Raičković o potezu karijere: Čekao sam ovakav trenutak

Na neki način smo „osjetili” Giljena, koji često izlazi sa gol-linije. Ne možete takve pogotke da predvidite, jednostavno se dogode - kaže vezista Budućnosti nakon majstorskog gola protiv Sutjeske

4462 pregleda 152 reakcija 0 komentar(a)
Raičković na meču sa Sutjeskom, Foto: Boris Pejović
Raičković na meču sa Sutjeskom, Foto: Boris Pejović

Budućnost je u velikom stilu prekinula dvogodišnju dominaciju Sutjeske, iako je ostalo još 10 kola do kraja Telekom Prve crnogorske lige jasno je da prednost od 18 bodova ne može da bude ugrožena.

Lider je snagu potvrdio u direktnom duelu, slavio je prije dvije noći pod Goricom 2:0 u meču koji je oslikao trenutnu razliku u kvalitetu - Nikšićani su bili nemoćni bez obzira na to što su skoro 70 minuta imali igrača više na terenu.

Sudbinu im je zapečatio Miloš Raičković golom koji je rijetkost u svijetu, a postao je česta pojava na crnogorskom terenima - bio je strijelac sa skoro 50 metara...

- Pomišljao sam još od prvog minuta da probam da lobujem golmana sa velike daljine ako mi se ukaže šansa. Ipak, teško je to planirati, jer sve zavisi od prostora koji imate, položaja tijela, toga gdje vam je protivnik... Sve se namjestilo, šutnuo sam i ispalo je idealno - ističe Raičković.

Tako je golman Nikšićana Vladan Giljen drugi put ove sezone „žrtva” inspiracije protivničkih igrača. Prije Raičkovića, matirao ga je i Balša Sekulić u meču Podgorice i Sutjeske 2. novembra prošle godine.

- Na neki način smo „osjetili” Giljena, koji često izlazi sa gol-linije. Ne možete takve pogotke da predvidite, jednostavno se dogode - kaže Raičković.

Njegova bravura je samo uljepšala noć fudbalerima i navijačima Budućnosti. A i da je nije bilo utisak o dominaciji se ne bi promijenio.

- Dokazali smo da smo bolji, dokazali smo i da razlika na tabeli nije slučajna, jer odavno igramo konstantno i pobjeđujemo u kontinuitetu. Prednost od 18 bodova ne govori da imamo bolje pojedince od Sutjeske, koja je takođe veoma jaka, ali potvrđuje da smo pravi tim sve ovo vrijeme - navodi 26-godišnji vezista.

Bio je očigledan i ogroman motiv lidera, jer je u prvih pola sata prštalo sve na terenu. Panajotis Moraitis je donio prednost, a nakon toga je nervoza Petra Grbića prouzrokovala isključenje.

- Željeli smo da dokažemo da smo bolji kako tabela govori. Sutjeska nas je savladala u prvom dijelu sezone u Podgorici, a mi smo pred ovaj derbi imali 15 bodova više. Nismo htjeli da dozvolimo da nas najveći rival pobijedi i drugi put, ne bi nam bilo prijatno koliko god stanje na tabeli govorilo u našu korist. Žao mi je što nismo ostali sa 11 igrača, jer bi naša pobjeda sigurno bila i ubjedljivija. Ali, ovako je možda efektnije - dominirali smo sa igračem manje, pobjeda nije bila dovedena u pitanje, čak je mogla i da bude sa više golova razlike.

Budućnost grabi ka peharu, ali ne želi da se opusti.

- Imamo sjajnu atmosferu u klubu i svlačionici, to se vidi na terenu i svi želimo da Budućnost nastavi da pobjeđuje. Ne želimo da se opuštamo, mada vjerujem i da će biti mjesta da neki mlađi igrači dobiju šansu, da se pripremaju za ono što ih čeka naredne sezone kada će u svakom momentu na terenu morati da ih bude makar dvojica - zaključio je Raičković, neizostavni član startne postave kod Mladena Milinkovića.

- Zadovoljan sam partijama, vjerujem i da su u klubu zadovoljni. Kod novog trenera igram stalno, uživam na terenu - zaključio je Raičković.

Naredni cilj - dupla kruna

Titula je praktično gotova stvar, a san je - dupla kruna. Budućnost je stigla do polufinala Kupa, zajedno sa Sutjeskom, Podgoricom i Petrovcem i definitivno je favorit za pehar.

- Imamo šansu da postanemo prva generacija Budućnosti koja je osvojila duplu krunu, veći motiv od toga nam ne treba. Polufinale je tek krajem jula, ima vremena da mislimo o tome, ali ambicije se ne mijenjaju. Najbolji smo u Crnoj Gori, želimo da to zaokružimo osvajanjem oba trofeja. Prvom smo blizu, drugom se nadamo - kaže Raičković.

Navijači Budućnosti, međutim, uvijek traže nešto više. Brzo će evropska takmičenja, „plave” izvjesno čekaju kvalifikacije za Ligu šampiona. Da li Budućnost tu može da napravi iskorak?

- Vidim da se već priča o tome kako svi jedva čekaju da nas vide u evropskim mečevima. I mi jedva čekamo, ali moramo da idemo redom. Doći će vrijeme da mislimo o kvalifikacijama, prvo da završimo na pravi način ovu sezonu.

Nikšić je bio prekretnica

Prvog decembra prošle godine Budućnost je savladala Sutjesku u Nikšiću. I tada je bilo 2:0 (golovi Igora Ivanovića i Dušana Stoiljkovića), a „plavi” su nakon tog derbija preuzeli prvo mjesto sa bodom više i utakmicom manje... Bila je to najava šampionskih ambicija.

- Ko se sjeća, zna da smo i u toj utakmici dominirali - dugo vodili 1:0, promašivali zicere i tek u finišu otklonili dileme. I taj derbi je bio prekretnica, jer se sve dogodilo neposredno nakon što smo promijenili trenera. Nakon te pobjede smo shvatili da smo prava ekipa, vjerujem i da smo u tom duelu malo i poremetili samopouzdanje Sutjeske koja je prije toga dvije godine zasluženo osvajala titulu - istakao je Raičković, čiji tim je posljednji poraz u CFL upisao još 2. novembra 2019. od Zete na Trešnjici.

Bonus video: