Mogli smo da se predamo, odlučili smo da se borimo

„Imali smo dva puta – prvi je bio da se skupimo i borimo u prvoj ligi, drugi da se predamo, odemo u Južnu regiju i da tri godine ne možemo ni da razmišljamo o povratku. Izabrali smo prvi put, nismo smjeli da dozvolimo da Bar i Mornar dođu do dna“, kaže Mitar Novaković, nekadašnji reprezentativac Crne Gore
225 pregleda 0 komentar(a)
mitar novaković, Foto: Privatna arhiva
mitar novaković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 11.08.2018. 09:55h

Bar je odavno na marginama crnogorske fudbalske scene, konstantno na raskrsnici između prvoligaškog društva i nižeg ranga.

Ispadanje, pa povratak, pa borba za goli život – ukratko, mučenje. Tako izgleda Mornarov „život“ svih ovih 13 godina.

Takav će biti i ove sezone u elitnom rangu, ali moglo je da bude i gore...

„Imali smo dva puta – prvi je bio da se skupimo i borimo u prvoj ligi, drugi da se predamo, odemo u Južnu regiju i da tri godine ne možemo ni da razmišljamo o povratku. Izabrali smo prvi put, nismo smjeli da dozvolimo da Bar i Mornar dođu do dna“, kaže Mitar Novaković, nekadašnji reprezentativac Crne Gore, koji je nedavno dobio i prvu funkciju nakon završetka karijere.

Novaković, rođeni Baranin, postao je sportski direktor Mornara, jedan od onih koji je pokrenuo klub i odlučio da se bori do kraja.

Mornar, naime, do početka jula nije imao ni upravu, ni igrače, ni stadion – nije imao ništa što klub mora da ima da bi se uopšte takmičio.

Da je odustao od nastupa u prvoligaškom društvu, morao bi da krene od bukvalno nule, bez perspektive...

„To bi bilo pogubno i zato smo riješili – moramo da se takmičimo, pa neka i ispadnemo, ali makar ćemo pokušati da se stabilizujemo i lakše vratiti u Prvu ligu. Počeli smo pripreme 11. jula, kasnije od svih, zvali igrače koji su bili tu prošle sezone, angažovali neke iskusnije koji su bili slobodni na tržištu, poput Balše Božovića, Brnovića i Ivanovića. I krenuli da u borbu“, kaže Novaković.

Borba će biti neizvjesna i teška, pa su i ciljevi realni...

„Uradićemo sve da se spasimo, ali nam je najvažnije da pokrenemo ozbiljnu priču sa mlađim selekcijama, da animiramo mlade Barane da se ozbiljno bave fudbalom, da im ponudimo sve što možemo za njihov napredak. Ovdje ima talenata, imamo ih i sada u prvom timu, Lekovića, Buškovića, Merdovića i Barjaktarovića, ali želimo ih još više. Želimo da za 4-5 godina barska djeca budu nosioci Mornara“, kaže Novaković, bivši fudbaler Čukaričkog, Železnika, Rada i OFK Beograda, te šest sezona ruskog Amkara.

Borba za opstanak je počela dobro – remijem u Nikšiću, sa Sutjeskom.

„Dobar rezultat za samopouzdanje. Momci su vidjeli da mogu da igraju, to je veoma važno. Ali, naravno da se ne zanosimo, znamo šta nas čeka“.

Čekaju ih ne samo teške, već i utakmice u gostima ili na neutralnom terenu.

„Stadion će tokom jesenjeg dijela sezone biti renoviran i osposobljen za takmičenje na proljeće. I to je važan korak ka stabilizaciji kluba. Važno je i da imamo razumijevanje grada, novi gradonačelnik Dušan Raičević je spreman da pomogne u svakom pogledu, što nam daje nadu da za Mornar počinje novo, ljepše doba“, zaključio je Novaković.

Bonus video: