PG derbi pred 200 navijača: Titograd za opstanak, Budućnost ne misli da je već šampion

I prije tri godine smo imali ogromnu prednost na vrhu, pa smo titulu osvojili u posljednjem kolu, prijeća se Luka Mirković, vezista Budućnosti, pred večerašnji duel sa Titogradom

798 pregleda 0 komentar(a)
Duel Luke Mirkovića i Ivana Novovića na avgustovskom duelu OFK Titograda i Budućnosti na Starom aerodromu, Foto: Savo Prelević
Duel Luke Mirkovića i Ivana Novovića na avgustovskom duelu OFK Titograda i Budućnosti na Starom aerodromu, Foto: Savo Prelević

Nakon prekida od dva i po mjeseca, Telekom 1. Crnogorska fudbalska liga nastavlja se ubrzanim tempom - danas se igraju sve utakmice 25. kola.

Za razliku od prošle runde - prve u istoriji koja se kompletna igrala pod reflektorima, prve na kojoj nije bilo publike - ovoga puta će se dva meča igrati u dnevnom terminu, a na svakoj utakmici moći će da prisustvuje maksimalno po 200 gledalaca, shodno odluci Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti.

Danas u 18 sati kraj Bistrice igraju Sutjeska - Petrovac, a u istom terminu igra se meč i na jedinom prvoligaškom stadionu koji nema reflektore - Grbalj u Radanovićima dočekuje Zetu.

Derbi kola, ujedno i podgorički derbi između OFK Titograda i vodeće Budućnosti, igra se na Starom aerodromu u 20 sati. U istom terminu počinju i dueli Rudar - Podgorica u Pljevljima i Iskra - Kom u Danilovgradu.

BORBE NA TRI FRONTA

Nakon što je Budućnost u subotu odmakla drugoplasiranoj Sutjesci ove sezone maksimalnih 13 bodova, čini se da će borba za titulu u preostalih 12 kola biti lišena neizvjesnosti.

Nastavljaju se, međutim, grčevite borbe na tri preostala “fronta” - za plasman u Evropu, opstanak i baraž za elitu.

Gledano po tabeli, podgorički derbi mnogo je važniji OFK Titogradu, koji je na granici zone baraža za opstanak, ali u Budućnosti još ne misle da su završili posao oko titule - zato se očekuje zanimljiv duel.

- Neće nas opustiti prednost od 13 bodova na vrhu, jer ima dosta da se igra - kaže vezista Luka Mirković.

On je jedan od samo nekoliko igrača Budućnosti koji su nosili plavi dres i 2017. godine - kada su Podgoričani osvojili do sada posljednju titulu. Pamti i “neprijatno” iskustvo iz druge polusezone.

- Imali smo ogromnu prednost, čak i veću nego sada, a titulu smo osvojili tek u posljednjem kolu. Iskustvo iz te sezone me je naučilo koliko zna da bude težak put do cilja. Uvjeren sam, ipak, da nam se tako nešto sada neće ponoviti. Igramo dobro, imamo kvalitet i očekujem da ovu priču uspješno završimo - ističe Mirković.

Budućnost je u seriji, prije i poslije korone - četiri uzastopne pobjede, osam na posljednjih devet mečeva, uz jedan remi.

- Titograd ima mladu ekipu, kao i nekoliko iskusnih igrača. Biće motivisani jer igraju protiv lidera, a ujedno se i bore za opstanak. Važan im je svaki bod. Očekujem tešku utakmicu, ali vjerujem da će presuditi naš kvalitet. Bolji smo i to treba da pokažemo na terenu - dodao je Mirković.

OFK Titograd ima u timu jedinog fudbalera koji je dao 100 golova u CFL-u (Admir Adrović), a sada mu treba i neka pobjeda, kako se konačno odaljio iz opasne zone.

Ekipa Zorana Govedarice ne zna za pobjedu već pola godine, iako taj period uključuje i dvije velike pauze (zimsku i proljećnu, prinudnu). Prevedeno na fudbalsko polje - sedam utakmica bez pobjede nanizao je nekadašnji šampion, koji je zimus drastično podmladio tim.

- Daćemo sve od sebe da ostvarimo dobar rezultat. Vjerujem u ovaj klub i u ove momke - poručuje Adrović, nekadašnji igrač Budućnosti.

- U svakoj utakmici imam istu želju za pobjedom i ova utakmica za mene je ista kao i svaka druga. Želja mi je da dam doprinos klubu i mladim igračima kojima će ovo biti veliko iskustvo.

GRBLJANI HVATAJU POSLJEDNJE VOZOVE

Sve je teže za Grbalj, pošto je zaostatak za pretposljednjim timom (Kom) u subotu narastao sa četiri na pet bodova. Jedna od samo pet ekipa koja nikad nije ispadala iz elite, mora konačno da se krene sa pobjedama - igra u prvom poluvremenu protiv Budućnosti obećava, a duel sa Zetom je prvi u nizu “eliminacionih”.

- Ne predajemo se, i dalje vjerujemo u opstanak. Sada igramo dvije utakmice kod kuće i tu vidimo šansu - kaže trener Grblja Marko Vidojević, čija ekipa danas dočekuje Zetu, a u nedjelju OFK Titograd.

I Zeta je, međutim, dobro ušla u nastavak, na krilima Afrikanaca Kođa i Jamoe srušila je Rudar u subotu i povratila 4. mjesto, koje može da je odvede u Evropu.

“Evro” derbi, ali samo po tabeli, igraju petoplasirani Rudar i šestoplasirana Podgorica u Pljevljima - domaćin zbog nedostatka licence nije u konkurenciji za Evropu, dok se gosti nadaju podvigu da u prvom nastupu u eliti izađu na evropsku scenu. Biće to i prvi meč pod Golubinjom ikada koji će se igrati u noćnom terminu, pod svjetlošću reflektora.

Parovi 25. kola

GRBALJ - ZETA (18 h) Sudija: Miloš Savović (Podgorica)

SUTJESKA - PETROVAC (18) Sudija: Miloš Bošković (Podgorica)

OFK TITOGRAD - BUDUĆNOST (20 h) Sudija: Predrag Radovanović (Podgorica)

ISKRA - KOM (20) Sudija: Jovan Kaluđerović (Cetinje)

RUDAR - PODGORICA (20) Sudija: Radoje Pajović (Podgorica)

Bonus video: