Budućnost nije jedina koja bi vratila Bećiraja u Crnu Goru

Što se tiče Bećiraja i Budućnosti, priča je već poznata i ima primjese prave fudbalske romantike - igrač koji je na zimu 2008. došao iz Peći kao totalni anonimus preko noći je postao najbolji igrač lige i veliki ljubimac navijača podgoričkog tima

8896 pregleda 3 komentar(a)
Bećiraj u dresu Budućnosti ljeta 2008. godine -, Foto: Savo Prelević
Bećiraj u dresu Budućnosti ljeta 2008. godine -, Foto: Savo Prelević

Bivši napadač Budućnosti Fatos Bećiraj mogao bi predstojećeg ljeta da se vrati u crnogorski fudbal, ali klub koji ga je prije više od deceniju lansirao u orbitu nije jedini koji bi ga rado vidio u svojim redovima, saznaju “Vijesti”.

Uz Budućnost, za usluge 32-godišnjeg napadača interesuje se, naime, i jedan drugoligaš - Dečić.

Tuzani su, međutim, na putu povratka u Prvu ligu, u kojoj naredne sezone ne žele da igraju samo epizodnu ulogu.

Čelnici kluba koji je 14 kola prije kraja čvrsto na vrhu drugoligaškog karavana planiraju da na ljeto sastave ozbiljniji tim, u kojem će glavnu ulogu igrati provjereni fudbaleri, nekadašnji, ili čak sadašnji reprezentativci.

Osim Bećiraja, koji je za sada samo želja (realna ili ne), može se čuti da su Tuzani zainteresovani i za tandem Sutjeske Damir Kojašević - Marko Ćetković. I jednom i drugom na ljeto ističu ugovori sa Nikšićanima.

Kojašević (32) je ponikao u Dečiću, pa bi se eventualnim potpisom za Tuzane vratio gdje je počeo. Godinu stariji Ćetković je, s druge strane, osvajao trofeje sa četiri različita kluba u Crnoj Gori.

Što se tiče Bećiraja i Budućnosti, priča je već poznata i ima primjese prave fudbalske romantike - igrač koji je na zimu 2008. došao iz Peći kao totalni anonimus preko noći je postao najbolji igrač lige i veliki ljubimac navijača podgoričkog tima.

Na oko 90 mečeva za Budućnost od 2008. do 2011. postigao skoro 50 golova u svim takmičenjima, nosio je potom dres tri različita Dinama (Zagreb, Moskva, Minsk), a bio je u Kini, Belgiji (Mehelen) i izraelskom Makabiju iz Netanje, čiji je još uvijek zvanično igrač.

Od marta 2009. kada je debitovao pod Goricom protiv Italije, Bećiraj je sakupio 69 nastupa za crnogorsku reprezentaciju i uz Stevana Jovetića igrač je sa najdužim stažom u nacionalnom timu. Ako bi se vratio u Budućnost - vratio bi se na svoj omiljeni stadion, ispod tribine koja ga obožava.

“Operacija” njegovog povratka u crnogorski fudbal nije, međutim, baš tako jednostavna.

Izraelski mediji javljaju da Bećiraj neće produžiti ugovor sa Makabijem iz Netanje, jer je preskup za taj tim, a preskup je i za još nekoliko klubova u Izrealu, posebno sada u doba korona-krize.

Ako je, međutim, preskup za Izraelce, sigurno je preskup i za bilo koji klub u Crnoj Gori. Sa 32 godine, Bećiraj se vjerovatno nada barem još jednom ozbiljnijem ugovoru u inostranstvu.

Ako ne uspije da ga nađe, povratak u CFL možda i nije nemoguća misija, kao što Budućnost nije jedina opcija...

Bonus video: