Nejmar određuje Zizuovu sudbinu?

Liverpul gostuje Portu...
1 komentar(a)
Liga šampiona, Foto: Reuters
Liga šampiona, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2018. 09:55h

Zinedin Zidan je od januara 2015. do danas donio Real Madridu osam trofeja, od čega dvije Lige šampiona, ali ništa od toga mu nije garancija da neće ostati bez posla u narednih mjesec.

Pehari se u Realu podrazumijevaju, a kada dođe kriza uvijek se završi na identičan način - dođe do smjene trenera, kakva god on veličina bio.

Sve su prilike da ni sada neće biti izuzetak ako aktuelni evropski prvak ne prođe prvu prepreku u nokaut fazi - prepreku zvanu Pari Sen Žermen.

Zidana još niko iz kluba nije javno upozorio da mu posao zavisi od dvomeča sa Parižanima, stizale su čak i poruke podrške, mada to u sredini kakva je Real nikada ne mora da znači ništa.

Zato Evropa s nestrpljenjem čeka okršaj timova koji su u užem krugu favorita za pehar i čekaju epilog koji će, ako ne bude išao u korist Zidana, pokazati da li je predsjednik „merengesa” Florentino Peres ipak s godinama smekšao kada je u pitanju povjerenje trenerima...

Zidan: Ne moram nikom da se dokazujem

Zidan je odbio da odgovori na pitanje da li mu od duela sa „svecima” zavisi budućnost u Realu.

"Uopšte ne razmišljam na taj način, niti da moram nekome da se dokazujem. Moj posao je da spremim ekipu, da joj prenesem strast i da pristup utakmicama bude pravi. Na ostale stvari ne mogu da utičem", rekao je Zidan i dodao:

"Nije mi važno šta pišu mediji i da li misle da sam dovoljno dobar za Real... To su stvari na koje ne obraćam pažnju".

Ako ispadne od PSŽ-a, to znači da će Real godinu završiti bez velikog trofeja. Slaba utjeha bi bile i titule u Superkupu Evrope i Španije, te na Svjetskom klupskom prvenstvu.

"Ovo nije finale, nokaut faza je tek počela. Da li ćemo osvojiti titulu ako pobijedimo PSŽ? Po svemu što se govori i piše, ispada da su ovo utakmice za titulu. Mislim samo na to kako da odigramo dobro i iskoristimo neke naše prednosti u odnosu na rivala", naglasio je Zidan.

Ako se izuzme izostanak Danija Karvahala, Zizu može da računa na najjači tim.

"Mi smo ekipa koja voli ovakve mečeve. Imali smo ih mnogo u posljednje dvije godine", istakao je Zidan.

I Grad svjetlosti donosi pritisak

I PSŽ je transferima i rezultatima u posljednjih nekoliko godina podigao očekivanja toliko da bi se u slučaju eliminacije i na Parku prinčeva raspravljalo o treneru.

Unaj Emeri je jedva „preživio” prošle sezone nakon što je ispao od Barselone koju je u prvom meču osmine finala pobijedio sa čak 4:0. Još jedna rana eliminacija bi bila previše, pogotovo nakon ljetnjih rekorda u prelaznom roku i dolaska Nejmara za 222 miliona, te Kilijana Mbapea za 180...

Gledajući dosadašnji dio sezone, PSŽ je svakako ekipa kojoj se više vjeruje nego Realu, ali snaga Madriđana u Ligi šampiona uvijek je bila posebna...

"Rezultati Reala ne znače puno pred ovaj dvomeč i mi se ne osvrćemo na njih. Dovoljno smo zreli i iskusni da bismo pali na tom ispitu i pomislili kako smo favoriti", oprezan je Emeri.

Francuski mediji pišu da Emeriju ni tri trofeja na domaćoj sceni (prvenstvo, Kup i Ligakup) ne garantuju novi ugovor u Parizu ako ispadne od Real Madrida.

Neki izvori javljaju i da baskijski stručnjak u ugovoru ima klauzulu po kojoj bi ostao još godinu (na kraju ove sezone mu ističe ugovor) samo ako PSŽ stigne makar do polufinala.

"Rano je u februaru misliti o budućnosti. Srećan sam u Parizu, zadovoljan sam ekipom koju imam i rezultatima koje bilježimo. Kako će se sezona završiti - rano je da sada o tome vodimo računa", rekao je bivši trener Sevilje.

Nastavlja se i rivalstvo Kristijana Ronalda i Nejmara.

CR7 je najbolji strijelac grupne faze sa devet golova, Brazilac je postigao šest, uz četiri asistencije.

PSŽ je sa 25 pogodaka najefikasniji tim grupne faze, dva manje je dao Liverpul, dok je Real mrežu rivala tresao 17 puta.

Porto sa Liverpulom: Klop zahtijeva savršenu utakmicu

Nije „blokbaster” poput duela Real Madrida i PSŽ-a, ali daleko od toga da neće biti zanimljivo u Portugalu - na „Dragau” se sastaju Porto i Liverpul.

Nikada u istoriji „redsi” nisu izgubili od „zmajeva” (četiri meča, po dva trijumfa i remija), a i sada imaju ulogu favorita.

"Znam da nam je potrebna savršena utakmica ako želimo da ostvarimo pozitivan rezultat. Na „Enfildu” pada odluka, i to je dobra stvar za nas, ali prva utakmica može da pokaže mnogo toga", rekao je Jirgen Klop.

Porto je bez poraza u prvenstvu.

"Ovaj meč može da se dobije samo ako održimo koncentraciju u odbrani. Cilj je da ne primimo gol", istakao je trener Porta Seržo Konseisao.

Bonus video: