PRVAK SE NE ODRIČE TITULE

Sutjeska se sprema za žarko fudbalsko ljeto

Aktuelni prvak u pripremi koristi sva tri terena, a prvom timu priključeno je pet omladinaca. U subotu protiv Koma
2216 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Rakojević, Foto: Savo PRELEVIC
Nikola Rakojević, Foto: Savo PRELEVIC

Žarko fudbalsko ljeto je pred crnogorskim klubovima. Dvostruki  uzastopni državni prvak, Sutjeska, priprema se dan nakon dvomjesečne  pauze ne izgubi pozicije u vrhu. Nikšićani su, poštujući preporuke  državnih organa prekinuli, a zatim i u skladu sa njima nastavili  pripremu za završnicu sezone.

Iskusni i trofejni trener Sutjeske, Nikola-Peco Rakojević, priprema ekipu za izuzetno složen period. -  Slijedi nam period odigravanja 14 utakmica u izuzetno kratkom roku. Po  dvije utakmice nedjeljno, jer Budućnost, Podgorica, Petrovac i mi ne  možemo da računamo na taj prosjek od nešto preko pet dana za po jednu  utakmicu, pošto smo se plasirali u polufinale Kupa Crne Gore. Na svu  sreću, moj klub je neokrznut pandemijom, niko u njemu nije imao problema  sa novim koronavirusom i svi smo maksimalno ispoštovali sve preporuke.  Odmah nakon prve smo prekinuli trening, već ujutro nakon odobrenja smo  počeli individualni rad na sva tri terena. Sve uz poštovanje distance i  propisa. Tako smo odmah iskoristili i najave da možemo trenirati u grupi  - objasnio je trener Sutjeske. Sutjeska u posljednjih 13 kola ulazi  sa druge pozicije, 11 bodova manje u odnosu na lidera, Budućnost. No,  Nikšićani imaju svoju računicu. - Ona je sportska. Dok matematički  rival ne dokaže da ga ne možemo prestići, mi nećemo priznati poraz.  Slijedi težak i naporan raspored i mi smo svim silama krenuli da  maksimalno iskoristimo sav potencijal. Igrači su zdravi, nemaju problema  i samo nam defanzivac Bojan Ciger neće pomoći u  namjeri da i ovu sezonu završimo sa trofejom. On bi pri povratku morao u  samoizolaciju, granice još nisu otvorene, a krajem mjeseca mu je  isticao ugovor i sporazumno smo riješili da nema potrebe za njegovim  dolaskom. Raspored nam, sa druge starne nameće i potrebu da imamo veći  broj igrača, kako bi izbjegli zamor i povrede, pa smo pripremama za  nastavak sezone priključili i pet omladinaca - dodaje Rakojević. Naredne  sezone klubovi će u svakom momentu morati da imaju barem dva mlada  igrača na terenu (ispod 21 godine), što je i dodatni razlog da se  preostali dio prvenstva iskoristi za pripremu mlađih fudbalera. - Naš  trenutni razlog što smo priključili omladince jeste namjera da imamo  dovoljno igrača za naporan raspored koji slijedi. Nadam se da će neki do  tih mladih igrača iskoristiti šansu da izbori status prvotimca u  narednoj sezoni. To je jako blizu, pošto će pauza između dvije sezone  biti kratka - dodao je Rakojević.

Pauza između dva prvenstva biće prekratka da bi se prekidalo s radom. Sutjeska u prvom kolu nastavka takmičenja u Telekom 1. CFL, u subotu veče u  24. rundi, gostuje Komu. U taboru šampiona smatraju da je imperativ  pobjeda u svakoj utakmici.

- Sportski je da se nadamo do kraja.  Igrači su tokom pauze pokazali da su pravi profesionalci, ali ipak je  fudbal ekipni sport. Koliko god da se pojedinac trudi, ništa ne može da  zamijeni stručni i rad u grupi. I morali smo zbog rokova da revidiramo  taj plan pripreme, da bude ubrzan. Mi, osim plana rada za nastavak  sezone, moramo da razmišljamo i o narednoj, koja je prvobitno trebalo da  počne 8. avgusta, ali će to biti pomjereno, U svakom slučaju, tih  nekoliko sedmica pauze između kraja ove i početka naredne sezone  smatratmo da je prekratko za prekidanje s treningom - smatra Rakojević.

Nikšićane,  vjerovatno u avgustu, očekuju obaveze na evropskoj sceni - još,  međutim, nije poznato kada će se tačno, i u kojem formatu, igrati  kvalifikacije za Ligu šampiona i Ligu Evrope.