Sutjeska se sprema za žarko fudbalsko ljeto

Aktuelni prvak u pripremi koristi sva tri terena, a prvom timu priključeno je pet omladinaca. U subotu protiv Koma
2237 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Rakojević, Foto: Savo PRELEVIC
Nikola Rakojević, Foto: Savo PRELEVIC

Žarko fudbalsko ljeto je pred crnogorskim klubovima. Dvostruki uzastopni državni prvak, Sutjeska, priprema se dan nakon dvomjesečne pauze ne izgubi pozicije u vrhu. Nikšićani su, poštujući preporuke državnih organa prekinuli, a zatim i u skladu sa njima nastavili pripremu za završnicu sezone.

Iskusni i trofejni trener Sutjeske, Nikola-Peco Rakojević, priprema ekipu za izuzetno složen period. - Slijedi nam period odigravanja 14 utakmica u izuzetno kratkom roku. Po dvije utakmice nedjeljno, jer Budućnost, Podgorica, Petrovac i mi ne možemo da računamo na taj prosjek od nešto preko pet dana za po jednu utakmicu, pošto smo se plasirali u polufinale Kupa Crne Gore. Na svu sreću, moj klub je neokrznut pandemijom, niko u njemu nije imao problema sa novim koronavirusom i svi smo maksimalno ispoštovali sve preporuke. Odmah nakon prve smo prekinuli trening, već ujutro nakon odobrenja smo počeli individualni rad na sva tri terena. Sve uz poštovanje distance i propisa. Tako smo odmah iskoristili i najave da možemo trenirati u grupi - objasnio je trener Sutjeske. Sutjeska u posljednjih 13 kola ulazi sa druge pozicije, 11 bodova manje u odnosu na lidera, Budućnost. No, Nikšićani imaju svoju računicu. - Ona je sportska. Dok matematički rival ne dokaže da ga ne možemo prestići, mi nećemo priznati poraz. Slijedi težak i naporan raspored i mi smo svim silama krenuli da maksimalno iskoristimo sav potencijal. Igrači su zdravi, nemaju problema i samo nam defanzivac Bojan Ciger neće pomoći u namjeri da i ovu sezonu završimo sa trofejom. On bi pri povratku morao u samoizolaciju, granice još nisu otvorene, a krajem mjeseca mu je isticao ugovor i sporazumno smo riješili da nema potrebe za njegovim dolaskom. Raspored nam, sa druge starne nameće i potrebu da imamo veći broj igrača, kako bi izbjegli zamor i povrede, pa smo pripremama za nastavak sezone priključili i pet omladinaca - dodaje Rakojević. Naredne sezone klubovi će u svakom momentu morati da imaju barem dva mlada igrača na terenu (ispod 21 godine), što je i dodatni razlog da se preostali dio prvenstva iskoristi za pripremu mlađih fudbalera. - Naš trenutni razlog što smo priključili omladince jeste namjera da imamo dovoljno igrača za naporan raspored koji slijedi. Nadam se da će neki do tih mladih igrača iskoristiti šansu da izbori status prvotimca u narednoj sezoni. To je jako blizu, pošto će pauza između dvije sezone biti kratka - dodao je Rakojević.

Pauza između dva prvenstva biće prekratka da bi se prekidalo s radom. Sutjeska u prvom kolu nastavka takmičenja u Telekom 1. CFL, u subotu veče u 24. rundi, gostuje Komu. U taboru šampiona smatraju da je imperativ pobjeda u svakoj utakmici.

- Sportski je da se nadamo do kraja. Igrači su tokom pauze pokazali da su pravi profesionalci, ali ipak je fudbal ekipni sport. Koliko god da se pojedinac trudi, ništa ne može da zamijeni stručni i rad u grupi. I morali smo zbog rokova da revidiramo taj plan pripreme, da bude ubrzan. Mi, osim plana rada za nastavak sezone, moramo da razmišljamo i o narednoj, koja je prvobitno trebalo da počne 8. avgusta, ali će to biti pomjereno, U svakom slučaju, tih nekoliko sedmica pauze između kraja ove i početka naredne sezone smatratmo da je prekratko za prekidanje s treningom - smatra Rakojević.

Nikšićane, vjerovatno u avgustu, očekuju obaveze na evropskoj sceni - još, međutim, nije poznato kada će se tačno, i u kojem formatu, igrati kvalifikacije za Ligu šampiona i Ligu Evrope.

Bonus video: