Klasiker za titulu i obračun gladijatora

Borusija i Bajern od 18.30 igraju ključni meč u borbi za Salataru. Levandovski i Haland u derbi ulaze sa identičnim skorom - dali su po 41 gol u 35 utakmica
1445 pregleda 0 komentar(a)
Levandovski je u novembarskom „klasikeru” bio dvostruki strijelac, Foto: Beta/AP
Levandovski je u novembarskom „klasikeru” bio dvostruki strijelac, Foto: Beta/AP

Dva kola Bundeslige su bila zagrijavanje za najvažniji meč u drugom dijelu sezone - Borusija i Bajern igraju u Dortmundu vjerovatno i presudnih 90 minuta u borbi za titulu prvaka Njemačke. Bavarci na „Signal Iduna park” dolaze s četiri boda prednosti u odnosu na „milionere”, jasno je da bi svaki ishod sem poraza za njih značio i odličnu poziciju pred posljednjih šest rundi.

- Ovo je za nas odlučujuća sedmica. Borusija, pa u subotu Fortuna - nakon te dvije utakmice možemo da kažemo koliko smo blizu ili daleko od titule - kaže vezista Bajerna Tomas Miler.

Oba tima su u nastavak sezone nakon pandemije ušla furiozno - Borusija je deklasirala Šalke (4:0), pa odradila Volfsburg (2:0), dok je Bajern bio siguran protiv Uniona u Berlinu (2:0), te Ajntrahta (5:2). Zato je i teško procijeniti ko je u prednosti pred „klasiker” koji je osuđen da se igra bez prisustva publike. I jedni i drugi u derbi ulaze nakon serije od šest trijumfa u šampionatu...

- Nadam se da ćemo pokazati šta nas čini jakim i da ćemo s osmjehom napustiti Dortmund - istakao je Miler.

Bajern je u prvom dijelu sezone, i to na debiju Hansija Flika u Bundesligi, deklasirao Borusiju u Minhenu - bilo je 4:0, golovima Roberta Levandovskog (dva), Serža Gnabrija i Matsa Humelsa (autogol).

Biće ovo i okršaj dva ponajbolja golgetera današnjice - Levandovskog i Erlinga Halanda. Poljak je najbolji strijelac Bundeslige sa 27 golova, Norvežanin je od januara do danas postigao 10, ali je računajući nastupe u Salcburgu u prvom dijelu sezone na istoj brojci kao Leva (upisali su se po 41 put na 35 mečeva).

- Možemo da uživamo gledajući takva dva napadača u Bundesligi - konstatovao je nedavno bivši fudbaler Bajerna Đovane Elber.

Karakteristika okršaja Borusije i Bajerna je što u posljednjih šest duela gost nije pobijedio, još od novembra 2017. kada su Bavarci slavili u Dortmundu (3:1).

- Otkako sam ovdje, uvijek smo gubili od Bajerna u gostima, a pobjeđivali kući. Želim da nastavimo tu seriju - istakao je defanzivac „milionera” Manuel Akanđi.

Trener Bajerna Hansi Flik za današnji derbi (18.30) ne može da računa na povrijeđenog Tijaga Alkantaru, nije siguran ni nastup Džeroma Boatenga i Gnabrija. U domaćem timu neće biti Marka Rojsa, vjerovatno ni Aksela Vicela, dok je Džejdon Sančo (strijelac 14 pogodaka u sezoni, ima i 16 asistencija) najavljen na klupi.

- Nije spreman, kasni desetak dana za saigračima - obrazložio je trener Borusije Lusijen Favr.

3 igrača Borusije iz Dortmunda postiglo je više od 10 golova ove sezone. Uradili su to Džejdon Sančo, koji se upisao 14 puta, te Marko Rojs 11 i Erling Haland 10

27 pogodaka u njemačkom šampionatu je dao Robert Levandovski. Prvi je strijelac Bundeslige, jedini koji prati taj ritam je napadač Lajpciga Timo Verner (24)

82 minuta u prosjeku su potrebna Robertu Levandovskom da zatrese mrežu protivnika u Bundesligi. Haland je još ubojitiji - postiže gol na svakih 69 minuta od kada je u januaru stigao iz Salcburga

Bonus video: