Dan koji je promijenio istoriju evropskog fudbala: 35 godina od Hejsela


Prije 35 godina na stadionu Hejsel, sat prije početka finalne utakmice Kupa šampiona između Juventusa i Liverpula, grupa navijača engleskog tima preskočila je ogradu i prešla na tribinu gdje su bili smješteni navijači italijanskog kluba

760 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa Hejsela, 29. maja 1985., Foto: AP
Detalj sa Hejsela, 29. maja 1985., Foto: AP

U Briselu je danas obilježeno 35 godina od tragedije na stadionu Hejsel u kojoj je poginulo 39 osoba u nasilju na tribinama na finalnoj utakmici Kupa šampiona između Juventusa i Liverpula. Cvijeće i vijenci položeni su ispred stadiona Kraj Boduen, koji je renoviran i preimenovan poslije tragedije. Kratka ceremonija, usled pandemije koronavirusa, održana u prisustvu gradonačelnika Brisela i ambasadora Velike Britanije i Italije. "Važno je ne zaboraviti ove žrtve. Ovaj tragični događaj iskorijenio je huliganstvo na stadionima", rekao je gradonačelnik Brisela Filip Kloz. Prije 35 godina na stadionu Hejsel, sat prije početka finalne utakmice Kupa šampiona između Juventusa i Liverpula, grupa navijača engleskog tima preskočila je ogradu i prešla na tribinu gdje su bili smješteni navijači italijanskog kluba.

Navijači Juventusa su u panici počeli da bježe, pregazili su one koji su sjedjeli, a onda se pod njihovom težinom srušila tribina i veliki broj ljudi ostao je zatrpan. Utakmica je ipak odigrana, a Juventus je pobijedio sa 1:0.

Nakon tragedije na Hejselu, engleski klubovi su izbačeni iz evropskih takmičenja na pet godina.

Bonus video: