Zabranjeno poglavlje brazilskog fudbala

Malo ko pamti da Pele nije trebalo ni da igra na Mundijalu u Meksiku 1970. godine, na kojem je osvojio treću i posljednju titulu svjetskog prvaka sa Brazilom

1932 pregleda 0 komentar(a)
Pele na rukama saigrača nakon SP u Meksiku 1970., Foto: AP
Pele na rukama saigrača nakon SP u Meksiku 1970., Foto: AP

Prošlo je tačno pola vijeka otkada je jedan od najboljih fudbalera svih vremena - Edson Arantes do Nasimento, poznatiji kao Pele, završio svoju internacionalnu karijeru u reprezentaciji Brazila.

Oprostio se “sa visine”, doslovno i figurativno - završio je na rukama saigrača slaveći svoju treću titulu svjetskog prvaka, treću koju su osvijile “karioke”. Bilo je to u Meksiku 1970. godine.

Mnoge sekvence sa tog Mundijala ostale su u sjećanju starijih ljubitelja fudbala, ali i mlađih koji su gledali TV snimke. Prije svega, Peleov let u nebo pored Italijana Burgniča za 1:0 u finalu, kao i brazilska veličanstvena pobjeda od 4:1 u toj utakmici.

"Skočili smo zajedno. Ali, kada sam doskočio na zemlju, vidio sam ga kako još lebdi tamo gore", pričao je Burgnič koji je u finalu bio zadužen da ga čuva.

Mnogi generaciju Brazila iz 1970. pamte kao jednu od najboljih u istoriji reprezentativnog fudbala („trebalo bi zabraniti tako lijep fudbal”, pisala je engleska štampa), a Pele je bio predvodnik moćne ekipe u kojoj su još igrali Žairzinjo Tostao, Rivelinjo, Žerson, Karlos Alberto... To je ono što se uglavnom zna.

Ono što mnogi ne znaju, ili ne pamte, jeste to da Pele nije trebalo da igra na tom Mundijalu. Mnogi su ga, naime, smatrali “potrošenim”, iako je imao samo 29 godina. Sve to mediji danas svrstavaju u rubriku “zabranjeno poglavnje brazilskog fudbala”.

Pele je sa 17 već bio svjetski prvak i kralj fudbala. Sa nepunih 20, vlada Brazila ga je proglasila državnim blagom i zabranila njegov izvoz. I nakon što je postigao hiljaditi gol, nastavio je da trese mreže. Ali, uoči Meksika, nije bio po volji selektora koji je vodio tim u kvalifikacijama, Žoaa Saldanje.

"Na 17 utakmica u kvalifikacijama koje je igrao, nije bio na svom nivou", govorio je Saldanja.

Srećom po Brazil, po Pelea, ali i fudbal uopšte, Saldanja je smijenjen uoči Mundijala, a novi selektor Mario Zagalo imao je i znanja, i šmeka da bi “kralja fudbala” uvrsto na spisak.

Ostalo je istorija...

Bonus video: