SVAKOM OSMOM FUDBALERU ISTIČE UGOVOR

Nekim zvijezdama Bundeslige prijeti nezaposlenost

Gece je samo najpoznatiji od preko šezdeset igrača Prve Bundeslige kojima ističe ugovor i koji bi tek trebalo da nađu ekipu u kojoj će igrati od jeseni
1992 pregleda 2 komentar(a)
Gece, Foto: Thibault Camus
Gece, Foto: Thibault Camus

Svakom osmom profesionalnom fudbaleru u Bundesligi ističe ugovor. I uopšte nije sigurno da će potpisati novi za sledeću sezonu. Pogođene su čak i zvijezde, a fudbalere nižih liga čekaju zaista teška vremena.

Mario Gece postao je prava zvijezda nakon što je 2014. u Rio de Žaneiru golom protiv Argentine doneo Njemačkoj titulu svjetskog prvaka. Ali Geceu 30. juna ističe ugovor sa Borusijom iz Dortmunda i, kako se može čuti, veliko je pitanje gdje će nastaviti da igra.

Gece je samo najpoznatiji od preko šezdeset igrača Prve Bundeslige kojima ističe ugovor i koji bi tek trebalo da nađu ekipu u kojoj će igrati od jeseni. Da li će im njihovi klubovi produžiti ugovor ili neće? Da li će naći neki klub koji ih želi u ekipi? Ili neće?

Posebno je mračno na primjer u Fortuni iz Diseldorfa. Ne samo da joj prijeti ispadanje iz prve lige, već joj i ističu ugovori sa čak deset igrača.

Ulf Baranovski iz Udruženja profesionalnih fudbalera (VdV) očekuje teška vremena: „Zaista moramo da budemo spremni na to da će mnogi klubovi da smanje svoje ekipe, ali i da će novi ugovori biti slabije plaćeni.“

Mnogi klubovi su u finansijskim problemima nakon prekida održavanja utakmica zbog pandemije. A i sada kada se održavaju pred praznim tribinama na stadionu, teško je napuniti klupsku kasu. To znači da je i igračima „pala cijena“.

Interne-portal transfermarkt.de izračunao je da je mlađima, dakle igračima rođenim nakon 1998, vrijednost pala za oko 10 odsto, a onim starijima čak 20 procenata. Međunarodna revizorska kuća KPMG izračunala je da je ukupna vrijednost svih igrača Bundeslige od februara do maja pala za 16,5 odsto. A ako bi sezona još jednom bila prekinuta pad vrednosti bi bio 25,4 odsto.

Za šaku eura

Portal transfermarkt.de izračunao je inače i trenutnu tržišnu vrijednost pojedinačnih igrača i mnogima je ona drastično pala: od početka krize s koronom, reprezentativac iz Bajerna Leon Gorecka „pojeftinio“ je za 30 odsto, Matijas Ginter iz Borusije Menhengladbah za 35,3, a Emre Čan iz Dortmunda za čak 36,4 odsto. Njima trojici, doduše, ugovori nijesu istekli, a fudbalski stručnjak Štefan Baks kaže da „svaki fudbaler koji ima ugovor koji traje duže od ovog ljeta može da se smatra srećnikom.“

Ali mnogi to nijesu, a u nižim ligama je stanje još gore. U Drugoj Bundesligi ugovor ističe skoro svakom četvrtom igraču (23,9%), u Trećoj je pogođeno veiše od trećine igrača, a u regionalnim ligama samo trećina ima ugovor i za sljedeću sezonu. To je zato što fudbaleri u nižim ligama i hoće kratke ugovore, jer se nadaju da će preći u neki klub više lige. Sada im, međutim, zbog korone, prijeti da pređu među nezaposlene.

Svi koji zaista poznaju fudbal znaju da su milionski transferi, vile i besni automobili u stvari samo izuzetak koji važi za fudbalske zvezde. „Velika većina profesionalnih fudbalera kilometrima je daleko od vrhunskih prihoda“, kaže Ulf Baranovski. On navodi primjere profesionalnih fudalera u regionalnim njemačkim ligama koji mesečno zarađuju znatno manje od 1.000 eura, manje nego neki službenik. A ipak moraju da treniraju svakoga dana kako bi bili spremni za utakmicu.

"Vrijede" samo još prave zvijezde

Štefan Baks podsjeća na problem o kojem se malo govori: svi fudbaleri sanjaju o svjetskoj slavi, ali jedva koji zaradi toliko da bude obezbeđen nakon što prestane aktivno da se bavi fudbalom. „Oni imaju ogromnih problema da se nakon toga vrate u običan svijet rada. A zbog ove krize sa koronom honorari će biti još manji, možda neki klubovi nakon ovoga više neće ni da postoje“.

Baranovski igračima kojima ističe ugovor jedino može da savjetuje da prihvate i ugovor na kraće vrijeme. Ako se stanje normalizuje, možda će sledeći ugovor ipak biti na veći iznos. Odlazak u inostranstvo opcija je samo za rijetke – i najbolje igrače. Jer, kao što je u Njemačkoj prekinuta sezona za vrijeme pandemije, tako je bilo i u mnogim drugim zemljama gdje klubovi takođe imaju problema s prihodima. „U dogledno vrijeme, zaista veliki transferi dogovaraće se samo za apsolutno vrhunske igrače“, očekuje Baks.

I fudbalski klubovi su ekonomske jedinice, tako da se može očekivati da će se i oni odlučiti za poslovnu politiku koja se u svijetu ekonomije zove Flight to Quality – težnja ka kvalitetu. U teškim vremenima nema mjesta za eksperimente: novca ima samo za igrače koji će sigurno da donose pobjede – dakle novac. Nema mjesta ni za mlade igrače koji će možda jednog dana biti zvijezde, a još manje ima mjesta za one kojima zvijezda zalazi.

Za takvog važi njemačka zvezda iz Rija: Gece je u Dortmundu ionako uglavnom sjedio na klupi, i iako je 2014. „vrijedio“ više od 50 miliona eura, već prošle godine se procjenjivalo da mu je cijena „samo“ 25 miliona. Sada, u doba pandemije, Gece bi mogao da se načeka i za ugovor na 10 miliona.

Preporučujemo za Vas