Može li crnogorski fudbal da profitira od korone?

Sjutra se nastavlja Telekom 1. CFL nakon dvoipomjesečne pauze, selektor mlade reprezentacije Miodrag Vukotić očekuje da treneri više daju šansu mladim igračima

1238 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Vukotić, Foto: FSCG
Miodrag Vukotić, Foto: FSCG

Nakon dvoipomjesečne pauze zbog pandemije koronavirusa, sjutra se nastavlja Telekom 1. Crnogorska fudbalska liga, u neuobičajenom ruhu - prvi put u istoriji, naime, sve utakmice jednog kola igraće se u noćnom terminu. Tako bi trebalo da bude i u preostalih 12 rundi, od kojih će se polovina, takođe prvi put, igrati u vrelom julu.

Deset timova nastaviće trku na četiri fronta (titula, Evropa, baraž, opstanak), po ubrzanom rasporedu, na utakmicama na kojima će treneri moći da izvrše po pet izmjena, za početak bez prisustva gledalaca.

Nisu to jedine promjene. Neke bi mogle da budu i dugoročne...

- Nadam se da će treneri u većoj mjeri pružiti šansu mladim igračima, a da će klubovi iskoristiti ovu situaciju da se okrenu svojim, domaćim snagama - kaže selektor mlade reprezentacije Crne Gore Miodrag Vukotić.

Više je razloga zbog kojih bi pandemija koronavirusa mogla, istovremeno, da označi početak podmlađivanja jedne od najstarijih liga Evropi.

Ti razlozi su usko vezani - jedan je novo pravilo Fife koje trenerima dozvoljava da tokom meča zamijene pet igrača, drugi pravilo FSCG koje stupa na snagu od naredne sezone, o barem dvojici 20-godišnjaka u timu...

- S obzirom na to da će se od naredne sezone biti obaveza da ekipe u svakom momentu imaju na terenu barem po dva igrača ispod 21 godine, očekujem da će mnogi treneri iskoristiti mogućnost od pet izmjena da pruže šansu mlađim igračima i počnu da ih spremaju za narednu sezonu. Pauza između kraja ove i početka naredne sezone biće vrlo kratka, tako da je ovo dobra prilika da se stvori neka slika - koji su to mladi igrači na koje će klubovi moći da se oslone - dodaje Vukotić.

Još jedan, prinudni razlog, mogao bi da crnogorski fudbalski šampionat približi korijenima, vrati ga valjda osnovnoj namjeni - razvoju fudbalera.

Iz mnogih klubova su, naime, tokom pauze stizali glasovi da će zbog neizbježne finansijske krize dovođenje igrača sa strane ubuduće biti luksuz. Htjeli ili ne, naime, treneri će morati da pogledaju ka svojoj omladinskoj školi.

- I ranije sam govorio da dovođenje starijih igrača iz okruženja ne može da donese ništa dobro crnogorskom fudbalu. Nemam ništa protiv stranaca, ali kada dovedete igrača sa strane on mora da pravi razliku, da bude neko od koga će mlađi igrači da uče, a ne da zauzima mjesto nekom domaćem igraču. Imamo talenata, ali oni moraju da dobiju šansu, moraju da se istrpe - ne jednu, dvije ili tri utakmice, već na duži rok - ističe Vukotić.

Crnogorski klupski fudbal, dakle, ima preduslove da dugoročno čak i profitira od koronavirusa i pratećih efekata pandemije - ostaje da se vidi kako će to izgledati na terenu.

- Nije lako trenerima, svi se prvi put suočavaju sa ovakvom situacijom, prekidom usred prvenstva, sa vrlo kratkim periodom za pripreme. Pitanje je ko je u kakvoj formi nakon pauze od dva i po mjeseca. Uprkos tome, očekujem interesantnu ligu, svaka ekipa se bori za svoje ciljeve i vjerujem da će i ovo prvenstvo donijeti nešto novo - ističe Vukotić, nekadašnji trener Budućnosti, Rudara, OFK Titograda.

Mlada reprezentacija Crne Gore tek bi na jesen trebalo da nastavi kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Dobar dio mladih reprezentativaca, čak i iz domaće lige, nije bio standardan u svojim klubovima, a Vukotić očekuje da se to promijeni.

- Nadam se da igrači igrati u svojim klubovima, i ne samo to - vjerujem da će se u narednom periodu pojaviti neki novi igrač, koji će dopuniti selekciju, koji će konkurisati za mladu reprezentaciju, što bi potencijalno moglo da koristi i A timu - zaključio je Vukotić.

Skoro godina pauze za reprezentativne selekcije

Klupski fudbal se polako vraća na scenu nakon prekida zbog koronavirusa, ali još nema nagovještaja kada bi reprezentativne selekcije mogle da se vrate u normalu.

Neke od njih, poput mlade selekcije Crne Gore, suočavaju se izvjesnom pauzom od skoro godinu.

U 21 reprezentacija Crne Gore odigrala je posljednji meč u novembru prošle godine, a sigurno je da neće odigrati naredni prije septembra ili oktobra.

- Nama je, u suštini, zasada odložen samo jedan meč u kvalifikacijama, gostovanje na Farskim Ostrvima koje je trebalo da bude u martu, ali tek treba da se vidi šta će biti sa tom i tri preostale utakmice. Nadam se da će se igrati, jer su ti mečevi pravi filter za fudbalere - kaže Miodrag Vukotić.

Njegova selekcija, osim sa Farskim Ostrvima, treba da se sastane sa Sjevernom Makedonijom i Kazahstanom na strani, kao i Izraelom kod kuće.

- Gledamo na te mečeve i kao na šansu da popravimo rezultatski utisak, jer su nas u dosadašnjem dijelu kvalifikacija pratile mnoge nesrećne okolnosti, vezane prije svega za mečeve sa Kazahstanom i Makedonijom kod kuće i poraze koje smo doživjeli. Zadovoljan sam, s druge strane, kako smo se prezentovali na oba meča sa Špancima, kao i u Izraelu - ističe Vukotić.

Bonus video: