„DG arena” prija i nakon „Madrigala”: Povratak Nikole Vujnovića

Nikola Vujnović blista u dresu Podgorice u nastavku prvenstva i najavljuje povratak na veliku scenu nakon dvogodišnjeg pakla sa povredama u Viljarealu

2994 pregleda 1 komentar(a)
Nije pogriješio što je opet odabrao žuti dres: Nikola Vujnović, Foto: Savo Prelević
Nije pogriješio što je opet odabrao žuti dres: Nikola Vujnović, Foto: Savo Prelević

Žuti dres Viljareala prošlog ljeta zamijenio je žutim dresom FK Podgorice, sa “El Madrigala” se vratio na “DG arenu” i prvi put zaigrao u crnogorskom fudbalskom šampionatu.

Ovakav prelaz, međutim, nije sputao Nikolu Vujnoviću, nekadašnjeg kadetskog, omladinskog i mladog reprezentativca Crne Gore, koji blista na početku post-korona ere i pokazuje zašto je prije pet godina, kao 18-godišnjak, pojačao redove jednog od najboljih timova u Španiji.

- Nisam to gledao kao na stepenicu niže u karijeri, bilo mi je u mislima samo to da se vratim fudbalu na pravi način. Od četiri godine u Viljarealu, pune dvije sam propustio zbog povrede, a to je velika prepreka i veliki hendikep za svakog fudbalera koji je u mojim godinama i koji treba da zakorači na najveću pozornicu. Morao sam da budem psihološki jak, i mislim da sam bio - kaže Vujnović za “Vijesti”.

Sada, kao 23-godišnjak, Vujnović se praktično nalazi na novom početku. I dalje je mlad, a već je prošao dosta toga u karijeri...

- Ne mislim da sam pogriješio što sam otišao u Viljareal. Iako je taj period bio isjeckan povredama, mislim da sam naučio puno, posebno trenirajući sa prvim timom. To je nevjerovatan nivo profesionalizma i ono što zapravo odvaja top fudbal i najjače lige i klubove od ostalih u Evropi. Ritam igre je takođe nevjerovatan, viši za tri ili četiri stepenika - u tome je razlika, a ne u znanju - kaže Vujnović.

Noseći dres “žute podmornice”, nastupajući za B i C tim Viljareala, prošao je, međutim, pakao sa povredom zadnje lože.

- Mislim da sam u periodu od dvije godine imao samo deset treninga. Nekoliko puta sam obnavljao povredu. Taman kad pomislim da sam se oporavio, ponovo osjetim bol. Dugo smo mislili da to može da se izliječi mirovanjem i terapijama, a pomogla je operacija i sada je sve u redu.

Prošlog ljeta stigao je u Lješkopolje, još jednom obukao žuti dres, a jesenja polusezona, u kojoj je postigao četiri gola, za Vujnovića je očigledno bila samo zagrijavanje za proljeće. Nakon pauze zbog koronavirusa, odigrao je dva fenomenalna meča i najzaslužniji je za veliki uspon tima iz predgrađa - protiv Iskre nije imao sreće da postigao gol, umjesto toga pogađao stative, dok je prije dva dana protiv Rudara u Pljevljima novu sjajnu partiju krunisao pogotkom i asistencijom.

- Mislim da je ovo stari Nikola Vujnović - kaže, uz osmijeh.

- Trebao mi je period igranja u kontinuitetu da se vratim na pravi način, i mislim da je vrijeme učinilo svoje. Konačno se osjećam fit, potpuno svjež, što me jako raduje jer je pred mojim timom period prepun izazova.

Vujnović nije pogriješio sa izborom kluba - Podgorica je pravi hit u debitantskom nastupu u eliti.

- Imamo odlične uslove, ali i podršku uprave kluba, trenera, stručnog štaba, sve što nam je potrebno. Podgorica izrasta u pravi klub - navodi Vujnović.

Ni plasman na evropsku scenu nije predaleko...

- Iskreno, nismo razmišljali o tome, ali nas je posljednja pobjeda u gostima protiv Rudara malo natrjerala da, htjeli to ili ne, mislimo i u tom pravcu. Nadam se samo da nas to neće sputati, sada protiv Zete igramo i direktnu utakmicu za četvrto mjesto. Čeka nas i polufinale Kupa, stvarno izazovan period. Bilo bi fenomenalno da Podgorica u prvom nastupu u Prvoj ligi izađe i u Evropu - ističe 23-godišnji Cetinjanin koji je odrastao u Herceg Novom, a koji je kao senior debitovao u Radničkom iz Obrenovca i odatle se izborio za dres Viljareala, kao i mlade reprezentacije Crne Gore.

I tako još dva mjeseca, kada mu ističe ugovor sa Podgoricom.

- Planovi? Sada samo mislim o prestojećih 10 utakmica koje nas čekaju, i još jednoj, nadam se i dvije u Kupu. Kao i svakom igraču, cilj mi je da idem u Evropu, da ponovo napravim inostrani angažman, da li će to biti ovog ljeta, za pola godine ili godinu, vidjećemo.

Želja mu je daobuče dres reprezentacije Crne Gore. Seniorske, naravno.

- Prošao sam sve uzrasne kategorije, osim A tima. Nadam se da ću jednog dana zaigrati i za najjaču selekciju.

Saigrač pogađa sa centra - to ne može da se nauči

Golove kakve napadač Podgorice Balša Sekulić postiže s centra terena, a dva je takva dao ove sezone, od ukupno tri, Nikola Vujnović nije vidio u Viljarealu.

- Ne vjerujem da bih mogao da ih vidim bilo gdje u Evropi. Sumnjam da je neko dao tri gola sa centra. To je fenomen - hvali Vujnović saigrača u napadu.

U čemu je “tajna”.

- Sve se vježba na treninzima, ali to je jedna od stvari koje ne mogu da se nauče. To je momenat, trenutak inspiracije - “dobra noga” i osjećaj - ističe Vujnović.

Bonus video: