Francuska u šoku: Odigrana utakmica u crvenoj zoni pred 400 navijača

Na stadionu se okupilo oko 400 navijača, a na fotografijama i video zapisima koji su preplavili društvene mreže vidi se kako navijači utrčavaju na teren kako bi proslavili golove
3745 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa utakmice
Detalj sa utakmice

Francuska javnost u šoku je nakon što je otkriveno kako je u nedjelju u okolini Strazbura odigrana fudbalska utakmica na kojoj se okupilo oko 400 gledalaca.

U trenucima dok se Francuska bori s epidemijom koronavirusa koja je do sada odnijela skoro 30.000 žrtava, u okolini Strazbura, koji se nalazi unutar francuske "crvene zone", odigrana je utakmica između lokalnih klubova Neuhofa i Hotepjerea.

Na stadionu se okupilo oko 400 navijača, a na fotografijama i video zapisima koji su preplavili društvene mreže vidi se kako navijači utrčavaju na teren kako bi proslavili golove.

Oppštinska policija odmah je intervenisala je, ali nije mogla da spriječi odigravanje utakmice.

"Glupost i neodgovornost mogu dovesti do katastrofalne zdravstvene situacije u našoj regiji. Naše područje i medicinsko osoblje ne trebaju novi dramu," kazao je zamjenik gradonačelnika Strazbura Serž Oeler za francuske medije.

"Imamo video zapise, sve ćemo provjeriti i sigurno će biti sankcija," dodao je.

Utakmica je odigrana na stadionu "Pako Meteo" kojim upravlja sportska organizacija JS Kenigshofen. Njen predsjednik Fransoa Markad rekao je kako je stadion korišten bez odobrenja.

"Ovo što se dogodilo apsolutno je neoprostivo i neprihvatljivo. U šoku sam, uvjeravam vas da niko iz našeg kluba nije odobrio ili ohrabrio ovo okupljanje."

Ljekar u pariškoj bolnici Piti-Salpetrije, profesor Žilber Deraj kazao je da strahuje da će ilegalna utakmica izazvati nove slučajeve zaraze.

"Bilo je to potpuno nerazumno. Virus je i dalje prisutan i ovakav događaj može predstavljati mini-virusnu bombu", rekao je.

Francuska liga (LFP) je krajem aprila odlučila kako je sezona 2019/20. završena zbog pandemije koronavirusa nakon odigranih 28 od predviđenih 38 kola i zatečeno stanje na tabeli proglasila konačnim.

PSŽ je proglašen prvakom, dok je drugoplasirani Marsej izborio plasman u Ligu šampiona sljedeće sezone. Amijen i Tuluz su izgubili prvoligaški status.

Još nije poznato hoće li se igrati ovosezonska finala Liga kupa (PSŽ - Lion) i Kupa (PSŽ - Sent Etjen).

Bonus video: