UFA NA METI GIGANTA

Red Bul se širi na istok

Ruski premijerligaš bi mogao da bude osmi član porodice...

221 pregleda 1 komentar(a)
Red Bul ima jasne planove, Foto: Sovsport.ru
Red Bul ima jasne planove, Foto: Sovsport.ru

Nakon Austrije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Brazila, najbrojnija fudbalska porodica planira širenje na istok.

Red Bul je, naime, bacio oko da u svoju organizaciju uvrsti i ruskog premijerligaša Ufu.

Ruski klub iz pokrajine Baškirija je nakon 22 kola na devetom mjestu sa 27 bodova, a pridruživanjem Red Bulu bi riješio probleme sa finasijskom krizom.

Ufa jeste u teškoj poziciji, ali ima velikog interesovanja, jer taj klub želi i "City Football Group", čiji je glavni projekat Mančester siti kojem su prodali Zinčenka. Ipak, u Ufi su bliži ponudi Red Bula, koji razvija talente na brojnim kontinentima.

U slučaju da Red Bul preuzme Ufu, porodicu bi proširio na čak osam klubova. Trenutno kontroliše Salcburg i Lifering, koji zbog zajedničkog vlasništva ne može da konkuriše za austrijsku Bundesligu, zatim Lajpcig, Njujork Red Bul, te brazilske Red Bul Bragantino (Seriji A) i Red Bul Brazil (Serija B).

Koliko je moćna ta porodica pokazuje podatak da je do 2017. godine i uzleta Red Bul Salcburga u Lajpcig prešlo čak 12 igrača, ali da su zbog bojazni od Uefe ti transferi obustavljeni. Lifering je odskočna daska za mnoge zvijezde, poput Upamekana, Ajdare, Volfa, Lajmera...

U ekipi Red Bul Salcburga, koji je 2017. osvojio omladinsku Ligu šampiona, čak 16 od 18 igrača je igralo te sezone i za Lifering. Koristi Red Bul ima i od američkih podružnica, pa je Bernardo, sadašnji prvotimac Brajtona igrao za četiri kluba iz porodice...