Juventus ima razlog da se plaši Sparsa, Siti je veliki favorit u Švajcarskoj

Večeras Juventus - Totenhem, Bazel - Mančester siti, a sjutra veče Real Madrid - PSŽ, Porto - Liverpul
0 komentar(a)
Liga šampiona Hari Kejn, Foto: Reuters
Liga šampiona Hari Kejn, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2018. 10:44h

Vrijeme je za najspektakularniji fudbal na Starom kontinentu - utakmicama Juventus - Totenhem i Bazel - Mančester siti počinje osmina finala Lige šampiona sa nikad više kandidata za evropsku krunu.

Duel u Torinu je makar na papiru jedan od zanimljivijih, možda jedino okršaji Real Madrida i Pari Sen Žermena (koji se igra u srijedu), te Čelsija i Barselone (20. februara), imaju veću težinu u ovom trenutku.

"Finale prije finala, ovo je jedna od takvih utakmica", rekao je trener Juvea Masimilijano Alegri.

Niti je Juve u evropskim okvirima nepobjediv, niti je Totenhem tim za potcjenjivanje, pogotovo sa Harijem Kejnom u top formi. Zato se očekuje pravi derbi.

"I nakon žrijeba sam rekao da ovo nije dobar protivnik za nas. Istina, u Ligi šampiona nema ekipe koju priželjkujete, ali ima dosta onih koje biste htjeli da izbjegnete. Totenhem je jedna od njih", jasan je Alegri.

Nikada u istoriji Uefinih takmičenja Juve i Totenhem se nisu sastajali. Gledajući tradiciju - "stara dama" je večeras u prednosti.

Jer, u seriji je od 26 utakmica bez poraza na svom terenu u Evropi (16 pobjeda), dok su Sparsi u osam duela u Italiji trijumfovali samo jednom, uz četiri poraza i tri remija.

"Kao dječak sam navijao za Juventus - otkrio je menadžer Totenhema Maurisio Poketino. - Djed mi je puno pričao o Juveu, pa sam, iako sam odrastao daleko od Italije, imao jasnu sliku o veličini kluba. Sada sam, ipak, na strani Totenhema i želim da pišem istoriju. Da, želimo da prođemo u četvrtfinale i znam da imamo šanse", istakao je argentinski trener.

Siti zna da je Evropa druga priča u odnosu na prvenstvo

Prvi međusobni duel odigraće i Bazel i Mančester siti.

"Građani" su na dobrom putu da obore sve rekorde i osvoje titulu u Premijer ligi, ali Liga šampiona zahtijeva više, čak i mečevi protiv objektivno slabijih Švajcaraca kriju opasnost.

Tri puta u posljednje četiri godine Siti je ispadao u osmini finala, izuzetak je samo sezona 2015/16. kada je bolji bio Real Madrid u polufinalu.

"Zapamtite šta nam se desilo prošle sezone protiv Monaka - dali smo šest golova u dva meča i ispali smo. Zato nismo mirni", podsjetio je Pep Gvardiola na poraz od 3:1 u Kneževini, pa trijumf rezultatom 5:3 na "Etihadu".

Istina je, ipak, i da ovaj Siti nema veće sličnosti sa prošlogodišnjim, pa se Bazelu ne daju velike šanse da sruši još jedan tim iz Mančestera, nakon što je u grupi pobijedio Junajted.

"Da li ćemo osvojiti Ligu šampiona? Ne znam, želimo da napravimo korak naprijed u odnosu na prošlu sezonu. Sve ekipe u ovom takmičenju imaju određeni kvalitet, ali svima je zajedničko da moraju da koriste svaku šansu koja se ukaže da bi ispunile ciljeve", kaže katalonski stručnjak.

Bazel je drugoplasirani u švajcarskom šampionatu, ima pet bodova manje od Jang Bojsa.

"Mislim da Siti nema nijednu manu, pokazuje to svaka tri dana u svim takmičenjima. Svi vidimo šta je od Sitija stvorio Gvardiola, a nama ostaje da budemo hrabri, ponosni, da vjerujemo da možemo da imamo perfektnu noć... Sve to nam je neophodno da bismo mogli da iznenadimo", rekao je trener Bazela Viki Rafael.

Parovi osmine finala

Utorak: Juventus - Totenhem, Bazel - Mančester siti;

Srijeda: Porto - Liverpul, Real Madrid - Pari Sen Žermen;

Utorak (20. februar): Čelsi - Barselona, Bajern - Bešiktaš;

Srijeda (21. februar): Sevilja - Mančester junajted, Šahtjor - Roma.

Svi mečevi počinju u 20.45 časova.

Bonus video: