Engleskoj je tražilo izuzetak od treninga, jer im komplikovana porodična situacija nalaže što manje izlaganje riziku - kazao je za “Vijesti” 22-godišnji golman “vilenjaka”.

Šarkić je početkom januara vraćen u Aston Vilu sa pozajmice škotskom Livingstonu, za koji je bilježio sjajne nastupe i izborio dres seniorske selekcije Crner Gore.

- U Livingstonu je bilo sjajno, naročito nakon asistencije za gol Seltiku, protiv kojeg sam odbranama uspio da sačuvam pobjedu. Ipak, povreda prvog golmana Aston Vile, Tima Hitona uslovila je poziv da se vratim u Aston Vilu. Klub je, međutim, ubrzo doveo i čuvenog i iskusnog španskog golmana Pepea Rejnu, tako da nije bilo mjesta za mene. Smatram da će prostora za pravu šansu u Aston Vili i ubuduće biti malo, pa planiram da idem, uprkos želji kluba da produžim ugovor koji mi ističe na kraju juna. Sada se vrijedno pripremam za status koji želim, a to je prvi golman. Potrebno mi je da branim, stičem iskustvo i značajno mjesto u izboru nove sredine će mi biti garancija da ću braniti. Interesovanja ima, kako u Engleskoj tako i vani. Aston Vila je sada jedan od četiri najbogatija kluba, jer je bogatstvo vlasnika, Amerikanca i Egipćanina, procijenjeno na 40 milijardi. Ambicije su velike, a konkurencija je već ogromna. Uz Hitona, Rejnu, tu su i iskusni Norvežanin Niland, a sa pozajmice se vratio i hrvatski reprezentativni golman Lovre Kalinić. Zato sam procijenio da je najbolje da idem, iako trener golmana Nil Katler traži da ostanem. To nije opcija, uprkos tome što su me odlično prihvatili u Vili. Meč naše selekcije na “Vembliju” gledao sam sa klupe, a u fudbalu se živi za utakmice na takvom stadionu. Zato moram da branim u kontinuitetu - dodaje Matija Šarkić.

Nakon 21 utakmice u mlađim reprezentazivnim selekcijama, Matija Šarkić je novembra prošle debitovao u dresu “hrabrih sokola” u pobjedi nad Bjelorusijom u prijateljskom meču (2:0). To je, ujedno, bila posljednja utakmica naše reprezentacije prije prekida zbog pandemija koronavirusa.

- Zadovoljan sam debijem, ali da bih nastavio da budem dio tima, moram da branim. Povoljna je okolnost to što radim sa jednim od najboljih, i jednim od mojih golmanskih idola - Pepeom Rejnom. Nesebično predaje svoje ogromno iskustvo, a posebno mi koriste savjeti u igri nogom, taktici i kako predati pravovremen pas. Zaista se trudi da pomogne - zaključuje Matija Šarkić.

Šarkići žele „udarne” pozicije u nacionalnom timu

Život u karantinu, testiranja dva puta nedjeljno, treninzi u malim grupama.., takav je život profesionalnog igrača u Engleskoj. Matija Šarkić ne krije šta mu najviše nedostaje.

Matija Šarkić u dresu reprezentacije
Matija Šarkić u dresu reprezentacije(Foto: SAVO PRELEVIC)

- Tmurni su dani i fale mi crnogorski sunčani dani. I društvo, naravno! Naročito ta okupljanja selekcije, gdje je sjajna atmosfera. Sa Seadom Hakšabanovićem sam razvio poseban prijateljski odnos i čujemo se svakodnevno. Dva puta nedjeljno dobijamo i informacije i savjete iz stručnog štaba selekcije u zajedničkoj grupi - kaže Matija.

Njegov brat blizanac Oliver Šarkić nosi dres Bartona, člana engleske Lige 1, u kojoj će sezona najvjerovatnije biti prekinuta. I Oliveru, baš kao i Matiji, ističe ugovor.

- Dobro je što je Oliver udaljen na svega 30 minuta vožnje od mog stana. Obojici krajem juna ističe ugovor i on takođe planira da napusti Barton Albion. Želi da igra u napadu nekog većeg kluba, i nakon što smo prošli mlađe selekcije Anderlehta i reprezentacije Crne Gore, želja nam je da igramo zajedno i za seniorski tim. Ja sam imao sreće da debitujem, on još nije ali ima brojne dobre ponude, pa želja nije neostvariva...- smatra Matija Šarkić.

Bonus video: