GRČKI FUDBALER DOBIO POZIV

Budućnost u problemu, Moraitis mora u vojsku

Pokušaćemo da makar prolongiramo njegov odlazak, ali je problem što je on to već prolongirao dva puta, kaže sportski direktor Zvezdan Milošević
10417 pregleda 6 komentar(a)
Otadžbina zove: Moraitis je dobio poziv da se javi vojsci u Grčkoj 1. juna, Foto: Savo Prelević
Otadžbina zove: Moraitis je dobio poziv da se javi vojsci u Grčkoj 1. juna, Foto: Savo Prelević

Sa neuobičajenim problemom suočila se Budućnost, samo sedmicu uoči nastavka prvenstva u Telekom 1. Crnogorskoj fudbalskoj ligi.

Grčki napadač Panajotis Moraitis, koji je postigao pet golova u četiri proljećna meča prije pauze, koji je pogađao mrežu na svakoj utakmici otkada je došao u Budućnost, dobio je poziv da se 1. juna javi na odsluženje vojnog roka!

Grčka je jedna od zemalja u kojoj je i odalazak na vojnu obuku i dalje obavezan. Boravak u pješadiji traje devet mjeseci, a u mornarici ili avijaciji cijelu godinu.

Sve ovo znači da bi Podgoričani na duži rok, a vrlo moguće i trajno, mogli da ostanu bez fudbalera koji je bio pravo otkrovenje na startu drugog dijela šampionata, i koji je sa samo četiri meča u nogama najzaslužniji što su “plavi” uvećali prednost na vrhu na 11 bodova u odnosu na Sutjesku (na polusezoni su imali osam).

Sve što Budućnost može da pokuša da uradi, to je prolongiranje odlaska u vojsku 23-godišnjek napadača. Ali, i tu postoji problem...

- On je odlazak u vojsku već prolongirao dva puta, nadam se da će to moći da se uradi još jednom - kaže za “Vijesti” sportski direktor Budućnosti Zvezdan Milošević, koji je zimus i doveo Moraitisa iz grčkog Panahaikija.

Moraitis je jedini inostrani fudbaler Budućnosti koji je ostao u Crnoj Gori i tokom trajanja mjera zbog pandemije koronavirusa. Ostalih pet “stranaca” (Stoiljković, Đurić, Bašić, Vidić i Vukajlović), uključujući i trenera Milinkovića, boravili su u Srbiji, pa su po povratku u Crnu Goru morali u 14-dnevni karantin i tek će se sjutra priključiti ekipi u punom treningu.

Moraitis je, dakle, jedini igrač sa strane koji je svo vrijeme bio sa ekipom, koji se spremao za nastavak - ali on mora u vojsku!

- Pokušaćemo da uradimo sve što možemo. Ne znam u detalje kakva su pravila oko vojske u Grčkoj, ali znam da su neki sportisti to uspijevali da odlože - dodaje Milošević.

Prvenstvo u Crnoj Gori nastavlja se 30. maja. Ako Moraitis bude morao da se “javi otadžbini” 1. juna, to znači da bi mogao da igra samo u subotu protiv Grblja.

Sezona u Telekom 1. CFL završava se početkom avgusta i pretpostavlja se da će u podgoričkom klubu pokušati da zadrže Grka barem do kraja prvenstva. A šta dalje?

- Ne znam, ovo je objektivan problem, nije do nas - dodaje Milošević.

Budućnost u vrhu napada ima oporavljene Vujačića i Zarubicu, ne računajući krila Grbića i Ivanovića.

Tu je i nekoliko fudbalera iz omladinske škole koji će vjerovatno dobiti šansu, jer će od naredne sezone barem dva 20-godišnjaka morati u svakom momentu da se nađu u timu.

Sa 11 bodova prednosti na vrhu, 13 kola prije kraja, Podgoričani vjerovatno imaju dovoljno igrača u napadu da izguraju sezonu do kraja, čak i ako Moraitis bude morao da ode.

Ali, sudeći po svih pet februarskih i martovskih mečeva, odlazak grčkog napadača značajno bi oslabio napad lidera.

Problemi oko odlazaka sporista na odsluženje vojnog roka na ovim prostorima su bili aktuelni do 90-ih godina prošlog vijeka, ali ne i u novije vrijeme, otkada je ukinuta ta obaveza.

U međuvremenu, evropske sportske stranice uveseljavala je priča o napadaču Totenhema, Korejcu Sonu, koji je osvajanjem zlatne medalje sa svojom selekcijom na Azijskim igrama 2018. oslobođen punog služenja vojnog roka, koji u u Južnoj Koreji traje do dvije godine.

Son je stekao pravo da služi vojsku po skraćenoj proceduri, a pauzu zbog koronavirusa iskoristio je baš u te svrhe.

Čak je dobio i nagradu zbog dobrog vladanja, prije nego što se vratio u Englesku.

“Dobri vojnik Son”, bio je jedan od naslova.

Da li će biti i “dobri vojnik Moraitis”?